AD

«Ντετέκτιβ ή απλός περαστικός;» – Τι κρύβεται πίσω από τον μυστηριώδη άνδρα δίπλα στους αστυνομικούς στο Λούβρο

Η κλοπή στο Μουσείο του Λούβρου προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον, αφού οι εγκληματίες απέσπασαν σπάνια κοσμήματα αξίας 102 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Υπήρξε και μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή, όταν ένας άνδρας που φορούσε καπέλο φεντόρα με κομψό ντύσιμο φωτογραφήθηκε δίπλα σε αστυνομικούς του Παρισιού. Γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για έναν Γάλλο ντετέκτιβ που έβγαζε μια αίσθηση κομψότητας, με μια αύρα διεθνούς μυστηρίου. Ο άνδρας φορούσε επίσης ένα μαύρο παλτό πάνω από ένα χρυσό γιλέκο, ένα λευκό πουκάμισο και μια γραβάτα.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ήταν η στάση του, με το ένα χέρι μέσα στην τσέπη και το άλλο να ακουμπάει ελαφρώς στην ομπρέλα του, σαν να είχε βγει κατευθείαν από μια ταινία αστυνομική της δεκαετίας του 1940.

«Η φωτογραφία είναι αληθινή, αλλά δεν είναι αυτό που φαίνεται»

Μερικοί πίστευαν ότι ήταν μια φωτογραφία που είχε δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, η φωτογραφία τραβήχτηκε στην πραγματικότητα από το Associated Press, το οποίο τον χαρακτήρισε ως «έναν κομψό μυστηριώδη άνδρα» που στεκόταν κοντά σε αστυνομικούς που εμπόδιζαν την πρόσβαση στο Μουσείο του Λούβρου μετά την κλοπή της 19ης Οκτωβρίου.

Ήταν, από κάθε άποψη, μια συνηθισμένη φωτογραφία που διανεμήθηκε από το Associated Press στα μέσα ενημέρωσης.

Έδειχνε τρεις αστυνομικούς να ακουμπούν σε ένα ασημένιο αυτοκίνητο παρκαρισμένο στην αυλή του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, λίγες ώρες μετά την απροκάλυπτη κλοπή μιας συλλογής γαλλικών κοσμημάτων της κορώνας την Κυριακή.

Αλλά τότε υπήρχε ο κομψός άνδρας που στεκόταν αλαζονικά στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τη λεζάντα του AP, ήταν εκεί για να μπλοκάρουν την είσοδο του μουσείου. Αλλά ο άνδρας αυτός, ήταν αρκετός λόγος για να ξεσπάσει χάος στο διαδίκτυο.

Στις ημέρες που ακολούθησαν την ανάρτηση της φωτογραφίας, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων επινόησαν πολλές θεωρίες για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο άγνωστος άνδρας.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι ήταν ντετέκτιβ που παρακολουθούσε τη σκηνή, εμπνευσμένος από χαρακτήρες όπως ο Σέρλοκ Χολμς ή ο Ηρακλής Πουαρό.

Άλλοι σχολίασαν με χιούμορ ότι «για να λυθεί η υπόθεση χρειάζεται ένας κανονικός, χωρισμένος, αφρόντιστος ντετέκτιβ με προβλήματα αλκοόλ», όχι κάποιος ντυμένος σαν από παλιό φιλμ.

Κάποιοι άλλοι προέτρεψαν τη Netflix να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της ιστορίας του άνδρα για μια μελλοντική σειρά. Κάποιοι είπαν ότι απλά ήταν Γάλλος.

Ο καθηγητής Matt Groh από το Northwestern University, ειδικός στις AI-generated εικόνες, σχολίασε ότι ο άνθρωπος «φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός».

Ωστόσο ο φωτογράφος της Associated Press, Thibault Camus, επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας ήταν πραγματικός και απλώς περνούσε τυχαία από εκεί, χωρίς καμία να έχει καμία σχέση με την έρευνα. «Δεν τον ξέρω», είπε. «Ήθελα απλώς να απαθανατίσω τη στιγμή. Το παλιομοδίτικο στιλ του ήταν τόσο ταιριαστό με την ατμόσφαιρα του μουσείου, σαν να περπατούσε μέσα στην ιστορία».

Το χρονικό της κλοπής

Η ληστεία διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά. Σύμφωνα με το AP, οι κλέφτες παρέμειναν λιγότερο από τέσσερα λεπτά στο εσωτερικό και βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από τη Μόνα Λίζα.

Οι κλέφτες χρησιμοποίησαν έναν ανελκυστήρα φορτίων που μεταφέρθηκε στην πρόσοψη που βλέπει προς τον Σηκουάνα. Έσπασαν ένα παράθυρο για να μπουν.

Τελικά, οι κλέφτες έφυγαν με οκτώ αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και το σμαραγδένιο αυτοκρατορικό στέμμα της Ευγενίας, το οποίο έχει πάνω από 1.300 διαμάντια. Το στέμμα, ωστόσο, βρέθηκε αργότερα έξω από το μουσείο, αν και είχε υποστεί ζημιά.

Ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις. Η διευθύντρια του μουσείου δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν μια «τρομερή αποτυχία» εκ μέρους του μουσείου. Σύμφωνα με το Associated Press, προσφέρθηκε να παραιτηθεί, αλλά η προσφορά της απορρίφθηκε.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Volkswagen διαβεβαίωσε ότι δεν θα διακοπεί την επόμενη εβδομάδα η παραγωγή της λόγω έλλειψης ημιαγωγών

Παρά τη νέα κρίση στην προμήθεια ημιαγωγών, η Volkswagen διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές την παραγωγή της την ερχόμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας σχετικές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χρήστος Κέλλας: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά σε Ελλάδα και Ευρώπη

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νικ. Παπαδόπουλου, με θέμα «καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας», έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ξεκαθαρίζοντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση για συμπόρευση με τον Αλέξη Τσίπρα

Στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ηχηρό μήνυμα στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα, επιλέγοντας τη συμπόρευση με τον πρώην πρωθυπουργό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πόθεν Έσχες 2025: Παράταση των δηλώσεων έως τις 15 Νοεμβρίου

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας», παρατείνεται η προθεσμία υποβολής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άσπα: «Μετά τον χαμό του αδελφού μου, είχα πολλές στιγμές που αμφέβαλλα για όλο αυτό»

Η Άσπα, νεαρή τραγουδίστρια που έχει προκαλέσει αίσθηση στο μουσικό στερέωμα, άνοιξε την καρδιά της σε συνέντευξη στην εκπομπή “Super Κατερίνα” το πρωί της Παρασκευής,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >