AD

Το νέο Πεντάγωνο: Η εικόνα ισχύος, η στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και η ανάδειξη του Άγνωστου Στρατιώτη

Με το πάντρεμα του ηρωικού παρελθόντος με το ελπιδοφόρο παρόν και την ισχύ του μέλλοντος  για τις Ένοπλες που χτίζει το κράμα, των Ραφάλ, των  F35 και F16, μαζί με τις φρεγάτες Μπελαρά και τις Μπεργκαμίνι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της νέας όψης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακαίνιση που έχει γίνει στο ιστορικό κτήριο από το 1977. Το έργο τής νέας πρόσοψης φέρει την υπογραφή τού διεθνούς φήμης γλύπτη και καθηγητή Κωνσταντίνου Βαρώτσου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη και του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. «Ένα μνημείο που θα αποκτήσει την νέα μορφή που του αξίζει υπηρετώντας πρώτα και πάνω απ’ όλα την ενότητα και την κοινή διαδρομή», όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με δεδομένο τον νέο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο χώρο του μνημείου του ΄Αγνωστου Στρατιώτη νομίζω ότι η σημερινή εκδήλωση είναι ο ιδανικός χρόνος για να ανακοινώσω ότι πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη του μνημείου. Στις Δημοκρατίες οι θεσμοί πρέπει να είναι διαυγείς όπως η επιφάνεια του γυαλιού και θωρακισμένοι όπως η στιβαρότητα του μετάλλου. Οι Δημοκρατίες δεν είναι απλώς νοητές έννοιες, δεν αποτελούν τυπικό περίβλημα πρέπει να διαθέτουν διάρθρωση σε βάθος», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα πορεύεται σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο. Στον 21ο αιώνα, η ισχύς είναι όρος εθνικής μας επιβίωσης. Η απειλή είναι δεκαπλάσια, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Στα εγκαίνια της βιοκλιματικής όψης του υπουργείου και των τεσσάρων επιτελείων, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας, έθεσαν στο επίκεντρο και αυτής της αλλαγής τη στήριξη των στελεχών όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σας βεβαιώνω ότι εσείς τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται βρίσκεστε στο κέντρο τον πατριωτισμό της ευθύνης. Ένας πατριωτισμού που υπηρετεί κυβέρνηση. Εσείς προστατεύεται την γη την θάλασσα τον αέρα μας. Κρατώντας ζωντανή μια βαριά ιστορική κληρονομιά, είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ όσον αφορά τη νέα πρόσοψη του Πενταγώνου ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Έχουμε να ολοκληρώσουμε όλη την όψη του κτηρίου, αλλά κυρίως τον εσωτερικό του εκσυγχρονισμό, έτσι ώστε η λειτουργικότητά του να είναι πια σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτή την εντυπωσιακή πρόσοψη. Είναι το ελάχιστο το οποίο οφείλουμε σε εκείνους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην εθνική άμυνα. Τιμούμε, ωστόσο, αυτούς που τιμούν το εθνόσημο πρώτα και πάνω από όλα όταν τους παρέχουμε τα μέσα για να μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους, πολύ περισσότερο σε έναν κόσμο πρωτοφανών γεωπολιτικών ανατροπών, αβεβαιότητας και διαρκούς αστάθειας. Ένα δεδομένο των καιρών που καθιστά πλέον την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα» όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Η νέα βιοκλιματική όψη της νότιας πτέρυγας του ελληνικού «πενταγώνου» έχει μήκος 340 μέτρα και ύψος 70 μέτρων, ενώ αποτελείται από 730 περσίδες, αποτελεί έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσου, μετά από χορηγία του ομίλου ΜΕΤΛΕΝ.

«Ναι η Ελλάδα ανήκει στην Δύση. Ναι τιμούμε  τις συμμαχίες και τις εταιρικές στρατηγικές μας σχέσεις. Αλλά στις δικές μας δυνάμεις βασίζεται πρωτίστως η εθνική άμυνα και ασφάλεια. Και όταν λέω δυνάμεις ενώ τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Η METLEN δεν προέβη σε μία χορηγία αλλά ανταποκρίθηκε σε ένα πατριωτικό καθήκον», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Για «ένα φωτεινό κτίριο ανοιχτό στην κοινωνία», έκανε λόγο ο αρχιτέκτονας και Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρώτσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο αλλαγής της μορφής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα συνεχιστεί τόσο στις εξωτερικές πτέρυγες του κτηρίου, όσο και στο εσωτερικό.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Οι λαχνοί που κληρώθηκαν στη φορολοταρία της ΑΑΔΕ – Δείτε ποιοι κέρδισαν

Ανακοινώθηκαν από την ΑΑΔΕ οι αριθμοί που κληρώθηκαν στην 48η κλήρωση (φορολοταρία) που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και αφορά τις συναλλαγές που έγιναν κατά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Π. Αμυράς: Έμφαση από την Κυβέρνηση στην αμυντική θωράκιση και ταυτόχρονα στήριξη της κοινωνίας

«Αυτό που πραγματικά απασχολεί τα μέλη της Κυβέρνησης και την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, είναι να προωθήσουμε το πρόγραμμά μας και ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Σήμα εκκίνησης» Τραμπ έπειτα από τρεις δεκαετίες για νέες πυρηνικές δοκιμές – Τι σηματοδοτεί ενδεχόμενη στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, προκειμένου —όπως είπε— «να συμβαδίσει» η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Κίνα ενέκρινε τη συμφωνία μεταβίβασης του TikTok, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα ενέκρινε την συμφωνία μεταβίβασης για την εφαρμογή βίντεο μικρής διάρκειας TikTok, σημειώνοντας ότι αναμένει

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα έχει επιχειρήσεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην παγκόσμια αγορά

«Η Ελλάδα έχει επιχειρήσεις που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην παγκόσμια αγορά», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στο 4ο Οικονομικό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >