AD

Ψηφιακό πελατολόγιο: Σε ποιους κλάδους της οικονομίας επεκτείνεται – Στο «ραντάρ» της εφορίας όλες οι συναλλαγές

Σε περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες εισχωρεί σταδιακά το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο ήδη από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται σε χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου του αυτοκινήτου (συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια, χώρους στάθμευσης και εταιρείες ενοικίασης οχημάτων).

Σύντομα σειρά θα πάρουν οι εταιρείες catering, διοργανωτές εκδηλώσεων, επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται αίθουσες και κτήματα δεξιώσεων καθώς και επιχειρήσεις ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού.

Στις επιχειρήσεις του κλάδου αυτοκινήτου, οι επαγγελματίες καταγράφουν καθημερινά τα στοιχεία οχημάτων μέσω κινητού ή tablet, ενώ με την παράδοση του αυτοκινήτου εκδίδεται η αντίστοιχη απόδειξη ή το τιμολόγιο. Η ίδια τακτική θα ισχύσει και στις επιχειρήσεις εκδηλώσεων, από την πρώτη επικοινωνία με τον πελάτη έως και την ολοκλήρωση της υπηρεσίας.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι κάθε πελάτης που κλείνει υπηρεσία ή χρησιμοποιεί εγκατάσταση πρέπει να καταχωρίζεται στο ψηφιακό πελατολόγιο και τα στοιχεία του να αποστέλλονται αυτόματα στην ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για το νέο εργαλείο της ΑΑΔΕ για την παρακολούθηση των συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών. Σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία κάθε πελάτη που εισέρχεται στον χώρο τους, πριν από την παροχή υπηρεσίας. Τα δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα στην ΑΑΔΕ, ώστε να διασταυρώνονται με τις αποδείξεις ή τα τιμολόγια που εκδίδονται.

Στόχος του συστήματος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, μέσω της άμεσης σύνδεσης του πελάτη με το παραστατικό που πρέπει να εκδοθεί. Με την εγγραφή στο e-πελατολόγιο, ξεκινά άτυπα η «μέτρηση» του χρόνου για την υποχρεωτική έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου. Αν ο πελάτης βρίσκεται στον χώρο χωρίς να έχει προηγηθεί καταχώριση, η παράβαση επισύρει πρόστιμα και ενεργοποιεί διαδικασία φορολογικού ελέγχου.

Τα πρόστιμα

Η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο που δεν έχει καταγραφεί ή έχει δηλωθεί εκπρόθεσμα στα συνεργεία, τα πλυντήρια, τα πάρκινγκ, τα φανοποιεία και τις εταιρείες ενοικίασης οχημάτων. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται επιτρέπουν στον φοροελεγκτικό μηχανισμό να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη ροή πελατών, να εντοπίζει ασυνήθιστες μεταβολές και να στοχεύει τους ελέγχους όπου υπάρχουν ενδείξεις φορολογικής απόκλισης.

Παράλληλα, γίνεται διασταύρωση των δεδομένων του ψηφιακού πελατολογίου με τις αποδείξεις που διαβιβάζονται στο myDATA, ώστε να διαπιστώνεται αν υπάρχει αντιστοίχιση ανάμεσα στους πελάτες που δηλώθηκαν και στα παραστατικά που εκδόθηκαν. Σε περίπτωση αποκλίσεων, η επιχείρηση μπαίνει άμεσα στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών.

Τέλος τα συμφωνητικά

Για τους κλάδους που εφαρμόζουν ήδη το ψηφιακό πελατολόγιο, η ΑΑΔΕ, προχώρησε στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των συμφωνητικών τους με πελάτες, εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή «μόνον άπαξ» (once only), απλοποιώντας περαιτέρω τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, επιχειρήσεις που τηρούν Ψηφιακό Πελατολόγιο απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής των συμφωνητικών που καταρτίζουν με τους πελάτες τους στην «Κατάσταση Συμφωνητικών» εφόσον οι συναλλαγές για τις οποίες καταρτίζονται τα συγκεκριμένα συμφωνητικά αποτυπώνονται στο Ψηφιακό Πελατολόγιο.

Η απαλλαγή αφορά συμφωνητικά που έχουν καταρτιστεί από 1/7/2025 και εφεξής, μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου οχημάτων, που υποχρεούνται στην τήρηση Ψηφιακού Πελατολογίου, και των πελατών τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν, ενδεικτικά:

•Συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων

•Φανοποιεία

•Καταστήματα τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα

•Χώρους στάθμευσης, πλυντήρια

•Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.λπ.

Εφόσον η υποχρέωση τήρησης ψηφιακού πελατολογίου επεκταθεί και σε άλλους κλάδους πλην των οχημάτων, η σχετική απαλλαγή από την υποβολή συμφωνητικών θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις αυτών των κλάδων.

Πηγή: ertnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ποιες είναι οι προκλήσεις που περιμένουν τον Μαμντάνι και η επόμενη μέρα στη Ν. Υόρκη μετά τη σαρωτική νίκη του

Ο Ζόραν Μαμντάνι, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης, είναι αξιοσημείωτος από πολλές απόψεις. Θα γίνει ο νεότερος δήμαρχος της πόλης από το 1892, ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χάρης Ρώμας για τη νέα σειρά που ετοιμάζει: «Με την Άννα Χατζησοφιά είμαστε αδιάσπαστοι, έχουμε γράψει τα πρώτα επεισόδια»

Ο αγαπημένος ηθοποιός και σεναριογράφος Χάρης Ρώμας έκανε γνωστά τα νέα του σχέδια στον χώρο της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο «Στούντιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή τους – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίζει η διαδικασία της καταβολής των συντάξεων Δεκεμβρίου 2025. Σημειώνεται ότι η καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου ακολουθούν τον κανόνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραμπ προς Μαμντάνι: Πρέπει να συνεργαστείς με την Ουάσινγκτον για να μην χάσεις την στήριξη

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, θα πρέπει να επιδιώξει μια νέα σχέση συνεργασίας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΗΠΑ: Στους 12 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη συντριβή του αεροσκάφους μεταφοράς φορτίων κοντά στο αεροδρόμιο της Λούιβιλ

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους όταν αεροσκάφος μεταφοράς της UPS συνετρίβη και εξερράγη μετά την απογείωσή του από τη Λούιβιλ στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Διεθνές το ενδιαφέρον για τη διήμερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια, στην Αθήνα

Διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC) που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα, με συμμετοχή 4 υπουργών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >