AD

Μειωμένη η φετινή παραγωγή ελαιολάδου λόγω ξηρασίας και δάκου – Σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι η τιμή

Χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καταγράφεται η τιμή του ελαιολάδου, παρά τη μειωμένη παραγωγή στην Ελλάδα, εξαιτίας της ξηρασίας. Η σταθεροποίηση των τιμών, αποδίδεται στην ικανοποιητική παραγωγή, στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Μειωμένη έως και 50% σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας εμφανίζεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, με τους εκπροσώπους του κλάδου να εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει κάτω από τους 200.000 τόνους από 230.000 – 250.000 τόνους που ήταν την περσινή χρονιά. Αιτίες είναι η έντονη ξηρασία αλλά και η προσβολή από τον δάκο.

«Στη Μεσσηνία αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην καρδιά της ελαιοκομική περιόδου, ωστόσο, οι αγρότες είναι απογοητευμένοι, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής» σημειώνει ο δημοσιογράφος του ΕΡΤnews, Kώστας Γαζούλης.

Παρά τις χαμηλότερες ποσότητες ελαιολάδου, οι τιμές παραγωγού δεν ακολουθούν ανοδική πορεία και διαμορφώνονται στα 4 με 5 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο άγγιζαν ακόμη και τα 7 ευρώ.

Στα ράφια η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έχει υποχωρήσει στα 9 με 11 ευρώ το λίτρο από 13,5 με 14 ευρώ το 2024. Ωστόσο, οι βιομηχανίες πωλούν το προϊόν σε προσφορά σχεδόν σε μόνιμη βάση, με τις τελικές τιμές να κυμαίνονται από 6,8 έως 9 ευρώ το λίτρο.

«Θα υπάρξει μία σταθερότητα τιμών στην αγορά. Το σημερινό επίπεδο τιμών επιτρέπει και στις δύο πλευρές, και ο καταναλωτής και ο παραγωγός, να είναι συγκρατημένα χαμογελαστοί», σημειώνει ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου.

Η σταθεροποίηση των τιμών αποδίδεται στην ικανοποιητική παραγωγή στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, αλλά και στην υπερπαραγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία και την Τουρκία.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Σουηδία καλεί την Amazon να δώσει εξηγήσεις επειδή πουλάει κούκλες του σεξ με παιδική εμφάνιση

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα πως κάλεσε την Amazon και άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου σε μια συνάντηση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την πώληση κουκλών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τα νέα πρόσωπα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης γράφουν το επόμενο κεφάλαιο– Η γενιά που δίνει τον τόνο

Με πάθος, θετική ενέργεια και αφοσίωση, οι νέοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζουν μια μακρά παράδοση αριστείας, φέρνοντας μαζί τους τη φρεσκάδα και το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δασμούς στα μικρά πακέτα που εισάγονται στην Ευρώπη σχεδιάζει η Ε.Ε. – Τα περισσότερα προέρχονται από την Κίνα

Φορολόγηση των μικρών πακέτων αξίας κάτω των 150 ευρώ που στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από την Κίνα, θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σοφία Παυλίδου: «Τα πρώτα τραύματα που υπήρχαν στο δικό μου κορμί μεταφέρθηκαν και στα παιδιά μου»

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε η Σοφία Παυλίδου το πρωί της Πέμπτης στη Σταματίνα Τσιμτσιλή και στο Happy Day. Η ηθοποιός αποκάλυψε τα τραύματα της και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άσκηση Ωρίων 2025: Mε drone-καμικάζι και αυτοκινούμενα πυρομαχικά

Ολοκληρώνεται η πολυεθνική άσκηση Ωρίων 2025, που πραγματοποιείται σε στρατηγικά σημεία της Αττικής, της Βοιωτίας και του Αργοσαρωνικού Κόλπου και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε σενάρια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >