AD

Είναι το phubbing ο «σιωπηλός εχθρός» της σχέσης σας; Πώς να το σταματήσετε αποτελεσματικά

Στην εποχή όπου τα κινητά μας έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας, δεν είναι μυστικό ότι συχνά επηρεάζουν αρνητικά τις προσωπικές μας σχέσεις. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να τα ελέγχουμε δεκάδες φορές την ημέρα, συνήθεια που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στο φαινόμενο του phubbing: την ακούσια αγνόηση κάποιου, επειδή δίνουμε προτεραιότητα στο κινητό μας.

Τι προκαλεί το phubbing στις σχέσεις

Το phubbing μπορεί να φαίνεται μικρό ή ασήμαντο, όμως έχει πραγματικές συνέπειες. Σε μία σχέση, το άτομο που παραγκωνίζεται μπορεί να νιώσει πως αγνοείται ή πως δεν έχει πλέον προτεραιότητα στη ζωή του συντρόφου του. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς, καθώς η συστηματική ενασχόληση με το κινητό μπροστά στα παιδιά μπορεί να αποδυναμώσει τον δεσμό με τα μικρότερα παιδιά και να πλήξει την αυτοεκτίμηση των μεγαλύτερων.

Κανείς δεν απολαμβάνει να παραδέχεται ότι δεν έχει αυτοέλεγχο απέναντι στο κινητό του. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, το κλειδί δεν είναι να επικρίνουμε τον εαυτό μας αλλά να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο συνειδητοί στη χρήση του.

Η απλή αλλά αποτελεσματική λύση της Dr. Kaitlyn Regehr

Η Dr. Kaitlyn Regehr, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο University College London, προτείνει μία πολύ απλή τεχνική που μπορεί να αλλάξει ριζικά τη συμπεριφορά μας:

Κάθε φορά που πιάνετε το κινητό σας μπροστά σε κάποιον, εξηγήστε του γιατί το κάνετε και μόλις τελειώσετε, αφήστε το κάτω και επανέλθετε στη συζήτηση.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικά απλό, όμως λειτουργεί. Πολύ συχνά ελέγχουμε ειδοποιήσεις, απαντάμε «γρήγορα» σε μηνύματα ή ψάχνουμε κάτι χωρίς καν να το καταλάβουμε. Με το να ονοματίζουμε τον λόγο, π.χ. «Πρέπει να δω τις ώρες του λεωφορείου» ή «Απαντάω στη μαμά μου», διακόπτουμε την αυτόματη συνήθεια να ελέγχουμε το τηλέφωνο μας. Ταυτόχρονα, δείχνουμε στο άτομο απέναντι μας ότι εξακολουθεί να έχει σημασία.

«Σταματάει το άλλο άτομο από το να νιώθει ότι το αγνοούν. Και μας κρατάει εμάς υπεύθυνους, μειώνοντας τις πιθανότητες να παρασυρθούμε στο ατέλειωτο scrolling», όπως εξηγεί η ίδια.

Τι δείχνει η επιστημονική έρευνα

Η Dr. Claire Hart, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σε έρευνα με 196 συμμετέχοντες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

Όσο περισσότερο νιώθει κάποιος ότι δέχεται phubbing, τόσο πιο άσχημη τείνει να είναι η σχέση.

Δεν αντιδρούν όμως όλοι με τον ίδιο τρόπο. Η προσωπικότητα παίζει ρόλο. Όταν όμως ένα άτομο αρχίσει να νιώθει παραμελημένο, είναι πιθανό να ανταποδώσει και να πιάσει κι εκείνο το κινητό του. Και κάπως έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος όπου και οι δύο σύντροφοι νιώθουν απόρριψη.

Κάθε φορά που ένα κοινό στιγμιότυπο, μία συζήτηση, ένα γεύμα, μία βόλτα, διακόπτεται για να χαθεί κάποιος μέσα στην οθόνη του, η σύνδεση αποδυναμώνεται. Και δεν είναι πάντα εύκολο να επανέλθει το κλίμα που υπήρχε πριν.

Με πληροφορίες από BBC

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στον 29χρονο που ξυλοκόπησε τον 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ασκήθηκε στον 29χρονο, ο οποίος ομολόγησε ότι ξυλοκόπησε τον 58χρονο στην περιοχή του Νέου Κόσμου, με αποτέλεσμα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πάτρα: Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό της 12χρονης 

Συνελήφθη στο σπίτι του ο 16χρονος ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό μιας 12χρονης κοπέλας στην Πάτρα. Η ιατροδικαστική εξέταση που ολοκληρώθηκε χθες, έδειξε ότι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κ. Τσιάρας: Την επόμενη εβδομάδα η εξειδίκευση των νέων μέτρων για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την ευλογιά

Την επόμενη εβδομάδα θα εξειδικευτούν τα επιπλέον μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους από την ευλογιά, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας φέρνει σημαντικές ανακατατάξεις στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ζενεβιέβ Μαζαρί: «Είμαστε τυχεροί που πάμε παράλληλα, δεν έχει πατήσει ο ένας πάνω στον άλλον και δεν έχουμε απομακρυνθεί»

Καλεσμένη στην εκπομπή “The 2Night Show” με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, η Ζενεβιέβ Μαζαρί άνοιξε την καρδιά της, μιλώντας για την εφηβεία της κόρης της, τα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >