AD

Έρευνα στην Ιταλία για όσους έκαναν «τουρισμό ελεύθερων σκοπευτών» και πυροβολούσαν αμάχους στο Σαράγεβο

Επί πληρωμή έκαναν «τουρισμό ελεύθερων σκοπευτών» με ζωντανούς στόχους τους αμάχους στο Σαράγεβο στην πολιορκία της πόλης πριν από τρεις δεκαετίες. Όσα από τα θύματά τους επέζησαν, ελπίζουν ότι η έναρξη σχετικής έρευνας στην Ιταλία, θα κάνει τους δράστες να λογοδοτήσουν.

Περίπου 11.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς και πυρά ελεύθερων σκοπευτών από θέσεις του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας πάνω σε λόφους γύρω από την πολιορκημένη πόλη στη διάρκεια του πολέμου που διήρκεσε από το 1992 ως το 1995 και ακολούθησε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βοσνίας από τη Γιουγκοσλαβία.

Εισαγγελείς του Μιλάνου άρχισαν την έρευνά τους, δήλωσε μια πηγή, αφού ο δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος Έτσιο Γκαβατσένι προσέφυγε στη δικαιοσύνη σχετικά με κατηγορίες ότι Ιταλοί και άλλοι ξένοι πλήρωσαν μέλη των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας για να επισκεφθούν την περιοχή και να πυροβολήσουν αμάχους, στο πλαίσιο αυτού που έχει περιγραφεί ως «τουρισμός των ελεύθερων σκοπευτών».

Ο Γκαβατσάνι δήλωσε ότι θέλησε να εξετάσει τις κατηγορίες αυτές αφού παρακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ του 2022 με τίτλο «Sarajevo Safari» του Σλοβένου σκηνοθέτη Μίραν Ζούπανιτς.

Χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ο Γκαβατσένι δήλωσε πως πλούσιοι ξένοι πλήρωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να ταξιδέψουν στην περιοχή και να πυροβολήσουν αμάχους. Πρόσθεσε ότι οι Ιταλοί μεταξύ αυτών συνήθιζαν να συναντιούνται στην Τεργέστη πριν ταξιδέψουν στο Βελιγράδι, απ’ όπου Σερβοβόσνιοι στρατιώτες τους συνόδευαν μέχρι τους λόφους που δεσπόζουν στο Σαράγεβο.

Η έναρξη έρευνας είναι μια τυπική διαδικασία στην Ιταλία όταν κατατίθεται μια τέτοια προσφυγή και δεν έχουν κατονομασθεί μεμονωμένοι ύποπτοι. Ωστόσο μερικοί κάτοικοι του Σαράγεβο καλωσόρισαν την έρευνα, παρόλο που ανοίγει και πάλι παλιές πληγές.

«Έχω σοκαριστεί εντελώς», λέει ο Μουάμερ Κάλιτς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο ο οποίος πέρασε όλο τον πόλεμο σ’ αυτή την πόλη. «Αυτές είναι καταστροφές πλανητικών διαστάσεων και αυτοί που τις θαύμασαν ή τις χρηματοδότησαν θα πρέπει, το λιγότερο, να βρεθούν αντιμέτωποι με απαγχονισμό ή ισόβια κάθειρξη».

Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας τον καιρό του πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός διοικητής του Ράκτο Μλάντιτς φυλακίσθηκαν ισοβίως για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όμως πολλοί κάτοικοι του Σαράγεβο θέλουν να οδηγηθούν και άλλοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η πρώην δήμαρχος του Σαράγεβο Μπενιαμίνα Κάριτς δήλωσε πως ελπίζει ότι η είδηση για την έρευνα των εισαγγελέων του Μιλάνου θα ανοίξει το δρόμο στους Βόσνιους εισαγγελείς για να αρχίσουν έρευνα σε βάρος πρώην διοικητών του σερβοβοσνιακού στρατού καθώς και μεμονωμένων ατόμων σχετικά με την πολιορκία.

«Ως ένα παιδί που μεγάλωσε και επιβίωσε της πολιορκίας του Σαράγεβο … έχω ιδιαίτερα συναισθήματα για την υπόθεση αυτή και θέλω αληθινά να πιστέψω ότι θα διεξαχθεί έρευνα», δήλωσε η Κάριτς.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Βοσνίας γνωστοποίησε στο Ρόιτερς πως οι εισαγγελείς του Μιλάνου δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί του.

Οι εισαγγελείς του Μιλάνου δεν έχουν κάνει σχόλιο για την υπόθεση αυτή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Novartis: Ψεύδονταν συνειδητά οι προστατευόμενοι μάρτυρες για να πλήξουν τον Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε η σύζυγός του

«Πυρά» στους προστατευόμενους μάρτυρες “Μαξίμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση”, για τις καταθέσεις τους στην υπόθεση της Novartis, εξαπέλυσε η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη, Λίνα Νικολοπούλου,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έρευνα στην Ιταλία για όσους έκαναν «τουρισμό ελεύθερων σκοπευτών» και πυροβολούσαν αμάχους στο Σαράγεβο

Επί πληρωμή έκαναν «τουρισμό ελεύθερων σκοπευτών» με ζωντανούς στόχους τους αμάχους στο Σαράγεβο στην πολιορκία της πόλης πριν από τρεις δεκαετίες. Όσα από τα θύματά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γλυκερία: «Εγώ είμαι αυτή που είμαι, από το χώρο μου δεν με στήριξαν, αλλά ούτε κι αυτό με ενδιαφέρει»

Η Γλυκερία βρέθηκε σήμερα καλεσμένη στην εκπομπή «Buongiorno». Η γνωστή τραγουδίστρια μίλησε για τη ζωή της, τους στόχους της, ενώ απάντησε και για τα αρνητικά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εικόνες βγαλμένες από ταινία τρόμου στο Μπουένος Άιρες: Μαύρα σύννεφα κρύβουν τον ορίζοντα και σκεπάζουν όλη την πόλη

Ένα ισχυρό μέτωπο καταιγίδας σάρωσε την επαρχία του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους με πολύ δυνατές ριπές που προκάλεσαν ζημιές στις υποδομές και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μπίλι Μπομπ Θόρντον για την Αντζελίνα Τζολί: «Ήταν μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής μου»

Σε μια ειλικρινή και αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone, ο Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός Μπίλι Μπομπ Θόρντον μίλησε με ιδιαίτερη ζεστασιά για την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γέρακας: Σύλληψη μοτοσικλετιστή που έτρεχε με 205 χλμ στη λεωφόρο Μαραθώνος

Αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής προχώρησαν στη σύλληψη 30χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε βραδινές ώρες χθες (17-11-2025)

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >