AD

Προσοχή σε αυτά τα ασυνήθιστα συμπτώματα στον μαστό – Τι μπορεί να κρύβουν

Καμπανάκι από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Τι μπορεί να σημαίνουν το κοκκίνισμα και το πρήξιμο στον μαστό.

Αν παρουσιάσετε στον ένα μαστό σας συμπτώματα φλεγμονής, όπως πρήξιμο και εκτενές κοκκίνισμα, συμβουλευθείτε αμέσως έναν ειδικό, συνιστά η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Και αυτό διότι μπορεί να προκαλούνται από μία σπάνια, επιθετική μορφή καρκίνου, που συνήθως δεν εκδηλώνεται με κάποιον ψηλαφητό όγκο στον μαστό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η μορφή αυτή είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού. Αντιπροσωπεύει το 1% έως 5% όλων των περιστατικών καρκίνου του μαστού. Είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη κακοήθης νόσος που δύσκολα εντοπίζεται εγκαίρως. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να ελέγχονται χωρίς καθυστέρηση τα συμπτώματα που είναι ύποπτα γι’ αυτόν.

«Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού συνήθως δεν εκδηλώνεται με έναν ψηλαφητό όγκο. Αντιθέτως, προκαλεί συμπτώματα φλεγμονής επειδή τα καρκινικά κύτταρα αποφράσσουν τα λεμφαγγεία του δέρματος», εξηγεί ο Dr. William Dahu, ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος της ACS.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα, σε διάστημα 3-6 μηνών. Επομένως, όποια γυναίκα τα παρουσιάσει, πρέπει αμέσως να τα θέσει υπ’ όψιν του γιατρού της.

Εξίσου ασυνήθιστο, όμως, είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να μην φανεί στη μαστογραφία. Επειδή, δε, ο συγκεκριμένος καρκίνος αναπτύσσεται και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, όλα τα περιστατικά θεωρούνται τουλάχιστον 3ου σταδίου όταν ανιχνεύονται. Το ένα στα τρία, όμως, έχει ήδη προκαλέσει απομακρυσμένες μεταστάσεις την εποχή της διάγνωσης.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Η ACS επισημαίνει πως αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτή τη μορφή καρκίνου του μαστού έχουν:

  • Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών
  • Οι γυναίκες με περιττά κιλά (υπέρβαρες ή παχύσαρκες)
  • Οι γυναίκες της μαύρης φυλής

Ποια συμπτώματα να έχετε το νου σας

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που μπορεί να έχει ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι οι εξής:

  • Πρήξιμο (οίδημα) στο δέρμα του μαστού
  • Ερυθρότητα (κοκκίνισμα) σε περισσότερο από το ένα τρίτο του μαστού
  • Πάχυνση και δημιουργία κοιλοτήτων στο δέρμα του μαστού, που το κάνουν να μοιάζει με τη φλούδα του πορτοκαλιού
  • Εισολκή της θηλής (η θηλή έλκεται προς το εσωτερικό του μαστού)
  • Ο ένας μαστός μοιάζει μεγαλύτερος από τον άλλο
  • Ο ένας μαστός είναι πιο θερμός στο άγγιγμα και η ασθενής τον νιώθει πιο «βαρύ» από τον άλλο
  • Ευαισθησία στην αφή, πόνος ή κνησμός (φαγούρα) στον μαστό
  • Διόγκωση των λεμφαδένων κάτω από τη σύστοιχη μασχάλη ή κοντά στην κλείδα.

Η ACS επισημαίνει ότι μερικά από αυτά τα συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης. Έτσι, ο γιατρός μπορεί αρχικά να σας χορηγήσει αντιβιοτικά. Αν όμως τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν σε 7-10 ημέρες, απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου.

Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να θεωρείται σοβαρό, εάν η γυναίκα δεν είναι έγκυος, δεν θηλάζει ή έχει περάσει την εμμηνόπαυση.

Τυπικά για να ανιχνευθεί ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού απαιτούνται απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστού ή μαγνητικού μαστού. Πάντοτε όμως χρειάζεται και βιοψία.

 

via iatropedia.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ελένη Δήμου: «Με είχαν χρόνια στο συρτάρι, μόλις ζήτησα απαλλακτικό από την εταιρεία μου έβγαλαν αμέσως δίσκο»

«Έχω δεχθεί παρατηρήσεις από επιχειρηματίες. Τότε τους απαντούσα: “Γεια σας, εσείς στην επόμενη και εγώ στον επόμενο”. Νομίζετε ότι είμαι κοπελίτσα που θα τους άκουγα;»

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Stegasi.gov.gr: Η νέα πύλη με τις 43 πολιτικές για το στεγαστικό – Έτοιμο το νομοσχέδιο για την κοινωνική αντιπαροχή

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα Stegasi.gov.gr, όπου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τ. Χατζηβασιλείου: Η κυβέρνηση εργάζεται με γνώμονα να ολοκληρωθεί η εκκρεμής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου (audio)

«Για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά ξεκάθαρη βούληση και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και το λέω ξεκάθαρα αυτό» τόνισε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στην πρώτη θέση του καταλόγου με τις πιο «παραμελημένες» κρίσεις παγκοσμίως το Καμερούν

Το Καμερούν αντικατέστησε πέρυσι τη Μπουρκίνα Φάσο στην πρώτη θέση του καταλόγου με τις πιο παραμελημένες κρίσεις εκτοπισμού παγκοσμίως, τον οποίο καταρτίζει το Νορβηγικό Συμβούλιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >