AD

Aυτό είναι το αγαπημένο υπερτρόφιμο που καταπολεμά τη γήρανση και την φλεγμονή

Το αν η κατανάλωση κακάο, που είναι γνωστό για το περιεχόμενό του σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη βλάβη, μας βοηθά να γεράσουμε καλύτερα, είναι ένα ερώτημα στο οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να απαντήσουν – Τι συμπεράσματα προκύπτουν από νέα επιστημονική εργασία

 

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s και το Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο Fred Hutchinson αναζητούν απαντήσεις στο αίμα 600 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη δοκιμή για την επίδραση των συμπληρωμάτων κακάο καθώς και μιας κοινής πολυβιταμίνης στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου  και άλλων παθήσεων.

Πιο αναλυτικά, η δοκιμή COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study) συγκέντρωσε δεδομένα από 21.444 άνδρες και γυναίκες, εξετάζοντας την επίδραση των συμπληρωμάτων εκχυλίσματος κακάο ή/και πολυβιταμινών σε κοινά προβλήματα υγείας, τα περισσότερα από τα οποία επιδεινώνονται με την ηλικία.

Γενικότερα, η σοκολάτα θεωρείται ωφέλιμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φλαβανόλες, αντιοξειδωτικά που παράγουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη απόκριση, και οι οποίες αποτελούν το βασικό συστατικό, ιδιαίτερα της μαύρης σοκολάτας και του κακάο που είναι πιο αγνές μορφές σοκολάτας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φλαβανόλες είναι καλές για την υγεία, αλλά το ερώτημα έγκειται στην ποσότητα και στον τρόπο με τον οποίο είναι περισσότερο ωφέλιμες.

Ο Δρ. Yanbin Dong, γενετιστής και καρδιολόγος στο Ιατρικό Κολέγιο της Georgia, λοιπόν, θα εξετάσει συγκεκριμένα τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη γήρανση (inflammaging) και την επιγενετική γήρανση, στοιχεία που θεωρούνται καλοί προγνωστικοί δείκτες της βιολογικής μας ηλικίας. Η φλεγμονή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη γήρανση και σε συχνές παθήσεις όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.

Σημειώνεται ότι ο αγγλικός όρος “inflammaging” χαρακτηρίζει τη χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή που πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με αυτή. Επιπλέον, οι επιγενετικές αλλαγές, όπως η μεθυλίωση του DNA, οι οποίες μπορεί να είναι καλές ή κακές και προκύπτουν από περιβαλλοντικές εκθέσεις, όπως τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, είναι αλλαγές στη δομή του DNA που επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων και τελικά τη δράση τους, ενώ μπορούν και να τα απενεργοποιήσουν. Οι επιγενετικές αλλαγές πλέον θεωρούνται ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για τη ζωή και την υγεία, καθώς και για την ευαλωτότητα σε ασθένειες και θάνατο.

Ο Δρ. Dong θα αναλύσει τα επίπεδα σημαντικών προφλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων στο αίμα όσων λαμβάνουν συμπληρώματα κακάο, μια πολυβιταμίνη, και τα δύο ή τίποτα από τα δύο. Επίσης, θα πραγματοποιήσει μια εκτενή, ενδελεχή γενετική ανάλυση αναζητώντας γονιδιακές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση και θα χρησιμοποιήσει «επιγενετικά ρολόγια» που μπορούν να υπολογίσουν τη βιολογική ηλικία βάσει μιας ποσότητας της μεθυλίωσης του DNA.

Η κεντρική θεωρία των ερευνητών είναι ότι τα συμπληρώματα κακάο μειώνουν την επιγενετική γήρανση και τη φλεγμονή λόγω γήρανσης, μειώνοντας κατά συνέπεια και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν διαπιστώσουν ότι πράγματι οι δείκτες φλεγμονής λόγω γήρανσης και καρδιαγγειακών παθήσεων είναι μειωμένοι, στη συνέχεια θα ερευνήσουν αν αυτές οι μειώσεις στις επιγενετικές αλλαγές προκαλούν τις παρατηρούμενες βελτιώσεις.

«Ειδικά η μαύρη σοκολάτα φημίζεται για τα οφέλη της στην υγεία ως φυσική και καλή πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς και σιδήρου, χαλκού και άλλων στοιχείων ωφέλιμων για την καρδιά και την υγεία. Τέλος, έχει αναφερθεί πως η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τη γνωστική εξασθένηση και ενισχύει την ανοσολογική απόκριση σε εισβολείς όπως ο κορωνοϊός», καταλήγει ο Δρ. Dong.

ygeiamou.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις προβλέπονται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, την Εύβοια και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καναδάς: 300 στρουθοκάμηλοι που προσβλήθηκαν από τη γρίπη των πτηνών θα θανατωθούν στη Βρετανική Κολομβία

Οι αρχές του Καναδά θα σφαγιάσουν περισσότερες από 300 στρουθοκαμήλους σε ένα αγρόκτημα της Βρετανικής Κολομβίας, καθώς κάποια από αυτά τα πουλιά είχαν προσβληθεί παλαιότερα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σίσσυ Τουμάση για Αργύρη Πανταζάρα: «Είναι πολύ ωραίο να παίζεις με τον σύντροφό σου στο θέατρο, προχωράμε και καθοδηγούμε ο ένας τον άλλον»

Η Σίσσυ Τουμάση μίλησε στο Στούντιο 4 για τον Αργύρη Πανταζάρα, τον οποίο αποκάλεσε «σύντροφό» της και όχι «σύζυγο». Η γνωστή ηθοποιός εξήγησε γιατί απορρίπτει

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σουηδία: 18χρονος κατηγορείται πως προετοίμαζε τζιχαντιστική επίθεση σε φεστιβάλ

Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος ενός 18χρονου, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε μία «σοβαρή τρομοκρατική επίθεση» εναντίον ενός πολιτιστικού φεστιβάλ στη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιστορική η συμφωνία για εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο – Στρατηγικό ορόσημο για Ελλάδα και ΗΠΑ

Πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ενεργειακή πολιτική σηματοδοτεί η συμφωνία ανάμεσα σε ExxonMobil, HELLENiQ Energy και Energean για την έναρξη εξόρυξης υδρογονανθράκων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >