AD

H αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch | Ανοίγει η πόρτα δεξαμενής επενδύσεων πολλών τρισ. δολαρίων

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υποδέχονται τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch.

Σε δημοσιεύματά τους τα ξένα μέσα επισημαίνουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας διευρύνει την αγορά ομολόγων, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα άξια για επενδύσεις.

Bloomberg: Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch διευρύνει την αγορά ομολόγων της χώρας

Το πρακτορείο Bloomberg φιλοξένησε την είδηση σε δημοσίευμα με τίτλο «Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch διευρύνει την αγορά ομολόγων της χώρας».

«Η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας στα ομόλογα της χώρας την πόρτα μιας δεξαμενής επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία χορήγησε στην Ελλάδα αξιολόγηση BBB- με σταθερή προοπτική την Παρασκευή, απηχώντας την απόφαση της S&P Global Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου μετά από 13 χρόνια που είχε αξιολόγηση κατηγορίας σκουπιδιών.

Η κίνηση της Fitch ανοίγει το δρόμο για την επανεισδοχή των ελληνικών ομολόγων σε ορισμένους δείκτες ομολόγων επενδυτικού μόνον βαθμού που διαχειρίζονται εταιρείες όπως οι Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase. Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον δύο βαθμολογίες BBB ή ισοδύναμες από τις τρεις μεγάλες εταιρείες για να συμμετέχει μια χώρα σε τέτοιους δείκτες», μεταδίδει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μετά την ηχηρή εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο, η Ελλάδα είχε ήδη απομακρυνθεί από την κατηγορία των σκουπιδιών από την Ιαπωνική Rating and Investment Information Inc., τη γερμανική Scope Ratings και την καναδική DBRS Morningstar.

«Ένα πρόσθετο σημάδι ότι η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα αφήνοντας πίσω της τη δεκαετή κρίση χρέους είναι η αποεπένδυση του κράτους από τους Έλληνες δανειστές. Από τις αρχές Οκτωβρίου, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – το όχημα διάσωσης που κατέχει τα μερίδια της κυβέρνησης στους δανειστές – πούλησε το σύνολο των συμμετοχών του σε δύο τράπεζες και περισσότερο από το μισό του μεριδίου του σε μια άλλη», συμπληρώνει.

bloomberg

Reuters: H Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα με ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης χρέους»

Από την πλευρά του, το Reuters μεταδίδει ότι H Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα με ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης χρέους.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης κίνησης από την S&P Global Ratings τον Οκτώβριο και καθιστά τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για ένα ευρύ φάσμα ομολογιακών δεικτών που διαχειρίζονται πολλές εταιρείες (…)» αναφέρει το πρακτορείο.

Όπως εξηγεί, «το ελληνικό χρέος διαπραγματεύεται ήδη με ευνοϊκότερους όρους, αφότου η εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο δημιούργησε ελπίδες ότι θα ακολουθήσουν οι αναβαθμίσεις, τονίζει το Reuters θυμίζοντας ότι η Ελλάδα απώλεσε την επενδυτική βαθμίδα το 2010, όταν ξέσπασε η δεκαετής κρίση χρέους «αναγκάζοντάς την να υπογράψει διεθνή προγράμματα διάσωσης ύψους περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μη βουλιάξει».

reuters

Handelsblatt: Το εθνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται

«Ο οίκος αξιολόγησης Fitch θεωρεί και πάλι την Ελλάδα άξια για επενδύσεις», γράφει η Handelsblatt.

«Η εταιρεία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης είχαν ήδη αξιολογήσει την Ελλάδα υψηλότερα νωρίτερα. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch απένειμε στην Ελλάδα βαθμολογία “επενδυτικής βαθμίδας”. Ο οργανισμός αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας της νότιας Ευρώπης σε «BBB-». Οι προοπτικές είναι σταθερές, ανακοίνωσε η Fitch το βράδυ της Παρασκευής. Προηγουμένως η βαθμολογία ήταν “BB+” και ως εκ τούτου στη λεγόμενη περιοχή σκουπιδιών με υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο Fitch δικαιολόγησε την αναβάθμιση λέγοντας ότι το εθνικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να μειώνεται δεδομένης της σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

handelsblatt

«Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα στο ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές», αναφέρει το Market Watch, σημειώνοντας ότι κατά τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να υποχωρήσει του χρόνου και το 2025.

marketwatch

Γαλλικό Πρακτορείο: «Η Fitch αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα την αξιολόγηση της Ελλάδας»

Παράλληλα, το AFP μετέδωσε ότι «η Fitch αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα την αξιολόγηση της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 160,8% του AΕΠ φέτος και στο 141,2% έως το 2027, που συνιστά απότομη βουτιά από το 171,4% το 2022. «Η ελληνική κρίση χρέους πυροδοτήθηκε από τις αλόγιστες κρατικές δαπάνες και την εσφαλμένη αναφορά δημοσιονομικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν αποκαλύφθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, προκάλεσε ραγδαία εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα υπέμεινε οκτώ χρόνια λιτότητας κάτω από τρία διαδοχικά διεθνή προγράμματα διάσωσης – συνολικής αξίας 289 δισεκατομμυρίων ευρώ (306 δισεκατομμύρια δολάρια) – σε μια προσπάθεια διάσωσης της χώρας από την κατάρρευση κάτω από το βουνό χρέους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι δανειστές της Ελλάδας είχαν σημαντικό αντίκτυπο, μειώνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά ένα τέταρτο σε διάστημα οκτώ ετών και εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη σε περισσότερο από 27%», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Άνδρας κατήγγειλε τη δολοφονία του σκύλου του από άγνωστο στη Χαλκιδική – «Εκτέλεσαν τη Λόλα στην αυλή μας εν ψυχρώ»

Ένα θλιβερό και αποτρόπαιο συμβάν συγκλονίζει την τοπική κοινωνία της Αρναίας Χαλκιδικής, μετά την δημοσίευση μιας συγκλονιστικής ανάρτησης στο Facebook από τον ιδιοκτήτη ενός σκύλου,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υπουργείο Εργασίας: Τα ρεκόρ στην αγορά εργασίας είναι η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας απαντά στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ περί «υποχρεωτικών 13ωρων» και «εργασιακού μεσαίωνα», τονίζοντας ότι η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είναι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους Financial Times: Η Ευρώπη έχει ακριβή σχέδια για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται «πολύ ακριβή σχέδια» για πιθανές αναπτύξεις στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας στην μεταπολεμική Ουκρανία, εγγυήσεις που θα έχουν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Γιατί έφυγες τόσο ξαφνικά από κοντά μας» – Συγκινεί η ανάρτηση της αδερφής του 17χρονου που κατέρρευσε στον Βόλο

Μία τραγική εξέλιξη ταρακούνησε την κοινότητα του Βόλου, όταν ένας 17χρονος κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής στο πάρκο του Αγίου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Όποιος νομίζει πως είναι δεδομένος, στο τέλος έχει φάει γερά χαστούκια»

Πριν από την επιστροφή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος μίλησε στο Βήμα της Κυριακής και στην Ελένη Κωνσταντάτου. Ο δημοσιογράφος, μεταξύ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >