AD

Διπλασιάστηκαν οι περιουσίες των 5 πλουσιότερων του κόσμου,μέσα σε 3 χρόνια

Διπλάσιες περιουσίες (+114%) σε σχέση με το 2020 έχουν οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

 

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, με την αξία των περιουσιών να ενισχύεται κατά 869 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam, η οποία δημοσιεύτηκε με αφορμή την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ειδικά οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ είναι κατά 1,6 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι από ό,τι ήταν το 2020, σημειώνοντας αύξηση 46%. Συγκεκριμένα, οι τρεις πλουσιότεροι — Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Λάρι Έλισον — αύξησαν τον πλούτο τους κατά 84%, ανέφερε η Oxfam.

Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά 216,2 δισ. δολάρια μεταξύ 2020 και 2023, σύμφωνα με την Oxfam, αύξηση 737%. Η επιχειρηματική του αυτοκρατορία περιλαμβάνει την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, τη διαστημική startup SpaceX και την εταιρεία Neuralink.

Παράλληλα, η περιουσία του Μπέζος έχει αυξηθεί κατά 24%, ή 32,7 δισ. δολάρια, από το 2020, ενώ ο Έλισον, πρόεδρος και συνιδρυτής του κολοσσού λογισμικού Oracle είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 107%, ή 75,2 δισ. δολάρια, από το 2020.

Φορολόγησή τους ζητά η Oxfam

«Πιέζοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με μισθούς που αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας φόρους, ιδιωτικοποιώντας το κράτος και συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη», οι μεγάλες εταιρείες «βαθαίνουν τις ανισότητες», τονίζει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ανισότητα ΑΕ».

«Σε όλο τον κόσμο, στελέχη του ιδιωτικού τομέα δεν σταματούν να απαιτούν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, περισσότερα παραθυράκια, λιγότερη διαφάνεια κι άλλα μέτρα με σκοπό οι εταιρείες να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα κρατικά ταμεία», εξηγεί η Oxfam, αναφερόμενη σε «ορδές από λομπίστες» και πελώρια κέρδη που εξασφαλίζονται.

Από το 1980, η φορολογία στις εταιρείες μειώθηκε διά δύο και πλέον στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), υποχωρώντας στο 23,1% το 2022, σημειώνει η ΜΚΟ.

Πέρα από τη διάλυση ιδιωτικών μονοπωλίων και τη θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, η Oxfam καλεί να τεθεί σε εφαρμογή φόρος περιουσίας για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους, που θα μπορούσε να εισφέρει στα ταμεία των κρατών ως ακόμη και 1,8 τρισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Λιμενικό Σώμα: Σε διεθνή ύδατα παρέμειναν τα τουρκικά σκάφη

Ανακοίνωση σχετικά με το σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (2/9) μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κ. Χατζηδάκης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Έργο ενταγμένο στον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό, να αποσαφηνίσει τη στάση της η Λευκωσία

Στο έργο «GSI» (Great Seas Interconnector), που αφορά στη σύνδεση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με υποθαλάσσιο καλώδιο, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews, o

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γαλλία: Εντείνονται οι πολιτικές διαβουλεύσεις καθώς «παραμονεύει» ο κίνδυνος ακυβερνησίας

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της χώρας, την ώρα που ως πιθανότερο ενδεχόμενο προβάλλει

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >