AD

Νίκη Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ, αλλά η Χέιλι παραμένει στην κούρσα

Η πλευρά του Αμερικανού προέδρου εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σχεδόν σίγουρα εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του.

 

Την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου δείχνουν τα αποτελέσματα στις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στο Νιου Χαμσάιρ, ωστόσο η διαφορά των περίπου 10 μονάδων δεν αποθαρρύνει τη διεκδικήτρια Νίκι Χέιλι από το να παραμείνει στη μάχη, όπως η ίδια δήλωσε.

Με καταμετρημένα περίπου τα τρία τέταρτα των ψήφων στην πολιτεία του αμερικανικού Βορρά, ο τέως πρόεδρος λαμβάνει ποσοστό 54,2% έναντι 43,7% της Ν. Χέιλι, μια διαφορά σαφώς μικρότερη εκείνης που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Είχε προηγηθεί οκτώ ημέρες νωρίτερα πολύ μεγαλύτερης έκτασης νίκη Τραμπ στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα και η απόσυρση του ενός από τους δύο κύριους αντιπάλους του, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις.

ΗΠΑ: Νίκη Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ, αλλά η Χέιλι παραμένει στην κούρσα-1
Φωτ.: Associated Press/Pablo Martinez Monsivais

«Ποιος πετάχτηκε από την πλευρά της κ. Χέιλι και είπε ότι νίκησε; Βασικά τα πήγε πολύ άσχημα», είπε ο Ντ. Τραμπ μετά τα αποτελέσματα, μπροστά σε υποστηρικτές του.

Η Χέιλι παραδέχθηκε χθες το βράδυ την ήττα της, τόνισε όμως πως παραμένει στην κούρσα για το χρίσμα της παράταξης ώστε να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Αυτή η κούρσα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει», είπε η Νίκι Χέιλι σε υποστηρικτές της στη βορειοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Εάν υποψήφιος του κόμματος αναδειχθεί ο κ. Τραμπ, πρόσθεσε καυστικά, θα πρόκειται για «νίκη» του Δημοκρατικού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η πλευρά του Αμερικανού προέδρου εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σχεδόν σίγουρα εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του.

«Τα αποψινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σχεδόν κλειδώσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», ανέφερε η Τζούλι Τσάβες Ροδρίγκες, η διευθύντρια της ομάδας του Τζο Μπάιντεν.

Η πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ αποτελούσε σχετικά προνομιακό πεδίο για την πιο μετριοπαθή Χέιλι, καθώς δεν είναι τόσο πολωμένη περιοχή όσο η Αϊόβα και είναι σαφώς λιγότερο συντηρητική.

ΗΠΑ: Νίκη Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ, αλλά η Χέιλι παραμένει στην κούρσα-2
Φωτ.: Associated Press/Charles Krupa

Η ίδια η Ν. Χέιλι δήλωσε σήμερα τα ξημερώματα, Τετάρτη, ώρα Ελλάδος, ότι «μπορεί το Νιου Χαμσάιρ να ήταν το πρώτο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο», μιλώντας σε υποστηρικτές της, δείχνοντας ότι η ίδια θα συνεχίσει τη μάχη που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα τη φέρει τουλάχιστον έως και τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» των πολλών ταυτόχρονων εκλογών σε πολιτείες στις αρχές Μαρτίου, ελπίζοντας σε μια μεγάλη ανατροπή των δεδομένων, είτε μέσω εκλογικής μεταστροφής είτε λόγω των δικαστικών περιπετειών του τέως προέδρου.

Με όριο νίκης τους 1.215 εκλέκτορες για το επικείμενο συνέδριο επιλογής του τελικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, μέχρι τώρα ο Τραμπ έχει αναδείξει 32 εκλέκτορες, η Ν. Χέιλι 17, ενώ οι αποσυρθέντες Ρον ντε Σάντις και Βιβέκ Ραμασουάμι πρόλαβαν στην Αϊόβα να αναδείξουν εννέα και τρεις εκλέκτορες αντιστοίχως, δηλώνοντας πλέον ότι και εκείνοι στηρίζουν τον Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Λέκκας για σεισμό στο Αφγανιστάν: Θεωρώ πως τα θύματα θα είναι περισσότερα – Tα κτίρια δεν είναι σε καλή κατάσταση

Για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Δευτέρα την περιοχή της Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, μίλησε ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πάτρα: Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο πήρε ο 46χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας που σκότωσε 86χρονη – Έκανε ασπίδα το σώμα της για να σώσει 8χρονη

Στα δικαστήρια της Πάτρας οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας 1 Σεπτεμβρίου, ο 46χρονος οδηγός της μηχανής που το βράδυ της Παρασκευής ενεπλάκη σε θανατηφόρο δυστύχημα,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σοβαρό τροχαίο στην Αττική Οδό: Συγκρούστηκε φορτηγό με ΙΧ -Κλειστές τρεις λωρίδες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση το μεσημέρι της Δευτέρας (01.09.2025) στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου 6 προς Άνω Λιόσια. Η σύγκρουση ΙΧ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

FT: Αναγκαστική προσγείωση για το αεροπλάνο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Υποψία ρωσικής παρεμβολής σε GPS

Το αεροπλάνο που μετέφερε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πραγματοποίησε προσγείωση χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικών βοηθημάτων πλοήγησης χθες, Κυριακή (31/8), σύμφωνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου – Πτώση στη χονδρική τον Αύγουστο

Αισθητά χαμηλότερες καταγράφηκαν οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους θερινούς μήνες, με τον Αύγουστο να σημειώνει τη μεγαλύτερη υποχώρηση. Εντός της ημέρας, οι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καιρός: Ηλιοφάνεια, ζέστη και μικρές ανατροπές – Αναλυτική πρόγνωση

Με καλοκαιρινή διάθεση και υψηλές θερμοκρασίες θα κυλήσουν οι επόμενες δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Ηλιοφάνεια, ασθενείς άνεμοι και τοπικές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >