AD

Το τσάι χαρίζει νιάτα και μακροζωία – Πόσο χρειαζόμαστε

Τα ευρήματα νέας, μεγάλης μελέτης για τις επιδράσεις του στην βιολογική ηλικία και την υγεία.

Αν θέλετε να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια, και ταυτοχρόνως να διατηρήσετε νεανική εμφάνιση, βάλτε το τσάι στη ζωή σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μερικά φλιτζάνια την ημέρα μπορεί να επιβραδύνουν την βιολογική γήρανση και να παρατείνουν τη ζωή.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου είναι διαφορετική από την χρονολογική. Η πρώτη αντιπροσωπεύει την υποκείμενη κατάσταση του οργανισμού και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (π.χ. τρόπος ζωής, φάρμακα). Η δεύτερη δείχνει απλώς την ημερομηνία γεννήσεως ενός ατόμου.

Το τσάι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο. Περιέχει ποικίλες βιοδραστικές ουσίες, ιδίως πολυφαινόλες. Οι ουσίες αυτές ασκούν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επηρεάζουν επίσης την απόπτωση των κυττάρων (τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) και τις επιγενετικές αλλαγές στο DNA (είναι αυτές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής).

Εξ αυτών των ιδιοτήτων οι ερευνητές εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει την βιολογική γήρανση, προστατεύοντας έτσι και την υγεία.

Η νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα πραγματοποίησα μελέτη με σχεδόν 14.000 εθελοντές από Βρετανία και Κίνα. Οι εθελοντές ανέφεραν αν και πόσο τσάι έπιναν. Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία τους αξιολογώντας παράγοντες, όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το ποσοστό σωματικού λίπους τους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Regional Health: Western Pacific. Όπως εξηγούν οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν:

  • 5.998 εθελοντές από τη Βρετανία, ηλικίας 37-73 ετών
  • 7.931 εθελοντές από την Κίνα, ηλικίας 30-79 ετών

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επί δύο χρόνια τους εθελοντές τους. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν συστηματικά τσάι παρουσίαζαν βραδύτερη βιολογική γήρανση. Με άλλα λόγια, το σώμα τους γερνούσε με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι εκείνων που δεν το κατανάλωναν.

Αντίστοιχα, οι εθελοντές που αρχικά δεν έπιναν, αλλά άρχισαν να το καταναλώνουν συστηματικά στην πορεία της μελέτης, παρουσίασαν επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσής τους.

Η ιδανική ποσότητα

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η αντιγηραντική δράση του τσαγιού ήταν εντονότερη με την μέτρια κατανάλωσή του. Στην παρούσα μελέτη τα οφέλη ήταν ισχυρότερα με κατανάλωση 3 φλιτζανιών (ή 6-8 γραμμαρίων από φύλλα τσαγιού) την ημέρα.

Άλλοι από τους εθελοντές έπιναν μαύρο και άλλοι πράσινοκίτρινο ή παραδοσιακό κινεζικό τσάι oolong. Ωστόσο το είδος του τσαγιού και η θερμοκρασία του δεν φάνηκε να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη βιολογική γήρανση.

Το τσάι έχει κατ’ επανάληψη συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών σοβαρών νοσημάτων της γήρανσης, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η άνοια. Έχει επίσης σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, τονίζουν οι ερευνητές. Όλ’ αυτά πιθανώς οφείλονται στις επιδράσεις που ως φαίνεται έχει στην βιολογική γήρανση, εκτιμούν.

Επειδή, ωστόσο, η μελέτη τους αποκάλυψε απλώς μία συσχέτιση, οι έρευνες για το θέμα πρέπει να συνεχιστούν, προσθέτουν. Στο μεσοδιάστημα, όμως, τίποτα δεν μας εμποδίζει να πιούμε λίγο τσάι παραπάνω.

via iatropedia.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Επαναστατικό τεστ κορτιζόλης δείχνει το άγχος μέσω της κάμερας ενός smartphone

Η κορτιζόλη παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση βασικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η αρτηριακή πίεση και ο μεταβολισμός, και οι διαταραχές σε αυτήν την ορμόνη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Είμαι ευγνώμων που ο Μπρους είναι ακόμα μαζί μας» – Η σύζυγος του Γουίλις μιλάει για την ασθένειά του

Η Έμα Χέμινγκ Γουίλις (Emma Heming Willis) συγκινεί στη νέα της συνέντευξη της στο ΑΒC, μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του αγαπημένου ηθοποιού Μπρους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Voucher βρεφονηπιακών σταθμών: Ανάγκη αναθεώρησης κριτηρίων

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποτελούν βασικό πυλώνα για την εναρμόνιση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη στους γονείς και ίσες ευκαιρίες στα παιδιά. Η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδία: Η στιγμή που σπίτι παρασύρεται από τα νερά

Ισχυρές βροχές στο Κούλου της βόρειας Ινδίας έχουν προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, με σοβαρές ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και υποδομές. Ένα κτίριο κατέρρευσε και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλ. Σδούκου: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 89η ΔΕΘ θα έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα με σαφές κοινωνικό πρόσημο

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από βήμα της 89ης ΔΕΘ θα έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα με σαφές κοινωνικό πρόσημο, αναδεικνύοντας την κεντρική λογική ότι τα θετικά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κίνα-Σανγκάη: Άρση των περιορισμών για την αγορά κατοικιών στα προάστια της κινεζικής μητρόπολης

Η Σανγκάη ανακοίνωσε στις 25 Αυγούστου, σειρά μέτρων με στόχο την ενίσχυση της μεσιτικής αγοράς. Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η άρση των περιορισμών για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >