AD

Ισλανδία | «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό αν συνεχίσει έτσι»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες που θεωρείται ότι είναι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η πιο ισχυρή από όσες έχουν σημειωθεί από το 2021.

Το ηφαίστειο εξερράγη χωρίς καμία προειδοποίηση το βράδυ του Σαββάτου (16/3) και είναι η τελευταία σε μια σειρά εκρήξεων στην περιοχή, απειλώντας τις τοπικές υποδομές και οδηγώντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δείτε live:

Συντριβάνια λάβας έσκασαν από το έδαφος και μια σχισμή μήκους σχεδόν δύο μιλίων άνοιξε στη χερσόνησο του Ρέικιανες γύρω στις 8:30 μ.μ., δήλωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi και τη Blue Lagoon, ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας είπε ότι είχε λάβει ενδείξεις για πιθανή έκρηξη μόνο περίπου 40 λεπτά πριν συμβεί με το γραφείο να στέλνει την πρώτη του προειδοποίηση λίγο πριν ξεκινήσει η έκρηξη.

Το Blue Lagoon με τους περίπου 700 επισκέπτες και το Γκρίνταβικ, που έχει πληθυσμό περίπου 4.000 αλλά λίγοι κάτοικοι βρίσκονταν στην πόλη εκείνη τη στιγμή, εκκενώθηκαν λίγο μετά την έκρηξη, σύμφωνα με το RUV, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

iceland_volcano___2_
iceland_volcano___3_
Το πρωί της Κυριακής, η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν δύο σωλήνες που μετέφεραν ζεστό νερό από το γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi σε σπίτια στη χερσόνησο. Μάλιστα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, λάβα κύλησε πάνω από έναν δρόμο προς έναν σωλήνα διανομής νερού από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ενημέρωση από το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Σημειώνεται ότι η λάβα δεν έχει μετακινηθεί πολύ από το πρωί της Κυριακής (17/3) και ήταν περίπου 200 μέτρα από τον σωλήνα. Οι ειδικοί παρακολουθούν την ταχύτητα της λάβας, η οποία ήταν «αργή και σταθερή από σήμερα το πρωί», ανέφερε το γραφείο.

Η έκρηξη ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη από τις επτά που έχουν συμβεί στη χερσόνησο του Ρέικιανες από το 2021, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων από τον Δεκέμβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Πριν από αυτό, ήταν αδρανές για 800 χρόνια.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Γιώργος Καράβας: «Ποθώ πάρα πολύ τη Ραφαέλα ως γυναίκα, την κυνηγάω ακόμα σε όλους τους τομείς»

Καλεσμένος στο Πρωινό ήταν σήμερα ο Γιώργος Καράβας. Το γνωστό μοντέλο μίλησε για όλα στον Γιώργο Λιάγκα και ιδιαιτέρως για την σύζυγό του, Ραφαέλα Ψαρρού.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ξεκινούν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου: Οι επαφές Ουκρανών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και το μήνυμα Ζελένσκι από το Βίλνιους

Οι ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες έφτασαν στο Παλάτι Σιραγκάν της Κωνσταντινούπολης, μαζί με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, για τον δεύτερο γύρο άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών τους μέσα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βρετανία: Η αστυνομία συνέλαβε και τέταρτο άνδρα σε σχέση με τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην κατοικία του πρωθυπουργού Στάρμερ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα, Δευτέρα (2/6) έναν τέταρτο άνδρα στο πλαίσιο έρευνας για μια σειρά πυρκαγιών που συνδέονται με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πάνος Κατσαρίδης για Κώστα Τσουρό: «Δεν θα τον ακολουθούσα όπου κι αν πάει, δεν είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί»

Στις κάμερες των ψυχαγωγικών εκπομπών που τον περίμεναν έξω από τα στούντιο του MEGA μίλησε ο Πάνος Κατσαρίδης. Ο γνωστός θεατρικός παραγωγός ρωτήθηκε για τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μισθωτήρια συμβόλαια: Προθεσμία 30 ημερών για την αποδοχή τους από μισθωτές και συνιδιοκτήτες

Προθεσμία 30 ημερών θα έχουν στη διάθεσή τους οι μισθωτές και οι συνιδιοκτήτες ακινήτων, για να αποδεχθούν τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >