AD

Πίτερ Χιγκς | Πέθανε ο φυσικός που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού»

Ο Πίτερ Χιγκς, ο νομπελίστας φυσικός που ανακάλυψε το σωματίδιο που είναι γνωστό ως μποζόνιο Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού» πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Η οικογένειά του ανέφερε σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα στην κατοικία του στο Εδιμβούργο.

Είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Φυσικής το 2013 για την εργασία του από το 1964 που έδειξε πώς το μποζόνιο είναι ο «συνεκτικός δεσμός» της ύλης, δίνοντας στα σωματίδια τη μάζα τους.

 

Η ύπαρξη του σωματιδίου ήταν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης για δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του αποδείχτηκε ορθή από τους φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.

Το επόμενο έτος ο Χιγκς μοιράστηκε το Νόμπελ με τον Φρανσουά Aνγκλέρ, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 συνέβαλε στην ανακάλυψη.

Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του ζωής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε προς τιμήν του το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς το 2012.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν συμπαθούσε τη δημοσιότητας, ο Χιγκς ήταν τόσο πολύ αφοσιωμένος στην έρευνα ώστε δεν ήταν καν στο νοσοκομείο όταν γεννήθηκε ο πρώτος γιος του. Την ημέρα που πήρε το Νόμπελ, όπως σημειώνει ο Guardian, είχε βγει από το σπίτι για γεύμα, σούπα και πέστροφα. Ένας γείτονας ήταν αυτός που του μετέφερε το μεγάλο νέο την ώρα που ο Χιγκς επέστρεφε στο σπίτι του.

Λέγεται ότι η ιδέα για το μποζόνιο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στα βουνά, αν και ο ίδιος λέει ότι δεν θυμάται κάτι. Όταν έγραψε τη δημοσίευση και την έστειλε σε επιστημονικό περιοδικό απορρίφθηκε. Πρόσθεσε λίγες παραγράφους για να ενισχύσει τη θεωρία του, στις οποίες υπάρχει μια αναφορά στο μποζόνιο.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κώστας Αποστολάκης για βεντέτες στην Κρήτη: «Από μικρός βλέπω τα οικόπεδα να είναι εκεί και οι άνθρωποι στον τάφο»

Ο Κώστας Αποστολάκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό σαββατοκύριακο» και τη Μαρία Κοκολάκη. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τις βεντέτες στην Κρήτη,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρασοφόρος συνελήφθη στη Ρόδο με 2 κιλά κοκαΐνης – Έπεισε ηλικιωμένη να τη μεταφέρει με πλοίο ενώ αυτός ταξίδεψε με αεροπλάνο

Στη σύλληψη ενός 40χρονου Έλληνα που δηλώνει μοναχός παλαιοημερολογίτης και διαμένει σε μοναστήρι της Αττικής προχώρησαν αστυνομικοί στη Ρόδο καθώς βρέθηκε να μεταφέρει 2 κιλά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κέλλας: Έχουν εντοπιστεί 33 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν σε αγρότες που δεν τα δικαιούνταν

Απαντήσεις στους αγρότες που διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις και τον φόβο νέων καθυστερήσεων στις ενισχύσεις έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, μιλώντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στο Άγιον Όρος ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ – Η γεωπολιτική σημασία του Άθω αναβαθμίζεται

Το Άγιον Όρος αναδεικνύεται σε σημαντικό σημείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών, με τους Αμερικανούς να αυξάνουν την παρουσία τους σε μια περιοχή που ιστορικά επηρεάζεται από ρωσική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >