AD

Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία της Παλαιστίνιας που κρατά τη νεκρή ανιψιά της

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας»

Η φωτογραφία της Παλαιστίνιας που κρατά στην αγκαλιά της το σαβανωμένο σώμα της ανιψιάς της που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του World Press Photo.

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ (Mohammed Salem) και δείχνει την Ινάς Μαάμαρ να νανουρίζει το άψυχο σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της, της Σάλι, που σκοτώθηκε μαζί με την μητέρα και την αδελφή της από ισραηλινό πύραυλο που χτύπησε το σπίτι τους στο Χαν Γιούνες τον Οκτώβριο.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ βρισκόταν στο νοσοκομείο Νάσερ του Χαν Γιούνες στις 17 Οκτωβρίου όταν είδε την 36χρονη Ινάς Αμπού Μαάμαρ στο νεκροτομείο να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σώμα του νεκρού κοριτσιού τυλιγμένο σε σάβανο.

 

Η φωτογραφία τραβήχτηκε 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Γάζα.

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σάλεμ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του World Press Photo.

«Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε σύγχυση, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο με αγωνία για να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους και πρόσεξα αυτήν την γυναίκα που κρατούσε το σώμα του κοριτσιού και δεν το άφηνε».

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ είναι Παλαιστίνιος, 39 ετών, και εργάζεται για το Reuters από το 2003. Εχει κερδίσει και το βραβείο του World Press Photo του 2010.

Η γυναίκα του γέννησε το παιδί τους λίγες ημέρες πριν να τραβήξει αυτήν την φωτογραφία.

«Είναι μία πραγματικά βαθιά συγκινητική εικόνα… Όταν την δεις, με κάποιον τρόπο δεν σου φεύγει από το μυαλό», δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείο Φιόνα Σιλντς.

Η Νοτιοαφρικανή Lee-Ann Olwage, ντοκιμαντερίστρια και φωτογράφος του περιοδικού GEO, κέρδισε το βραβείο «Ιστορία της Χρονιάς» με το πορτρέτο μίας οικογένειας από την Μαδαγασκάρη που αφηγείται την ζωή με μία γιαγιά που πάσχει από άνοια.

«Η ιστορία αυτή ασχολείται με ένα οικουμενικό πρόβλημα υγείας μέσα από το πρίσμα της οικογένειας και της φροντίδας», ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή.

 

«Οι εικόνες συνδυάζονται με θέρμη και τρυφερότητα, υπενθυμίζοντας την αγάπη και την εγγύτητα που είναι αναγκαίες σε περίοδο πολέμου και επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο φωτογράφος Αλεχάντρο Σεγκάρα (Alejandro Cegarra) από την Βενεζουέλα κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «long terme» με την μονοχρωματικές φωτογραφίες των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να διασχίσουν τα νότια σύνορα του Μεξικού και τραβήχτηκαν για τους New York Times/Bloomberg.

Στην κατηγορία «ανοιχτό format»η Ουκρανή Γιούλια Κοσετόβα κέρδισε το βραβείο για την ιστοσελίδα της «που συνδυάζει φωτορεπορτάζ με το στιλ ντοκιμαντέρ του προσωπικού ημερολογίου που δείχνει στον κόσμο τι σημαίνει να ζεις με τον πόλεμο ως καθημερινή πραγματικότητα».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλαλούμ στη Eurovision: Τώρα και η Ιρλανδία απειλεί με αποχώρηση λόγω του Ισραήλ

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τον άμεσο αποκλεισμό της χώρας από τον μουσικό διαγωνισμό. Πρωτοφανείς διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το ζήτημα με τη συμμετοχή του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υπεράσπιση Μπολσονάρου: Η ποινή είναι δυσανάλογη – Έφεση και προσφυγή σε διεθνές επίπεδο

Η νομική ομάδα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαγιορκίνης για την εξάπλωση επικίνδυνου μύκητα στα νοσοκομεία: Τον ευρύ πληθυσμό δεν τον επηρεάζει

Για την εκτεταμένη διασπορά του επικίνδυνου μύκητα Candidozyma auris στα νοσοκομεία της Ευρώπης αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, μίλησε στον “αέρα” του Πρώτου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Ιρλανδία δεν θα πάρει μέρος στην Eurovision 2026 αν επιτραπεί η συμμετοχή του Ισραήλ

Η Ιρλανδία δεν θα συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision την επόμενη χρονιά, εάν επιτραπεί στο Ισραήλ να λάβει μέρος, ανακοίνωσε ο RTE. Ο ιρλανδικός

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξηγήσεις από το Ρώσο πρέσβη ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας για την επίθεση με drones στην Πολωνία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία εκλήθη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το ζήτημα της διείσδυσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) στην Πολωνία, ανακοίνωσε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >