AD

Το αντίο του Μπαμπινιώτη στον Γιανναρά | Θα μας λείψεις, λειτουργούσες ως η φωνή της συνείδησής μας

Το δικό του αντίο στον καθηγητή φιλοσοφίας, διακεκριμένο φιλόσοφο και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, απηύθυνε με ανάρτησή του στα social media o Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας χαρακτήρισε στην ανάρτησή του τον Γιανναρά «έναν θαρραλέο διανοητή, που χειρουργούσε πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδεολογικά αποστήματα, προτείνοντας ιδανικές θέσεις, πρωτότυπες, τολμηρές, επαναστατικές, διφορούμενες, ακόμη και ουτοπικές. Όμως βαθύτατα πνευματικές με αναφορά σε αρχές, κανόνες και ελληνικές ή πανανθρώπινες αξίες».

 

«Μπορούσες να διαφωνείς μαζί του ―μ’εμένα συνέβαινε συχνά, καίτοι μάς συνέδεε μακρά φιλία και βαθιά εκτίμηση― αλλά ποτέ δεν μπορούσες να αμφισβητήσεις τις προθέσεις, την λογική δύναμη και την πνευματική του τόλμη. Ταρακούνησε πνευματικά, ενόχλησε και ξεβόλεψε με αλήθειες που τόλμησε να εκστομίσει, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλούσε, αν δεν τις επιζητούσε», προσθέτει στην ανάρτησή του για τον εκλιπόντα φίλο του ο κ. Μπαμπινιώτης.

Και καταλήγει στην ανάρτησή του για τον Χρήστο Γιανναρά: «Γοήτευε ο λόγος και η σκέψη του και σαγήνευε τα ακροατήρια. Τα γραπτά του κείμενα αποτελούν πρότυπα ποιοτικής-δημιουργικής χρήσης τής ελληνικής γλώσσας, αποτέλεσμα μιας σπάνιας πνευματικής και συνάμα γλωσσικής καλλιέργειας. Μιλούσαμε συχνά οι δυό μας για την γλώσσα, στην οποία έδινε βαθιά οντολογικό χαρακτήρα, που συμβάδιζε με την δική μου εμμονή στην σχέση γλώσσας και σκέψης.
Χρήστο, θα μάς λείψεις ειλικρινά, όλο και περισσότερο, και προπάντων σε επίπεδο ουσίας, γιατί στην πραγματικότητα λειτουργούσες ως η φωνή τής συνείδησής μας που μάς ελέγχει σε ώρες περισυλλογής και αυτοσυνειδησίας.»

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ζάκυνθος: Διάσωση 18χρονου κολυμβητή από το Λιμενικό στον Άγιο Νικόλαο Βολιμών

Eπιχείρηση έρευνας και διάσωσης ενός 18χρονου Ρουμάνου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου. Συγκεκριμένα ο Λιμενικός Σταθμός του Αγίου Νικολάου Βολιμών, ειδοποιήθηκε ότι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σάκης Ρουβάς: Η πρώτη αντίδραση για το σκισμένο παντελόνι που έγινε viral – «Πολύ σοβαρά θέματα έχετε, μπράβο»

«Κάπου θα με δείτε τηλεοπτικά του χρόνου», είπε ο Σάκης Ρουβάς. Για συναυλία στη Λάρισα βρέθηκε προ ημερών ο Σάκης Ρουβάς και αυτό που έγινε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χανιά: Νεκρός 62χρονος στο Ελαφονήσι – Καταπλακώθηκε από μεταλλική κατασκευή που παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 62χρονος στο Ελαφονήσι του Δήμου Κισάμου, όταν η μεταλλική κατασκευή πάνω στην οποία εργαζόταν παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σουδάν: Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για την έλλειψη πόρων για την αντιμετώπιση της πείνας και του υποσιτισμού

Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για την έλλειψη πόρων για την αντιμετώπιση της πείνας και του αυξανόμενου υποσιτισμού που πλήττουν εκατομμύρια Σουδανούς σε μια χώρα που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >