AD

Συζήτηση στο ΣτΕ για την ελληνική ιθαγένεια και το «Ντε Γκρες» για τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας

Συζητήθηκε στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ η προσφυγή του καθηγητή του ΕΚΠΑ Πάνου Λαζαράτου κατά του επιθέτου «Ντε Γκρες» και της ελληνικής ιθαγένειας που δόθηκε  σε δέκα μέλη της βασιλικής οικογένειας , με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά την αγόρευσή του ο κ. Λαζαράτος είπε ότι το συγκεκριμένο επίθετο, που δεν αντιστοιχεί σε ελληνικό, δημιουργεί τη λανθασμένη αντίληψη στον κόσμο ότι το πρόσωπο που το κατέχει, έχει προνόμια καταγωγής ή και κοινωνικής θέσεως.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, υπό τη συγκεκριμένη ιδιότητα, με τη συγκεκριμένη προέλευση, προσωπικότητα, δραστηριότητα και ιστορία, δημιουργούν αντικειμενικά την εντύπωση-αντίληψη στους Έλληνες πολίτες, ότι έχουν προνόμια, τα οποία οφείλονται στην καταγωγή και κοινωνική τους θέση, κατά τρόπο απαγορευμένο σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες».

Τα δέκα πρώην βασιλικά μέλη εκπροσωπήθηκαν από το συνήγορο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, οποίος επεσήμανε ότι η νομολογία που επικαλέστηκε ο κ. Λαζαράτος, δεν έχει καμία σχέση  με τα τωρινά δεδομένα που εξετάζονται από το ΣτΕ. Είπε ο κ. Λιδωρίκης, ότι τα μέλη της βασιλικής οικογενείας δεν χρησιμοποιούν τίτλους ευγενείας και η προσφώνηση «πρίγκιπας» κ.λπ. χρησιμοποιείται από τρίτα πρόσωπα (πολίτες, κ.λπ.), αλλά όχι πάντως από τους ίδιους.

Όπως είπε ο συνήγορος, η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα πρώην μέλη της βασιλικής οικογένειας, δεν απειλεί το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας και το επώνυμο «Ντε Γκρες»  το χρησιμοποιούσε από το 2004 ο θείος τους συγγραφέας Μιχαήλ Ντε Γκρες.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ιωάννα Μαλέσκου: «Δεν συνάντησα ποτέ την Ελένη Μενεγάκη, αλλά με ακολουθούσε πάντα αυτή η σκιά»

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Το Πρωινό» ήταν σήμερα η Ιωάννα Μαλέσκου. Η παρουσιάστρια μίλησε για την προσωπική της ζωή, την οικογένειά της, τα επαγγελματικά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δημήτρης Παπανώτας – Τίνα Μεσσαροπούλου σε έντονη αντιπαράθεση στον αέρα: «Φοβάσαι μη σου κόψει το επίδομα η Μπέττυ;»

Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν νωρίτερα σήμερα (6/6) Δημήτρης Παπανώτας και Τίνα Μεσσαροπούλου. Οι δύο δημοσιογράφοι ανέβασαν κατά πολύ τους τόνους στον αέρα του Happy Day,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καραβάτου: «Δεν αισθάνομαι άνετα ακούγοντας αυτά τα πράγματα»

Η Κατερίνα Καραβάτου μίλησε στην κάμερα του «Buongiorno». Η γνωστή παρουσιάστρια το τελευταίο διάστημα πρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ που τη θέλει να αναλαμβάνει καλοκαιρινή πρωινή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Θανατηφόρο τροχαίο στον Άλιμο: Αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες ο οδηγός του ταξί – Πλημμέλημα για τον οδηγό του απορριματοφόρου

Ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα ασκήθηκε για την υπόθεση του θανατηφόρου τροχαίου στον Άλιμο, κατά το οποίο μια 65χρονη γυναίκα, υπάλληλος καθαριότητας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Παναγιώτης Μπουγιούρης: «Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι το «έφαγα» το παιδί, ότι τελειώνει η ζωή μου μαζί του»

Καλεσμένος στο Happy Day ήταν νωρίτερα σήμερα (6/6) ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, για να μιλήσει για τη θεατρική παράσταση «Η μητέρα του σκύλου», στην οποία συμμετέχει.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >