AD

Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις επιστροφές ΦΠΑ από 1η Ιουλίου

Κατάργηση του πεδίου γνωστοποίησης του αριθμού λογαριασμού πληρωμών (IBAN) στη Δήλωση ΦΠΑ, για τις δηλώσεις ΦΠΑ από 1/7/2025, προβλέπεται με την απόφαση Α. 1077/2025 του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ.

Η καταχώρηση IBAN στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, και όχι στη δήλωση ΦΠΑ, καθίσταται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που περιλαμβάνουν αίτημα επιστροφής φόρου. Εφόσον δηλωθεί ΙΒΑΝ στο Μητρώο την πρώτη φορά που ζητείται η επιστροφή ΦΠΑ, δεν απαιτείται η εκ νέου δήλωσή του σε επόμενα αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ.

Ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί:

  • Στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN
  • Στην εφαρμογή για φορητές συσκευές myAADEapp επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.

Ειδικά όσοι επιθυμούν να δηλώσουν λογαριασμό που τηρείται εκτός Ελλάδος ή χωρών SEPA (36 χώρες και περιοχές: οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον ‘Αγιο Μαρίνο, την Ανδόρα και το Βατικανό), υποχρεούνται να συμπληρώσουν τη σχετική ένδειξη στη Δήλωση ΦΠΑ και στη συνέχεια να δηλώσουν το λογαριασμό τους στην εφαρμογή Τα Αιτήματά μου της ψηφιακής πύλης myAADE.

Για τη διευκόλυνση των δικαιούχων επιστροφής, από σήμερα δημιουργείται ειδικό αίτημα στην πλατφόρμα Τα Αιτήματά μου, στη διαδρομή: Έσοδα, επιστροφές & διαγραφές, ενημερότητα > Δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ αλλοδαπής σε χώρες εκτός SEPA για επιστροφές χρημάτων

Ταυτόχρονα, καταργείται στην εφαρμογή Τα Αιτήματά μου το αίτημα δήλωσης ελληνικού ΙΒΑΝ ή ΙΒΑΝ σε χώρα SEPA, καθώς αυτοί δηλώνονται αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή Μητρώο & Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE ή μέσα από το myAADEapp.

Περαιτέρω, με την ίδια απόφαση προβλέπονται προσαρμογές στο λεκτικό της δήλωσης ΦΠΑ, μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ στο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 7:30 – 17:00.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Θανατηφόρο τροχαίο στον Άλιμο: Αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες ο οδηγός του ταξί – Πλημμέλημα για τον οδηγό του απορριματοφόρου

Ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα ασκήθηκε για την υπόθεση του θανατηφόρου τροχαίου στον Άλιμο, κατά το οποίο μια 65χρονη γυναίκα, υπάλληλος καθαριότητας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Παναγιώτης Μπουγιούρης: «Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι το «έφαγα» το παιδί, ότι τελειώνει η ζωή μου μαζί του»

Καλεσμένος στο Happy Day ήταν νωρίτερα σήμερα (6/6) ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, για να μιλήσει για τη θεατρική παράσταση «Η μητέρα του σκύλου», στην οποία συμμετέχει.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΟΠΕΚΑ: Την Τρίτη ανοίγουν οι αιτήσεις για τα Προγράμματα Αγροτικής Εστίας – Οι δικαιούχοι

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημερώνουν, ότι από την Τρίτη 10 Ιουνίου έως και την Παρασκευή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκλονίζει ο Άρης Μουγκοπέτρος: «Δεν αντέχω να πιάσω κλαρίνο στα χέρια μου, για να κοιμηθώ μιλάμε μαζί με τον ψυχολόγο μου»

Ο Άρης Μουγκοπέτρος μίλησε για τα προβλήματα υγείας, που ακόμα αντιμετωπίζει με δυσκολία, στο Πρωινό του ΑΝΤ1. Ο γνωστός μουσικός αποκάλυψε πως το έγκαυμα στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Hellenic Train: Επανέρχονται από το Σάββατο τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Πύργος-Κατάκολο

Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό, ότι από αύριο Σάββατο 7 Ιουνίου επανέρχονται κανονικά τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Πύργος-Κατάκολο. Όπως ενημερώνει η Hellenic

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >