AD

Σεισμός στο Άγιο Όρος: Ρωγμές στις Μονές Ξενοφώντος, Παντελεήμονος και Σίμωνος Πέτρας – Ηλ.Περτζινίδης: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για την καταλληλόλητα των κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το Σάββατο (7/6) στο σημείο. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα υπάρχουν ρωγμές στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, στη Ιερά Μονή Παντελεήμονος και πολλές ρωγμές στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Περτζινίδης αν τα συγκεκριμένα κτίρια βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη θα τα χαρακτήριζε «κίτρινα», ενώ μέχρι στιγμής «κόκκινο» κτήριο δεν έχει βρεθεί.

Από το πρωί κλιμάκιο του ΤΕΕ αλλά και ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Βόρειας Ελλάδας, αντιστράτηγος Κοσμίδης επιθεωρούν όλα τα κτίρια, προκειμένου να έχουν ελέγξουν την κατάσταση και να έχουν πλήρη εικόνα για το τι έχει συμβεί και το μέγεθος των ζημιών.

Σε ό, τι αφορά τώρα τις ζημιές στα κτίρια, έχουν σημειωθεί πτώσεις κεραμιδιών, κάποιες κατολισθήσεις βράχων, πέσιμο σοφάδων, πολυέλαιοι, που έπεσαν στην Αγία Τράπεζα, στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας καθώς και στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί από χθες στο Άγιον Όρος, συνεχίζεται κανονικά το κύμα των προσκυνητών, καθώς είναι πολλοί και οι τουρίστες, οι οποίοι πηγαίνουν με κρουαζιέρα περιμετρικά του Άθω για να τον θαυμάσουν.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι αυτοψίες τόσο από κλιμάκιο του ΤΕΕ αλλά και της Πολιτικής Προστασίας. Από χθες βρίσκεται κλιμάκιο της 2ης ΕΜΑΚ στο Άγιον Όρος για παν ενδεχόμενο. Σε επιφυλακή βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Ηλίας Περτζινίδης: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, Ηλίας Περτζινίδης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για ζημιές, που έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής.

«Έχουμε κάνει αυτοψία αυτή τη στιγμή στις τέσσερις παραλιακές μονές, οι οποίες είναι εγγύτερα στο επίκεντρο του σεισμού, Είναι η Ιερά Μονή Δοχειαρίου, η Ιερά Μονή Ξενοφώντος, η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

«Έχουμε εντοπίσει αρκετές ζημιές στις τρεις τελευταίες μονές που ανέφερα. Έχουμε ρωγμές σε τόξα, σε τοιχοποιία και διακριτικές και καθολικές ρωγμές. Σε κάποια σημεία είναι ανησυχητικές και θέλουν άμεση επέμβαση ώστε να καταστήσουμε και πάλι το δομικό σύνολο ικανό να παραλάβει έναν επόμενο σεισμό, που ίσως έρθει στο μέλλον».

Σχετικά με το εάν οι ζημιές, που προανέφερε είναι ανησυχητικές για την διαμονή τόσο των μοναχών όσο και επισκεπτών σε συγκεκριμένες μονές ή όχι, ο Ηλίας Περτζινίδης είπε:

«Αυτή τη στιγμή όχι. Γι’ αυτό και είπαμε ότι δεν χαρακτηρίζουμε κανένα κτίριο κόκκινο. Δεν έχουμε δει κάποιο κτίριο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κόκκινο.

Είναι όμως ρωγμές, οι οποίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες σε έναν επόμενο σεισμό, στο να χάσουμε ένα τμήμα του δομικού τμήματος. Δεν θα καταρρεύσει το κτίριο ούτε μία στο εκατομμύριο. Απλώς από κει και πέρα, μετά το κτίριο, καταλαβαίνετε ότι από κίτρινο σιγά σιγά θα καταλήξει να γίνει κόκκινο. Θέλουμε άμεσες επεμβάσεις λοιπόν.

Θα δρομολογήσουμε άμεσα να κάνουμε μία καταγραφή και μία έκθεση όλης αυτής της αυτοψίας, που θα γίνει και την επόμενη εβδομάδα και θα την καταθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μία χρηματοδότηση και να κάνουμε αυτές τις εργασίες, που απαιτούνται».

Σε φωτογραφίες που παραχώρησε ο κ. Περτζινίδης στο ΕΡΤNews, φαίνεται το μέγεθος των ζημιών.

Πηγή: ertnews.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Χρήστος Χατζηϊωάννου: «Τώρα θα έχω δυο μπαμπάδες, απάντησε αυθόρμητα όταν του ανακοινώσαμε πως θα παντρευτούμε»

Ο Χρήστος Χατζηϊωάννου παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, το μεσημέρι της Κυριακής, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή «Μαμα-δες» με οικοδέσποινα την  Χριστίνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκε η σορός του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμεντ Σινουάρ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντόπισε και ταυτοποίησε τη σορό του Μοχάμεντ Σινουάρ, ηγέτη της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα, τρεις εβδομάδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: «Δεν έχω τη δύναμη ούτε είναι δουλειά μου να αλλάξω το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων»

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, το μεσημέρι της Κυριακής, στην κάμερα της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» και τη δημοσιογράφο Ναταλία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στη Μύκονο

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας και Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου προχώρησαν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >