Η κατάσταση στους δρόμους του Λος Άντζελες παραμένει τεταμένη, ύστερα από τρεις ημέρες ταραχών εναντίον των μαζικών συλλήψεων παράτυπων μεταναστών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, παρά την χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών από την Εθνοφρουρά, ενώ περίπου 500 πεζοναύτες βρίσκονται σε επιφυλακή για να παρέμβουν. Η Εθνοφρουρά έχει αναπτυχθεί γύρω από κυβερνητικά κτίρια, καθώς η αστυνομία συγκρούεται με διαδηλωτές σε διάφορες κινητοποιήσεις κατά των επιθέσεων της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE). Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να στείλει την Εθνοφρουρά σε απάντηση στις διαδηλώσεις κατά της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής του έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, κατηγόρησε τον πρόεδρο και ζήτησε την αποχώρηση της Εθνοφρουράς. «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δημιουργήσει μια κρίση και εντείνει τις εντάσεις. Αν δεν μπορεί να την λύσει, θα το κάνουμε εμείς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υποχωρήσει και να παραιτηθεί». Ο κυβερνήτης προειδοποίησε τους ταραξίες ότι «οι βίαιες πράξεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Θα συλληφθείτε και θα διωχθείτε ποινικά. Καταστρέφετε όχι μόνο περιουσίες, αλλά και τα θεμέλια της δημοκρατίας μας». Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία του να προστατευθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές καθώς και οι δυνάμεις επιβολής του νόμου.
BREAKING: Los Angeles sees escalating unrest. Demonstrators have damaged police cruisers on U.S. Route 101 by hurling objects from an overpass, while barricades are now erected outside City Hall. pic.twitter.com/6a7hTDcwIJ
— X News (@X_News09) June 9, 2025
Οι διαδηλώσεις παραμένουν μαζικές, παρά την παρουσία της Εθνοφρουράς. Για να διαλυθούν συγκεντρώσεις σε ομοσπονδιακό συγκρότημα και τον αυτοκινητόδρομο 101, οι αρχές χρησιμοποίησαν χημικά και πλαστικές σφαίρες. Ορισμένα οχήματα έχουν πυρποληθεί, ενώ η αστυνομία του Λος Άντζελες κήρυξε «παράνομη συγκέντρωση» στο κέντρο της πόλης και προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις. Οι αστυνομικοί περιπολούν με άλογα και αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με κομμάτια τσιμέντου και άλλα αντικείμενα. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζιμ ΜακΝτόνελ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του “υπερνικήθηκαν” από τους διαδηλωτές, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ ότι η αστυνομία δεν υποστήριξε τις ομοσπονδιακές αρχές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.