AD

Ανησυχία μετά το σεισμό των 5,3 στο Άγιο Όρος – «Κίτρινες» οι Μονές Ξενοφώντος, Παντελεήμονος και Σίμωνος Πέτρας

Στα αποτελέσματα των αυτοψιών στο Άγιον Όρος, μετά το σεισμό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) Ηλίας Περτζινίδης και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (Κ. Παπαχλιμίτζος).

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εχθές είχαμε κάνει ένα κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών γιατί και εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός και πήγαμε και κάναμε αυτοψία σε τέσσερις μονές, αυτές οι οποίες είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, που ήταν κοντά στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Οι μονές που επηρεάστηκαν ήταν η Δοχειαρίου, η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, το Ρωσικό μοναστήρι που λέμε και στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Στις υπόλοιπες θα βρούμε σίγουρα ζημιές σε 2 – 3 μονές ακόμη που είναι λίγο πιο πάνω από την Ξενοφώντος και η Δοχειαρίου είναι παραλιακές μονές.
Λοιπόν υπάρχουν στην περιοχή Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου και η Μονή του Ιερά Μονή Ζωγράφου, στις οποίες θεωρώ ότι θα βρούμε και εκεί αρκετές ζημιές. Και μετά πάμε παραλιακά από την αντίθετη πλευρά που είναι η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, όπου στην Βατοπεδίου τηλεφωνικά που μίλησα μου ανέφεραν ότι έχουν κάποιες ζημιές.

Θα γίνουν αυτοψίες μέσα στην εβδομάδα γιατί είναι Δευτέρα πλέον, λόγω της αργίας τώρα μπερδευόμαστε θα γίνουν.
Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα λοιπόν θα γίνουν αυτοψίες σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους εκτός από το κατειλημμένο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στο οποίο δεν μπορούμε και θα προσπαθήσουμε να γίνουν αυτοψίες και στις Ιερές Σκήτες για να δούμε λίγο σε τι κατάσταση είναι οι καλύβες.

Έχουμε βρει ρωγμές κυρίως σε τύμπανα τρούλων στα καθολικά έχουμε βρει ρωγμές στα τόξα, σε τοξοστοιχίεςς κυρίως στο κλειδί, αλλά και σε πεσσούς.
Καμπικές κυρίως ρωγμές στο άνω και κάτω μέρος του πλαισίου.
Είναι ρωγμές οι οποίες μας ανησυχούν. Είναι ρωγμές οι οποίες χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.
Δεν είναι όμως ρωγμές οι οποίες να καθιστούν το κτίριο επικίνδυνο.

Αυτή τη στιγμή επισκέπτης μπορεί να πάει, προσκυνητής, μπορεί να πάει στο Άγιον Όρος.
Ήδη έχουν δοθεί οδηγίες και από την Πυροσβεστική και από εμάς και κάποιες περιοχές των Ιερών Μονών έχουν αποκλειστεί για να μην περνάει από εκεί ο κόσμος όπου έχουμε δει επικίνδυνα επιχρίσματα τα οποία είναι εύκολα, είναι φουσκωμένα και είναι έτοιμα να πέσουν ή κάτι να κρέμεται.

Λοιπόν, εκεί λοιπόν δεν περνάει έχει κοπεί η διέλευση του κόσμου τα κτίρια. Το είπα και χθες ότι δεν έχουν πρόβλημα ευστάθειας τα ίδια τα κτήρια. Απλώς κινδυνεύουν να χάσω δομικό τμήμα του κτιρίου, όπως ο τρούλος ενός καθολικού και σε πολλές περιπτώσεις είναι αγιογραφημένα από μέσα με αγιογραφίες ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας λοιπόν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουμε τέτοια δομικά στοιχεία».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Χρειάζεται άμεση επέμβαση της πολιτείας. Εμείς στην ουσία ως ΚΕΔΑΚ αυτό που ζητάμε είναι μία χρηματοδότηση άμεση από την Πολιτική Προστασία, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλες αυτές τις εργασίες που απαιτούνται για να γίνουν τα κτίριά μας και τα κτήρια του όρους έτοιμα να παραλάβουν και έναν επόμενο σεισμό, χωρίς να έχουμε καταρρεύσεις δομικών στοιχείων. Θα χάσουμε ένα κομμάτι, ένα κομμάτι, μια τοπική κατάρρευση θα έχουμε. Εκεί πρέπει να γίνει μια άμεση επέμβαση.

Όταν λέω μια επέμβαση, δηλαδή μια επισκευή, να το πω έτσι πιο απλά. Τα κτίρια αντισεισμικά του Αγίου Όρους, με τη δικιά τους φιλοσοφία, την παραδοσιακή και με τις ενισχύσεις και τα έργα που έχει κάνει εδώ και 40 χρόνια το ΚΕΔΑΚ, βλέπετε ότι ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά στους σεισμούς εδώ και ένα χρόνο που γίνονται στην περιοχή και αποδεικνύεται ότι όταν προσέχουμε τα μνημεία μας, αυτά δεν μας προδίδουν και καταφέρνουν και στέκονται απέναντι και στον Εγκέλαδο».

Τέλος, ως προς το αν υπήρξε ανησυχία στους μοναχούς, απάντησε πως: «Άνθρωποι είναι, εννοείται ότι ανησύχησαν, είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια και αυτό τους τρόμαξε λίγο.
Από κει και πέρα, μιλάμε για το Άγιον Όρος. Πάντα υπάρχει η επίκληση της Παναγίας και θεωρούν ότι η Παναγία θα προστατεύσει και τα κτίρια και τους ίδιους και τους προσκυνητές, όπως προστατεύει όλους τους ανθρώπους.
Αυτή είναι η φιλοσοφία στην ουσία που υπάρχει στην Αθωνική χερσόνησο».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

ΕΜΥ: Τα τελευταία προγνωστικά για την κακοκαιρία – Οι περιοχές που είναι «πορτοκαλί» λόγω ισχυρών βροχών και καταιγίδων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε την Παρασκευή (07-11-25) επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα κατά τόπους ισχυρές βροχές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κύμα κακοκαιρίας στη δυτική Ελλάδα: Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την Ήπειρο – Προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Φιλιππιάδα και Κέρκυρα

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την δυτική Ελλάδα. Προβλήματα σε Φιλιππιάδα, Βόνιτσα και Πρέβεζα. Κατέρρευσε τοιχίο και καταπλάκωσε ιχ στην Κέρκυρα. Στη Λακωνία, υπερχείλισαν χείμαρροι στους Μολάους.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Από το “silly dance” της Έμμα Στόουν στη «Βουγονία»: Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Jerskin Fendrix ξανασυναντιούνται

 Ο Jerskin Fendrix έδωσε στην Έμμα Στόουν ίσως την πιο χαρακτηριστική σκηνή silly dance που έχουμε δει στον σύγχρονο κινηματογράφο, στην ταινία «Poor Things». Ο Γιώργος Λάνθιμος του έδωσε τις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τηλεθέαση: Σφοδρή σύγκρουση σε δυναμικό και γενικό στην prime time την Κυριακή 9 Νοεμβρίου

Σφοδρή σύγκρουση για την πρωτιά στα νούμερα τηλεθέασης είχαμε την Κυριακή 9 Νοεμβρίου. Στην prime time έγινε πραγματικά μάχη, τόσο στο δυναμικό κοινό με Φαντάσματα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στράτος Τζώρτζογλου: «Εγώ δεν μπήκα ποτέ στο μεγάλο κρεβάτι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ενδίδουν»

Ο Στράτος Τζώρτζογλου επανέρχεται με νέες δηλώσεις στην Espresso, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Αρμουτίδη, εξηγώντας τη φράση του για το «μεγάλο κρεβάτι» στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Κατερίνα Καινούργιου: «Την είδα τον Σεπτέμβριο στο ασανσέρ και το ένιωσα»

Το πρωί της Δευτέρας, η Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε στον αέρα για την εγκυμοσύνη της Κατερίνας Καινούργιου, η οποία ανακοινώθηκε με μια σειρά φωτογραφιών μπροστά στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >