AD

Άδ. Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές

«Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος, έχει ως στόχο να ανιχνεύσουμε σε νεογνά που θα γεννιόντουσαν στην Ελλάδα, 500 γενετικές ασθένειες σπάνιες τις οποίες σήμερα δεν έχουμε κανέναν άλλο τρόπο να τις ανιχνεύσουμε και οι οποίες πλέον, με τις θεραπείες των ανθρώπινων γονιδιωμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Βόρεια Αμερική και σε άλλες περιοχές του πλανήτη είναι θεραπεύσιμες. Άρα, αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσφέρουμε σε οικογένειες και παιδιά καλύτερη ζωή. Και αυτό ευτυχώς θα γίνει στην Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις όσων δεν καταλαβαίνουν πού πηγαίνει η ανθρωπότητα».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της ανεξάρτητης βουλευτού Θεοδώρας Τζάκρη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος κατήγγειλε τη σύμβαση όχι λόγω αντιδράσεων όπως υποστήριξε η βουλευτής αλλά γιατί η πλευρά των εταιριών δεν ήταν συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η τελευταία υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, «παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν και από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην εκχώρηση, σε ιδιώτες, του προληπτικού ελέγχου των νεογνών χωρίς κανονιστικό πλαίσιο και διασφάλιση των χρήσεων γεννετικών δεδομένων».

«Πρέπει να γίνονται τέτοιες έρευνες στην Ελλάδα. Είναι άλλος ο βιοχημικός έλεγχος που κάνει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, που είναι η παλιά τεχνολογία και άλλο η αλληλούχηση του ανθρώπινου γονιδιώματος που είναι πλέον το μέλλον της ιατρικής παγκοσμίως. Οι χώρες που θα πάνε γρηγορότερα στις νέες τεχνολογίες, θα αποκτήσουν τεράστιο πλεονέκτημα και εγώ προσδοκώ, όσο είμαι υπουργός Υγείας, να βάλω την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση.

Η αλληλούχηση του ανθρώπινου γονιδιώματος αν καταφέρουμε να την υλοποιήσουμε -στην προκειμένη περίπτωση δεν τα καταφέραμε δυστυχώς- θα ήταν απολύτως επ΄ ωφελεία του ελληνικού πληθυσμού των οικογενειών και των παιδιών», αντέτεινε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος, έχει ως στόχο να ανιχνεύσουμε σε νεογνά που θα γεννιόντουσαν στην Ελλάδα, 500 γενετικές ασθένειες σπάνιες, που σήμερα δεν έχουμε κανέναν άλλο τρόπο να τις ανιχνεύσουμε και οι οποίες πλέον με τις θεραπείες των ανθρώπινων γονιδιωμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Βόρεια Αμερική και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, είναι θεραπεύσιμες. ‘Αρα αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσφέρουμε σε οικογένειες και παιδιά καλύτερη ζωή. Και αυτό ευτυχώς θα γίνει στην Ελλάδα, παρά τις αντιδράσεις όσων δεν καταλαβαίνουν πού πηγαίνει η ανθρωπότητα».

Η κ. Τζάκρη έκανε λόγο για απόπειρα συσκότισης σε ό,τι αφορά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, σημειώνοντας πως «το όλο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές εταιρίες, δεν έχει την έγκριση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων και δεν υπάρχει καμία θεσμική πρόβλεψη που να διασφαλίζει ότι τα στοιχεία των γονιδιακών ελέγχων δεν θα εκχωρηθούν».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι ο ίδιος κατήγγειλε τη σύμβαση όχι λόγω αντιδράσεων όπως υποστήριξε η κ. Τζάκρη αλλά γιατί η άλλη πλευρά δεν ήταν συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είχε ήδη συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Ασθενών και σύντομα θα έχει και «με την ακαδημαϊκή κοινότητα για να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα το προτείνουμε στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα σε τέτοιου τύπου έρευνες αλλοίωσης ανθρώπινου γονιδιώματος».

«Η αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ήταν ενήμερη και είχε δώσει και την έγκρισή της. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προχώρησε όχι λόγω των καταγγελιών αλλά γιατί η άλλη πλευρά δεν ήταν συνεπής στις συμβασιακές της υποχρεώσεις και τα χρονικά όρια. Η σύμβαση έλεγε ότι συστήνεται μία Επιτροπή Παρακολούθησης που μέσα ήταν και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού για να ορίσει τον τρόπο και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφού θα το συμφωνούσαμε, θα το καταθέταμε στην Επιτροπή Βιοηθικής και μετά θα ξεκινούσε η συλλογή των δειγμάτων. Ακριβώς επειδή, κατά την Επιτροπή Παρακολούθησης, δεν ήρθε η άλλη πλευρά να φέρει αυτά που είχε υποσχεθεί γι’ αυτό και καταγγέλθηκε η σύμβαση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την προσπάθεια», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Η μέθοδος της αλληλούχησης του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι το μέλλον της ιατρικής παγκοσμίως, οι γενετικές θεραπείες είναι το μέλλον της ιατρικής παγκοσμίως, θα σώσουμε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και οικογένειες. Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού εξέφρασε, και δικαίως, τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες του, γι’ αυτό και το βάλαμε και στην Επιτροπή Παρακολούθησης, για να μπορεί να ελέγξει σε κάθε βήμα, αν αυτό που γίνεται είναι σωστό ή όχι και να είμαστε διασφαλισμένοι ότι δεν θα γίνει το λάθος».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει συλλεχθεί ούτε ένα δείγμα, δεν έχει δοθεί ούτε ένα δείγμα, δεν έχει πάει πουθενά κανένα δείγμα από αυτή τη σύμβαση».

«Δεν σταματάμε την προσπάθεια για να μπει η Ελλάδα ως πρωτοπόρος σε αυτή την τεχνολογία, συνεχίζουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις πρωτοβουλίες μας, για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Γιατί αυτή η τεχνολογία θα σώσει ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

«Ο Γάμος του Καλύτερού μου Φίλου»: Σε συζητήσεις η Τζούλια Ρόμπερτς για το σίκουελ της ταινίας

Ο Λούκα Γκουαντανίνο (Luca Guadagnino) δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τη σκηνοθεσία ενός σίκουελ της κλασικής ρομαντικής κομεντί «Ο Γάμος του Καλύτερού μου Φίλου» που κυκλοφόρησε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κοζάνη: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 54χρονος που ακρωτηριάστηκε – Πώς προκλήθηκε η έκρηξη στη μάντρα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κοζάνης ο 54χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη σε μάντρα μηχανημάτων έργων στο Τσοτύλι Κοζάνης. Το συμβάν σημειώθηκε λίγο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαρκόπουλο: Τα ντοκουμέντα που πρόδωσαν τον ιερέα που συνελήφθη για εμπρησμό

Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη δράση του ιερέα, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό σε δασική περιοχή του Μαρκόπουλου, παρουσιάζει το protothema.gr. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρασοφόρος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υπόθεση Κίμελ: Λάδι στη φωτιά η απειλή Τραμπ ότι θα αφαιρεθούν και άδειες από ΜΜΕ

Μεγαλώνει το κύμα αντιδράσεων μετά την απομάκρυνση του κωμικού πολιτικής σάτιρας Τζίμι Κίμελ από την σατιρική εκπομπή που παρουσίαζε στο ABC, επί 22 χρόνια. Ο Αμερικανός

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Reuters: Η κυβέρνηση Ορμπάν μπλόκαρε την εξαγορά της ουγγρικής Alfoldi Tej Kft από την «Ελληνικά Γαλακτομεία»

Η ουγγρική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε να ανακόψει την εξαγορά της ουγγρικής γαλακτοβιομηχανίας Alfoldi Tej Kft από την Ελληνικά Γαλακτομεία, παρά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λήγει η προθεσμία για αμφισβήτηση τεκμηρίων, τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες – Όλα τα ενεργά links

Έως και σήμερα Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025, έχουν προθεσμία οι 2.629 ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν πρόθεση να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματός τους, ώστε να συμπληρώσουν και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >