AD

Η Φινλανδία αποχωρεί από τη συνθήκη της Οτάβα κατά της χρήσης ναρκών

Οι Φινλανδοί βουλευτές ψήφισαν την Πέμπτη (19/6) υπέρ της αποχώρησης της χώρας από τη Συνθήκη της Οτάβα, καθώς η Φινλανδία σκοπεύει να επαναλάβει τη χρήση ναρκών ξηράς κατά προσωπικού.

Οι βουλευτές ενέκριναν το μέτρο αποχώρησης από τη συμφωνία με ψήφους 157 υπέρ και 18 κατά. Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν ήταν 10 βουλευτές της Συμμαχίας της Αριστεράς, επτά των Πρασίνων και ένας του Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση στο Κοινοβούλιο για την αποχώρηση από τη συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να το πράξει νωρίτερα την άνοιξη.

Τα επόμενα βήματα για την αποδέσμευση από τη διεθνή συμφωνία περιλαμβάνουν την επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ και, στη συνέχεια, την αποστολή σχετικής ειδοποίησης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως ανέφερε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Η συνθήκη απαγορεύει τη χρήση, αποθήκευση, παραγωγή και μεταφορά ναρκών ξηράς κατά προσωπικου και απαιτεί επίσης την καταστροφή τους.

Το 2012, η Φινλανδία έγινε το τελευταίο κράτος-μέλος της ΕΕ που υπέγραψε τη συνθήκη του 1997. Οι χώρες της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συνθήκη νωρίτερα την άνοιξη. Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η οποία μεταξύ άλλων ασχολείται με διεθνείς συνθήκες και θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, δήλωσε ότι υποστηρίζει την αποχώρηση από τη συμφωνία για τις νάρκες.

Ανέφερε ότι η Φινλανδία πρέπει να επανεξετάσει τους περιορισμούς που απορρέουν από συνθήκες και οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις δυνατότητες αυτοάμυνάς της, δεδομένης της επιδεινωμένης της κατάστασης ασφάλειας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής σημείωσε ότι το όργανο τόνισε πως η Φινλανδία πρέπει να αποδείξει «με απτές ενέργειες ότι συνεχίζει να υπερασπίζεται το πολυμερές διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

Η επιτροπή πρότεινε η Φινλανδία να συνεχίσει την ισχυρή υποστήριξή της σε ανθρωπιστικές δράσεις που σχετίζονται με τις νάρκες, όπως ο αποναρκοθέτηση περιοχών κρίσης.
Την Πέμπτη, οι βουλευτές ενέκριναν επίσης τη δήλωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πηγή: rador.ro, yle.fi

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κώστας Τσιάρας: Πρέπει να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με τις παθογένειες του παρελθόντος στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σαφή μηνύματα για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ανάγκη εθνικής συνεργασίας κατά της ευλογιάς των προβάτων και αιγών, αλλά και την άμεση στήριξη των πυρόπληκτων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ξέσπασε ο Τίμος Ζαχαράτος: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ναι, ξέρουμε, είσαι άλλος ένας μικρός, θορυβώδης, ασήμαντος τύπος»

Την έντονη ενόχλησή του κατά όλων όσοι επισκέπτονται καταστήματα εστίασης εμφανίζοντας ανάρμοστη συμπεριφορά εξέφρασε ο Τίμος Ζαχαράτος. Ο γνωστός σεφ έκανε μία μακροσκελή και αυστηρή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έκλεψε πάνω από 450 κιλά τσιπούρες ιχθυοτροφείου για να τις πωλήσει σε ψαράδικο στην Κόρινθο

Ένας 27χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Αιγύπτου), συνελήφθη στην Κόρινθο, για κλοπή ψαριών. Όπως ενημερώνει το Λιμενικό Σώμα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Κορίνθου, προέβησαν στη σύλληψη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νέα αντιβιοτικά κατά ανθεκτικών βακτηρίων με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν νέα αντιβιοτικά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν πιθανόν να καταπολεμήσουν δύο ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα βακτήρια: ένα στέλεχος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το YouTube χρησιμοποίησε κρυφά την τεχνητή νοημοσύνη για την επεξεργασία των βίντεο των χρηστών

Το YouTube πραγματοποιεί βελτιώσεις στα βίντεο με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να ενημερώσει τους χρήστες ή να ζητήσει την άδειά τους. Όταν ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συντετριμμένα τα πρακτορεία Reuters και Associated Press με τον θάνατο συνεργατών τους από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Το καναδοβρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το αμερικανικό Associated Press εξέφρασαν τη θλίψη τους και δήλωσαν ότι είναι συντετριμμένα για τον θάνατο συνεργατών τους από

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >