AD

Υπόθεση κατασκοπείας στην Κρήτη – Σύλληψη Αζέρου που φωτογράφιζε τη βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα

Περισσότερες από 5.000 φωτογραφίες της βάσης του ΝΑΤΟ και των πολεμικών πλοίων στη Σούδα είχε τραβήξει μέσα σε λίγα 24ωρα ο Αζέρος που συνελήφθη για κατασκοπία στα Χανιά. Στο δωμάτιο που είχε νοικιάσει με θέα τον κόλπο της Σούδας, κατασχέθηκαν λάπτοπ, κινητό, φωτογραφική μηχανή και USB. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εγκατεστημένο ειδικό λογισμικό κρυπτογράφησης και αποστολής του υλικού. Ο 26χρονος θα απολογηθεί την Τετάρτη.

Οι πληροφορίες που είχε η ΕΥΠ οδήγησαν στη σύλληψη του 26χρονου Αζέρου . Διέθετε έγγραφα άδειας παραμονής από τις Αρχές της Πολωνίας και είχε φροντίσει να κλείσει ξενοδοχείο στα Χανιά για έναν ολόκληρο μήνα, τον οποίο είχε προπληρώσει με μετρητά. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την αεροναυτική βάση.

Ο 26χρονος Αζέρος τις τελευταίες ημέρες είχε νοικιάσει ένα παραθαλάσσιο διαμέρισμα εδώ, στις Καλύβες Χανίων. Μάλιστα είχε ζητήσει το διαμέρισμα αυτό να έχει θέα τον κόλπο της Σούδας καθώς ακριβώς απέναντι, βρίσκεται η αμερικανική Βάση.

Τι βρήκαν στον υπολογιστή του

Ο 26χρονος φέρεται να ήρθε στην Ελλάδα στις 18 Ιουνίου. Οι αστυνομικοί που έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του βρήκαν ανοιχτό ένα λάπτοπ, μία φωτογραφική μηχανή, ένα στικάκι USB και ένα κινητό που κατασχέθηκαν. Μέσα σε αυτό βρέθηκαν 5.000 φωτογραφίες κυρίως συμμαχικών πολεμικών πλοίων με τους αριθμούς τους, που εισέρχονταν και εξέρχονταν της Νατοϊκής Βάσης.

Το ειδικό λογισμικό

Ο 26χρονος Αζέρος, τον οποίο η μυστική υπηρεσία παρακολουθούσε καιρό, διέθετε ειδικό κρυπτογραφικό λογισμικό για την αποστολή των φωτογραφιών στον εντολέα του. Το λογισμικό είναι άγνωστης επί του παρόντος προέλευσης και δεν υπάρχει στο εμπόριο. Στόχος των αξιωματικών στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια είναι να το σπάσουν για να οδηγηθούν στη χώρα και την Υπηρεσία στρατολόγησής του.

Οι ενδείξεις παραπέμπουν ως πιθανή χώρα και προέλευση στρατολόγησής του το Ιράν, όπου ζουν πολλοί Αζέροι.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΥΠ, οι Ιρανικές Μυστικές Υπηρεσίας συνηθίζουν να τους στρατολογούν για επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ώστε να αποφεύγουν την άμεση σύνδεση με την χώρα τους σε περίπτωση αποκάλυψης ή σύλληψής τους.

Ο Βαρδής Καραδάκης Πρόεδρος Τ.Κ. Καλυβών, δήλωσε: «Σίγουρα η παρουσία της Βάσης απέναντί μας δημιουργεί μία οποιαδήποτε αναστάτωση σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς, αλλά θεωρώ ότι δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα και να μην θορυβηθούν και οι επισκέπτες και οι πολίτες»

Συντονισμένη επιχείρηση

Η ΕΥΠ είχε εγκαίρως πληροφορίες για τις κινήσεις του. Η σύλληψη του, έγινε μόλις λίγα 24ωρα μετά την σύλληψη του ομοεθνή του στην Κύπρο που φερόταν να ετοίμαζε χτύπημα στην περιοχή, έγινε με συντονισμένη επιχείρηση της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και της αστυνομίας. Οσο βρισκόταν στις ξενοδοχείο δεν έβγαινε από το δωμάτιο, παρά μόνο δύο φορές για ψώνια από μίνι μάρκετ. Δεν επέτρεπε ούτε στις καμαριέρες να μπουν στο δωμάτιό του να καθαρίσουν όσο ήταν εκεί.

Μέχρι στιγμής αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Το μόνο που επαναλαμβάνει, σε ρωσικά ή τούρκικα, είναι πως είναι τουρίστας και θέλει δικηγόρο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για την Τετάρτη. Η υπόθεση εκτιμάται ως πολύ σοβαρή και εντάσσεται στο πλαίσιο των διευρυμένων μέτρων ασφαλείας μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ertnews.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Διώρυγα Κορίνθου: Κλειστή από σήμερα λόγω εργασιών αποκατάστασης

Διακόπτεται από σήμερα 14 Οκτωβρίου και μέχρι νεοτέρας, η διέλευση των πλοίων από τη Διώρυγα της Κορίνθου, λόγω προγραμματισμένων εργασιών αποκατάστασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οι ιστορίες πίσω από 738 ημέρες ομηρίας – Βίντεο και φωτογραφίες από την επανένωση των Ισραηλινών με τις οικογένειές τους

Μετά από 738 μέρες, οι 20 όμηροι που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς και επέζησαν από τη μακρά δοκιμασία, επέστρεψαν στο Ισραήλ, στους δικούς τους ανθρώπους,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πολιτική κόντρα για τον «Άγνωστο Στρατιώτη» – Μητσοτάκης: «Συμβολικό βάρος, να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα του μνημείου»

Πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατά την καθιερωμένη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Eurovision: Αντιδράσεις για το Ισραήλ – Ακυρώθηκε η ψηφοφορία για τη συμμετοχή του από τους διοργανωτές

Οι διοργανωτές του μουσικού διαγωνισμού της Eurovision δεν θα συνεδριάσουν διαδικτυακά τον Νοέμβριο προκειμένου να ψηφίσουν για τη συμμετοχή του Ισραήλ, μετά τις «εξελίξεις» στη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Η εξομολόγηση για τη Μαράια: «Ήταν η πρώτη κοπέλα που έφερα στους δικούς μου, ίσως πάμε και για 5ο παιδί»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου στο The 2Night Show, η οποία προβλήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με τον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >