AD

Δορυφoρικές εικόνες καταγράφουν την καταστροφή σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν – Εμφανή σημάδια από τις διατρητικές βόμβες

Μετά τα αμερικανικά χτυπήματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν, δορυφορικές εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτωντας το μέγεθος της καταστροφής στην επιφάνεια τριών κρίσιμων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Παρότι οι εικόνες καταγράφουν εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές, παραμένει ασαφές τι έχει συμβεί στα υπόγεια τμήματα αυτών των εγκαταστάσεων, τα οποία φέρεται να φιλοξενούν τον βασικό εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου.

Στις εικόνες των εγκαταστάσεων στο Φορντό, το πριν και το μετά τον βομβαρδισμό τους με τις ισχυρές διατρητικές βόμβες GBU-57, παρουσιάζει μεγάλη διαφορά. Είναι ευδιάκριτη η καμένη γη, αλλά και τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Μάλιστα, σε άλλη δορυφορική φωτογραφία από τις ίδιες εγκαταστάσεις, καταγράφονται 6 κρατήρες, οι οποίοι σύφωνα με τους ειδικούς είναι τα σημεία εισόδου των αμερικανικών βομβών. Σε άλλη δορυφορική φωτογραφία από το Φορντό, αποτυπώνεται η καταστροφή των εισόδων στις σήραγγες που οδηγούν στις υπόγειες υποδομές. Πρόκειται για κατασκευές που είναι εμφανές, ότι έχουν ισοπεδωθεί.

Το ίδιο σκηνικό αποτυπώνεται και στις εγκαταστάσεις στη Νατάνζ, που επίσης επλήγησαν με διατρητικές βόμβες. Πέρα από την αλλοίωση στο έδαφος, διακρίνεται επίσης το σημείο εισόδου των αμερικανικών βομβών.

Υπενθυμίζεται ότι Φορντό και Νατάνζ είναι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, οι πιο βασικές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Παράλληλα, δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το εύρος της ζημιάς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν, τις οποίες το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έπληξε με 30 πυραύλους Τόμαχωκ που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχιο.

Υπενθυμίζεται πως η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ μιλά για διαφαινόμενη σημαντική καταστροφή, που θα μπορούσε να την πιστοποιήσει αν είχαν πρόσβαση στο σημείο οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ωστόσο, το Ιράν δηλώνει πως είχε απομακρύνει εγκαίρως το εμπλουτισμένο ουράνιο από Φορντό και Νατάνζ και το έχει μεταφέρει αλλού.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Η εξομολόγηση για τη Μαράια: «Ήταν η πρώτη κοπέλα που έφερα στους δικούς μου, ίσως πάμε και για 5ο παιδί»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου στο The 2Night Show, η οποία προβλήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με τον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών – Είχε καταδικαστεί σε 93 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ

Χειροπέδες σε 46χρονο εις βάρος του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για διακίνηση μεταναστών, πέρασαν αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων, το πρωί της Παρασκευής 10/10/2025, ύστερα από

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δάφνη Καραβοκύρη: «Κάποια πράγματα μου φαίνονται σκοταδιστικά και παλιακά, οι γενιές αλλάζουν»

Η Δάφνη Καραβοκύρη μίλησε στην κάμερα του Breakfast@Star για τα νέα της επαγγελματικά σχέδια. Παράλληλα, σχολίασε τις δηλώσεις του Πάνου Καλίδη, ανοίγοντας τη βεντάλια για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιάννης  Αντετοκούνμπο: «Ήμουν λίγο εκνευρισμένος με τη συμπεριφορά κάποιων, δεν καταλάβαινα γιατί μου συμπεριφέρονταν έτσι»

Ο Γιάννης  Αντετοκούνμπο παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και στο «The 2Night Show» . Ο Greek Freak άνοιξε την καρδιά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ληστεία στην Αρκαδία: Ανάγκασαν ιδιοκτήτη βενζινάδικου να τους οδηγήσει σπίτι του και του άρπαξαν 200.000 ευρώ

Σε μια συγκλονιστική ληστεία το βράδυ της Κυριακής, πέντε κακοποιοί εφάρμοσαν οργανωμένο σχέδιο εναντίον 58χρονου επιχειρηματία στην περιοχή Κοκλαμά της Γορτυνίας. Ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου έγινε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για τη Γάζα – Μπορεί ωστόσο να φέρει την μακροχρόνια ειρήνη;

Το τέλος του πολέμου στη Γάζα προανήγγειλε στο περιθώριο της υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας ο Ντόναλντ Τραμπ. Σχολίασε, μάλιστα, ότι «έπρεπε να περάσουν 3.000 χρόνια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >