AD

NATO: Η Βρετανία δεσμεύεται να επιτύχει τον στόχο για στρατιωτικές δαπάνες που θα ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ

Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεσμεύεται να επιτύχει τον στόχο που αναμένεται να οριστεί και επίσημα στο πλαίσιο των εργασιών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού να αφιερώνει το 5% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, την παραμονή της συνόδου κορυφής της ατλαντικής συμμαχίας.

Με την επίκληση της απειλής της Ρωσίας και υπό πίεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα κράτη μέλη του NATO ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στη Χάγη συμφωνία για τον σκοπό αυτό, με ορίζοντα το 2035.

 

«Πρέπει να πλοηγηθούμε σε αυτή την εποχή ακραίας αβεβαιότητας με ευελιξία, ταχύτητα και σαφές όραμα για το εθνικό συμφέρον, ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια» του πληθυσμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός των Εργατικών Στάρμερ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Γι’ αυτό ανέλαβα τη δέσμευση να δαπανάται το 5% του ΑΕΠ για την εθνική ασφάλεια. Πρόκειται για ευκαιρία να βαθύνουμε τη δέσμευσή μας στο NATO και να τονώσουμε τις επενδύσεις στην ευρύτερη ασφάλεια και ανθεκτικότητα του έθνους», πρόσθεσε.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών που αναμένεται να ανακοινωθεί από τους συμμάχους αναλύεται στη διάθεση τουλάχιστον του 3,5% των ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες stricto sensu, κι ακόμη 1,5% στις δαπάνες για την ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια (κυβερνοασφάλεια, κινητικότητα στρατιωτικών πόρων κ.λπ.).

Την αύξηση αυτή, που μεταφράζεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, απαιτεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπερασπιστεί τους «κακοπληρωτές» — ό,τι κι αν λέει το Άρθρο 5.

Ο γενικός γραμματέας του NATO, ο Μαρκ Ρούτε, κρίνει πως το «κβαντικό άλμα» αυτό ως προς τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια είναι «θεμελιώδες» για να εξασφαλιστεί το μέλλον της συμμαχίας, ιδίως μπροστά στην απειλή της Ρωσίας.

Τον Φεβρουάριο, η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας στο 2,5% του ΑΕΠ ως το 2027, κατόπιν στο 3% μετά το 2029.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μελίνα Μακρή: «Πέρασα επιλόχειο θυμό, ήταν καθημερινός και συνεχόμενος»

Η Μελίνα Μακρή παραχώρησε δηλώσεις στο Πρωινό, όπου μίλησε για την καθημερινότητά της με τον γιο της. Σε μια ειλικρινή εξομολόγηση, η γνωστή τραγουδίστρια αναφέρθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ζαφείρης Μελάς: «Τον ίδιο κόσμο που βλέπεις σε μένα, βλέπεις στην Πάολα και στη Βίσση»

Ο Ζαφείρης Μελάς παραχώρησε συνέντευξη στο Πρωινό και τον Νίκο Σεϊδαρίδη, όπου μίλησε για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του λαϊκού τραγουδιού. «Δεν πιστεύω ότι το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συνομιλία Μερτς με Τραμπ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία – Στο επίκεντρο τα συστήματα Patriot

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να προωθήσει την συνέχιση της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιάννης Πουλόπουλος: Αποχωρεί από Super Κατερίνα και Alpha – «Σήμερα έκλεισε ένας κύκλος»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο Γιάννης Πουλόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη «Super Κατερίνα» και τον Alpha. «Σήμερα ολοκληρώνεται

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κύμα καύσωνα από την Κυριακή έως την Τετάρτη – Στους 42 βαθμούς το θερμόμετρο στη Δυτική Ελλάδα

Το Σαββατοκύριακο οι ισχυροί άνεμοι θα αρχίσουν να υποχωρούν, ακόμα και στις περιοχές που είχαμε τις πρόσφατες σοβαρές πυρκαγιές, και σιγά σιγά θα αρχίσουν να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ναταλία Αργυράκη: «Η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερα να μπαίνουν τελείες και μετά να γίνονται ανακοινώσεις»

Η Ναταλία Αργυράκη παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Breakfast@Star και τη Σοφία Μανουσακίδου το πρωί της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων, η γοητευτική δημοσιογράφος μίλησε για

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >