AD

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στην ατζέντα μεταναστευτικό και τουρκολυβικό μνημόνιο

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος σήμερα αρχικά στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μετά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

Στην ατζέντα είναι επίσης το μεταναστευτικό και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον, η κατάσταση στη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και θέματα εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ειδικά για το μεταναστευτικό στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να υπάρχει αναφορά στην εργαλειοποίηση του ζητήματος από τη Λιβύη καθώς και νέα αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίζει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει καμία νομική συνέπεια για τρίτα κράτη.

(AP Photo/Virginia Mayo)

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη χθες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και προανήγγειλε ότι θα θέσει τόσο αυτό το θέμα όσο και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα.

«Θα συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης, το οποίο ως προς την Ελλάδα έχει δύο πτυχές. Η πρώτη είναι το απαράδεκτο, παράνομο, ανυπόστατο, τουρκολιβυκό μνημόνιο και θα ζητήσει η Ελλάδα και πιστεύω ότι θα το καταφέρει, να συμπεριληφθούν και πάλι στα συμπεράσματα αυτούσια όσα είχαμε πει τον Δεκέμβριο του 2019, Ότι το μνημόνιο αυτό είναι παράνομο, δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Θεωρώ σημαντικό αυτή η επανάληψη να γίνει με τρόπο απολύτως σαφή προς την Λιβύη σε αυτή τη χρονική συγκυρία», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δεύτερη πτυχή είναι το προσφυγικό μετά τις αυξημένες ροές από την Λιβύη με τον Πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα στους διακινητές ότι η χώρα «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το ζήτημα στην Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, η οποία με τη σειρά της έθιξε το ζήτημα σε επιστολή της στους ηγέτες της Ε.Ε.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις λιβυκές αρχές έτσι ώστε να περιορίσουμε ή να μηδενίσουμε αν είναι εφικτό αυτές τις ροές… Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να κάνει τη ζωής τους διακινητές εξαιρετικά δύσκολη και για αυτό και αποστέλλουμε πλοία του πολεμικού ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης… Να στείλουμε μήνυμα στους διακινητές ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και ότι ο λύκος δεν μπορεί να χαίρεται στην αναμπουμπούλα», σημείωσε.

Πηγή: ertnews.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Στράτος Τζώρτζογλου: «Tους ρόλους που έχει παίξει η Μπάρμπα δεν θα μπορούσε να τους παίξει ούτε η Καραμπέτη»

“Η Βάνα είναι μονίμως ερωτευμένη με τη ζωή, όπως ερωτευμένη ήταν και στους ρόλους που έπαιζε” διευκρινίζει η Βάνα Μπάρμπα. Μια εφ’ όλης της ύλης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μητρώο απογραφής ασανσέρ: Από τον Ιούλιο η πλατφόρμα υποβολής – Τι είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης

Ανοίγει τον Ιούλιο η πλατφόρμα απογραφής ανελκυστήρων ώστε ως το τέλος Νοεμβρίου το ελληνικό κράτος να έχει για πρώτη φορά συνολική εικόνα καταγραφής και πιστοποίησης,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δραπέτης από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας ο 45χρονος που συνελήφθη στην Αγία Βαρβάρα

Συνελήφθη, χθες το πρωί, ένας 45χρονος, που είχε δραπετεύσει από φυλακές της χώρας και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Τερέσα Ράσελ, Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του 52ου Film Fest Gent

Το φεστιβάλ αποτίνει φόρο τιμής στον Νίκολας Ρεγκ με μια ριζοσπαστική αναδρομή Η Αμερικανίδα ηθοποιός Τερέσα Ράσελ θα ηγηθεί της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του 52ου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γ. Κώτσηρας: Προς όφελος του πολίτη η ψηφιοποίηση της οικονομίας και της φορολογικής διοίκησης

Τη σημασία της ψηφιοποίησης της οικονομίας και της φορολογικής διοίκησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τόνισε ο Υφυπουργός

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιρανικό ΥΠΕΞ: Ντροπή τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ στον Τραμπ για τις επιθέσεις εναντίον μας

Ο Εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ, δήλωσε ότι «είναι ντροπή, αξιοκαταφρόνητο και ανεύθυνο εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >