AD

Αυστραλία: Σύλληψη υπόπτου για τον εμπρησμό σε συναγωγή

Στη σύλληψη ενός 34χρονου άντρα προχώρησε η αστυνομία της Μελβούρνης και εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό από πρόσθεση, αναφορικά με το βίαιο περιστατικό εναντίον εβραϊκής συναγωγής που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Βικτώρια, ενώ τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αντισημιτισμού στην Αυστραλία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ισραηλινής ηγεσίας.

Ο συλληφθείς ονομάζεται Άντζελο Λόρας, κατάγεται από το προάστιο Τοονγκάμπι του Σίδνεϊ, και εντοπίστηκε από άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της Μελβούρνης, περίπου στις 8:15 μ.μ. το Σάββατο.

Ο ύποπτος εντοπίστηκε από κάμερες ασφαλείας, αρχικά εθεάθη να περπατάει στους Κήπους του Κοινοβουλίου πριν εισέλθει στο χώρο της συναγωγής της Εβραϊκής Κοινότητας Ανατολικής Μελβούρνης στην οδό Άλμπερτ, περιλούζοντας με εύφλεκτο υγρό την  πόρτα της κεντρικής εισόδου και βάζοντάς της φωτιά.

Τη στιγμή της επίθεσης περίπου 20 άτομα βρίσκονταν μέσα στη συναγωγή και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την πίσω πόρτα δίχως να αναφερθούν τραυματισμοί.

Η αστυνομία της Βικτώριας δήλωσε ότι οι ντετέκτιβ θα συνεχίσουν να εξετάζουν τις προθέσεις και την ιδεολογία των κατηγορουμένων για να αξιολογήσουν αν αυτές σχετίζονται με τρομοκρατία.

Εκτός από την εμπρηστική επίθεση η Πολιτειακή αστυνομία σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών (ASIO) και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ομοσπονδιακής αστυνομίας (AFP)  συνεχίζουν τις έρευνες για ακόμη δύο περιστατικά που συνέβησαν παράλληλα με διάφορα λίγων ωρών στη Μελβούρνη εναντίων εβραϊκών συμφερόντων.

Στη μία περίπτωση περίπου 20 διαδηλωτές εισήλθαν στο εβραϊκής ιδιοκτησίας εστιατόριο Miznon στη δημοφιλή Hardware Lane του κέντρου της πόλης και φώναξαν αντισημιτικά συνθήματα, και στη δεύτερη τρία αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν σε μια επιχείρηση εβραϊκών συμφερόντων στο Γκρίνσμπορο, στα βορειοανατολικά της Μελβούρνης, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Το Σάββατο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε τονίζει πως «αντιμετωπίζει τα περιστατικά στη Μελβούρνη το Σαββατοκύριακο με «απόλυτη σοβαρότητα».

Τα χαρακτήρισε κατακριτέα και τόνισε  πως ο αντισημιτισμός πρέπει να ξεριζωθεί:

«Το Κράτος του Ισραήλ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της αυστραλιανής εβραϊκής κοινότητας και απαιτούμε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα για να αντιμετωπίσει τους ταραχοποιούς στο μέγιστο βαθμό του νόμου και να αποτρέψει παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ χαρακτήρισε αντίστοιχα τα περιστατικά ως απαράδεκτα.

«Οι αυστραλιανές αρχές πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους Εβραίους πολίτες τους», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Τόνι Μπερκ δήλωσε στα ΜΜΕ πως μίλησε σχετικά με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αυστραλία και τον διαβεβαίωσε για τη σημασία που δίνει η Αυστραλιανή κυβέρνηση για την προστασία της εβραϊκής κοινότητας και τη διαλεύκανση των επιθέσεων με τιμωρία των δραστών.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ο ισραηλινός στρατός θα στείλει «κατά κύματα» εντός του τρέχοντος μήνα φύλλα κατάταξης 54.000 υπερορθόδοξων εβραίων

Το ότι θα στείλει 54.000 φύλλα κατάταξης σε υπερορθόδοξους εβραίους, γνωστοποίησε ο ισραηλινός στρατός. Σημειώνεται πως οι εν λόγω επί δεκαετίες εξαιρούνταν από την στρατιωτική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιωάννα Μαλέσκου: «Θα ζητήσω καλεσμένο τον Δημήτρη Ουγγαρέζο, το θέμα είναι αν θα θέλει να έρθει»

Με αφορμή την πρεμιέρα του «Καλοκαιρινού ραντεβού» στο OPEN, όπου συμμετέχει και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Ιωάννα Μαλέσκου παραχώρησε δηλώσεις στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι»

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στην Κορυτσά αύριο, Δευτέρα, ο Γ. Γεραπετρίτης για τα εγκαίνια του κτηρίου «Σεφέρη» του Γενικού Προξενείου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 7 Ιουλίου, στην Αλβανία, όπου θα τελεστούν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου «Σεφέρη» του Γενικού Προξενείου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πούτιν: Η εποχή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ξεπερασμένη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στους ηγέτες της ομάδας BRICS ότι η εποχή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ξεπερασμένη και ότι το μέλλον ανήκει στις ταχέως αναπτυσσόμενες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ελληνικών συμφερόντων το πλοίο που δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα – Δεν επέβαιναν Έλληνες ναυτικοί

Ελληνικών συμφερόντων είναι το πλοίο που δέχθηκε επίθεση νοτιοδυτικά της Χοντέιντα στην Υεμένη στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και το οποίο πλέον βυθίζεται. Το πλοίο δεν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >