AD

ΑΑΔΕ – Τελωνεία: Σημαντική βελτίωση στη διευκόλυνση του εμπορίου καταγράφει έρευνα του ΟΗΕ

Σημαντική βελτίωση στη διευκόλυνση του εμπορίου έχει επιτύχει η τελωνειακή διοίκηση της ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας, που διεξάγει κάθε δύο χρόνια ο ΟΗΕ για την ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση του εμπορίου.

Η έρευνα αφορά 180 οικονομίες παγκοσμίως και 62 μέτρα ψηφιακής και βιώσιμης διευκόλυνσης του εμπορίου.

Η συνεχής άνοδος της Ελλάδας επιβεβαιώνεται στα αποτελέσματα της εφετινής χρονιάς, με βαθμολογία 72,2% – 87,5% στους βασικούς τομείς διευκόλυνσης του εμπορίου.

Συγκριτικά, η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της την τελευταία εξαετία, έχοντας, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, επιτύχει πλήρη διαφάνεια και έχει σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο στις διατυπώσεις και στο άυλο εμπόριο.

Συνολική Βαθμολογία: Από 62,4% το 2019, σε 77,4% το 2023 και σχεδόν 84% το 2025.
Διαφάνεια: Από 62,4% το 2019 σε 100% το 2023 και παραμένει σταθερή έκτοτε.
Διατυπώσεις: Βελτιώθηκαν από 79,2% σε 87,5%, αντανακλώντας τον εκσυγχρονισμό των τελωνειακών διαδικασιών.
• Θεσμική Συνεργασία: Παραμένει σταθερή στο 77,8%.
Εμπόριο χωρίς χαρτί: Σχεδόν διπλασιάστηκε από 48,2% το 2019 σε 81,5%, αντανακλώντας την εκτεταμένη ψηφιοποίηση.
Διασυνοριακό Εμπόριο χωρίς χαρτί: Αυξήθηκε ραγδαία από το 33,3% το 2019 και βελτιώθηκε στο 72,2% το 2025.

Στο Ηλεκτρονικό εμπόριο και το paperless διασυνοριακό εμπόριο, η Ελλάδα παρουσιάζει άριστες επιδόσεις στη νομοθεσία για ηλεκτρονικές συναλλαγές (100%) και την ηλεκτρονική ανταλλαγή Πιστοποιητικών Καταγωγής (100%).

Συγκριτικά, χαμηλότερες είναι οι επιδόσεις (66,67%) σε τομείς επιτάχυνσης αποστολών, δημοσίευση μέσων χρόνων αποδέσμευσης, συνεργασίας σε θέματα διαμετακόμισης.

Πεδίο για βελτιωμένες επιδόσεις καταγράφεται στην άμεση απελευθέρωση για το ηλεκτρονικό εμπόριο και στη διαδικασία ανταλλαγής τελωνειακών διασαφήσεων.

Πολύ υψηλές είναι οι επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς, που σχετίζονται με τη διευκόλυνση του εμπορίου ως προς τις διατυπώσεις και τη διαμετακόμιση, όπως διαχείριση ρίσκου, επεξεργασία δεδομένων προ-άφιξης, εκ των υστέρων έλεγχοι, περιορισμός φυσικών ελέγχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Εύη Φραγκάκη: Το συγκινητικό αντίο στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Action 24

Μετά από δυόμισι χρόνια στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Action 24, η Εύη Φραγκάκη έλυσε τη συνεργασία της, αποχαιρετώντας τους τηλεθεατές με ιδιαίτερη και φορτισμένη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου για απόπειρα ανθρωποκτονίας συναδέλφου του – Τον παρέσυρε με το λεωφορείο

Οδηγός λεωφορείου συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος συναδέλφου του, τον οποίο τραυμάτισε με το λεωφορείο μετά από λογομαχία. Πρόκειται για έναν 58χρονο, ο οποίος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο στην Αττική – Ποιες άλλες περιοχές είναι στην κατηγορία κινδύνου 3

Στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς) κατατάσσονται σήμερα, Σάββατο 12 Ιουλίου, η Αττική, η Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Μεσσηνία και άλλες περιοχές,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από παραιτήσεις, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί από την αλήθεια

Με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται στα έξι χρόνια από την εκλογή του πρωθυπουργού και του ασκεί κριτική, ζητώντας παράλληλα την προκήρυξη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ακρίβεια στα νησιά: Για την άνιση επιβάρυνση των μόνιμων κατοίκων παρά την πτώση του πληθωρισμού μιλά ο πρόεδρος ΙΝΚΑ, Γ. Λεχουρίτης

Την έντονη ανισότητα στο κόστος ζωής μεταξύ νησιωτικών περιοχών και ενδοχώρας υπογράμμισε μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» ο πρόεδρος του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >