AD

Ο Μακρόν καλεί την ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την “πολύ έντονη αποδοκιμασία” της Γαλλίας και κάλεσε την ΕΕ να “υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα”, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή τελωνειακών δασμών 30% από την 1η Αυγούστου στα προϊόντα της Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της”, “εάν δεν υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου”.

Επισημαίνοντας ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον εδώ και αρκετές εβδομάδες “στη βάση μιας σταθερής και καλόπιστης προσφοράς”, ο Μακρόν δήλωσε ότι “περισσότερο από ποτέ εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ένωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα”.

“Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαπραγμάτευση που θα ενταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να αντικατοπτρίζει τον σεβασμό που οφείλουν οι εμπορικοί εταίροι να έχουν ο ένας προς τον άλλον, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα κοινά συμφέροντα και στις ολοκληρωμένες αξιακές αλυσίδες”, έγραψε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Καταδικάζοντας τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος επέβαλε δασμούς 30% και στο Μεξικό, δικαιολόγησε την απόφασή του με την ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ: το 2024, οι ΗΠΑ παρουσίασαν εμπορικό έλλειμμα 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ένωση (+ 13% σε ένα έτος), η οποία εξήγαγε αγαθά αξίας 606 δισεκατομμυρίων στην πρώτη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δημήτρης Μακαλιάς: «Δεν μπορεί η κρατική τηλεόραση να λειτουργεί με τους όρους της ιδιωτικής και να έχει στόχο τα νούμερα»

Ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς προχώρησε σε δηλώσεις που συζητήθηκαν, εμφανιζόμενος στην εκπομπή Breakfast@star με τον Ηλία Σκουλά. Μεταξύ άλλων, ο Μακαλιάς μοιράστηκε τις απόψεις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΔΝΤ: Η Βρετανία δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία το 2025, αλλά με τον υψηλότερο πληθωρισμό στη G7

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έχει τη δεύτερη ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών το 2025, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δήμητρα Παπαδοπούλου: «Όποτε βλέπω τους Απαράδεκτους, κοιτάζω άναυδη το θάρρος και το θράσος μας»

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα την Τετάρτη, με αφορμή τη θεατρική πρεμιέρα της παράστασης που σκηνοθετεί για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP): 13,7 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με ακραία επίπεδα πείνας λόγω περικοπών στη διεθνή βοήθεια

Σχεδόν 14 εκατ. άνθρωποι στο Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αϊτή, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν κινδυνεύουν με ακραία επίπεδα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η άσκηση με βάρη μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου μέσα σε λίγες εβδομάδες, υποστηρίζει μελέτη

Η άσκηση με βάρη δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά τo μικροβίωμα του εντέρου μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες. Αυτό προκύπτει

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κώστας Μπίγαλης: «Όταν μια γυναίκα είναι καλυμμένη σε μια σχέση, δεν πάει πουθενά»

Ο γνωστός καλλιτέχνης Κώστας Μπίγαλης, πρόσφατα παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή “Νωρίς νωρίς” της ΕΡΤ, όπου φιλοξενήθηκε από τους παρουσιαστές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >