AD

Ποινικοποιείται η κομμουνιστική ιδεολογία στην Τσεχία – Αντιδράσεις από την Αριστερά

Ο πρόεδρος της Τσεχίας υπέγραψε μια απαγόρευση που εξισώνει την προώθηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας με τη ναζιστική προπαγάνδα, προκαλώντας αντιδράσεις από το αριστερό κόμμα ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο Petr Pavel υπέγραψε την Πέμπτη μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα, η οποία καθιστά ποινικό αδίκημα την προώθηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και την ισοδυναμεί με τη ναζιστική. Η νέα νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών για οποιονδήποτε «ιδρύει, υποστηρίζει ή προωθεί ναζιστικά, κομμουνιστικά ή άλλα κινήματα που αποδεδειγμένα στοχεύουν στην καταστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην υποκίνηση μίσους».

Η απόφαση αυτή προήλθε ύστερα από αιτήματα τσεχικών ιστορικών ιδρυμάτων, όπως το Ινστιτούτο Μελέτης Ολοκληρωτικών Καθεστώτων, που ζητούσαν την αποκατάσταση νομικών ανισοτήτων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (KSČM), υπό την ηγεσία της ευρωβουλευτού Kateřina Konečná και μέλος της νέας συμμαχίας «Stačilo» («Αρκετά»), καταδίκασε το μέτρο ως πολιτικά υποκινούμενο, χαρακτηρίζοντάς το «αποτυχημένη προσπάθεια να εκφοβιστούν οι επικριτές του καθεστώτος». Αξιοσημείωτο είναι ότι παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος σε κόμματα όπως το KSČM. Αν και δεν διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πιθανή επιστροφή του στη βουλή με ποσοστό 5% στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι «μπλοκάρει» τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Γερμανία πρωτοστατεί στην αυστηροποίηση του ευρωπαϊκού ασύλου

Την «Τσούκσπίτσε», την υψηλότερη κορυφή των βαυαρικών Άλπεων επέλεξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ για τη συνάντηση με τους ομολόγους του από πέντε γειτονικές χώρες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λούκας Γιώρκας: «Η θεματολογία της τραπ είναι βλαπτική, δε συμβαδίζει με τις δικές μου αξίες»

«Αν κάποιος κάνει κάτι παράνομο, δεν έχει σημασία τι επαγγέλλεται», είπε ο Λούκας Γιώρκας. Ο Λούκας Γιώρκας μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαιρινό Ραντεβού». Ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >