AD

Επίσκεψη Κεφαλογιάννη, και της Επιτρόπου της Ε.Ε. στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη

Το Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (ΚΕΠΣ) στη Νέα Μάκρη επισκέφθηκαν σήμερα, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, και η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ισότητα και την Ετοιμότητα & Διαχείριση Κρίσεων, Hadja Lahbib.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια και τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Υποστράτηγο Δημήτριο Σαράφη και τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής, Υποστράτηγο Αναστάσιο Παππά, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και παρακολούθησαν σύντομη επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο.

Σημαντική στιγμή της επίσκεψης αποτέλεσε η συνάντηση με την Τσεχική πυροσβεστική μονάδα, παρουσία του Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Ivo Silhavy, η οποία έχει ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος Προεγκατάστασης (Prepositioning) του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. (UCPM).

Η Ελλάδα, για μία ακόμη χρονιά, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πυροσβεστών στο πλαίσιο του Προγράμματος Προεγκατάστασης, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο της στη διαχείριση φυσικών καταστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2025, στη χώρα μας θα αναπτυχθούν 323 πυροσβέστες από Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Μολδαβία, Ρουμανία και Τσεχία, οι οποίοι θα σταθμεύσουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Το Πρόγραμμα στοχεύει στη συνδρομή των ελληνικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην εκπαίδευση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των ευρωπαϊκών σωμάτων σε πραγματικές συνθήκες πεδίου.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την τέταρτη συνεχόμενη αντιπυρική περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος, με το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να έχουν διαρκή και ουσιαστική συμβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμμετέχει και ενεργητικά στο Πρόγραμμα, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά θα αποστείλει πεζοπόρο τμήμα 20 πυροσβεστών των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) στην Κορσική, από την 1η έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2025, προκειμένου να συνδράμουν τους Γάλλους συναδέλφους τους.

Το Πρόγραμμα Προεγκατάστασης για το 2025 υλοποιείται και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης – Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία – με τη συμμετοχή συνολικά 641 Ευρωπαίων πυροσβεστών από 14 χώρες του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Η στενή αυτή συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συλλογική απάντηση στις φυσικές καταστροφές, αποτελώντας πρότυπο για όλη την Ευρώπη.

Δήλωση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη:

«Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω την κυρία Επίτροπο για τη διήμερη παρουσία της σήμερα και χθες στην Ελλάδα, όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε αρκετά μέρη, στα οποία αποτυπώνεται πραγματικά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως σήμερα, εδώ, στον τόπο όπου φιλοξενούμε την Τσέχικη αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο του pre-positioning, ενός προγράμματος που ξεκίνησε από τη χώρα μας το 2022 και χρόνο με τον χρόνο επεκτείνεται.

Αποτελεί, όπως ανέφερε και η κυρία Επίτροπος, μέρος μιας συνολικής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τα κράτη-μέλη, ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη επί του πεδίου, όταν προκύψει μια φυσική καταστροφή και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το γεγονός ότι η χώρα μας πρωτοπορεί σε αυτό.

Θεωρώ λοιπόν ότι, μέσα από τις κοινές ασκήσεις, την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών, αλλά κυρίως μέσα από την κοινή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη βγαίνουν ισχυρότεροι.»

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ισραήλ: Με Νετανιάχου και Χέρτζογκ συναντάται σήμερα ο Βανς – Δεσμευμένη στην εκεχειρία δηλώνει η Χαμάς

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα υποδεχτεί σήμερα στις 10:00 στην Ιερουσαλήμ τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τροπολογία για «Άγνωστο Στρατιώτη»: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τις προβλέψεις των διατάξεων – Σήμερα η ψήφιση της

Κορυφώθηκε στη Βουλή η αντιπαράθεση για την τροπολογία που προβλέπει την απαγόρευση κατάληψης, αλλοίωσης ή πραγματοποίησης οποιασδήποτε δημόσιας συνάθροισης στον χώρο του Μνημείου του Άγνωστου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πάνω από 1.770 παραβάσεις σε οδηγούς και επιβάτες βεβαιώθηκαν τη 16η εβδομάδα της εκστρατείας

Συνεχίστηκαν για 16η εβδομάδα οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μελέτη: Οι μεταλλάξεις στο σπέρμα μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών

Δυνητικά επιβλαβείς μεταλλάξεις του DNA συσσωρεύονται στο σπέρμα των ανδρών όσο εκείνοι γερνούν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να τις μεταδώσουν στα παιδιά τους, όπως διαπίστωσε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου: Σε εποπτεία οι φορείς που αργούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς ιδιώτες – Στη δημοσιότητα τα ονόματα

Σε αυξημένη εποπτεία θέτει στο εξής η κυβέρνηση τους κρατικούς φορείς οι οποίοι αποδεικνύονται ασυνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς τους ιδιώτες (προμηθευτές νοσοκομείων

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >