AD

Πιερρακάκης: Οι πέντε αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις και προμήθειες – Πού έρχονται μειώσεις

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που προσφέρει σημαντικές ελαφρύνσεις στους πολίτες σχετικά με τις χρεώσεις από τράπεζες και παρόχους ΑΤΜ.

Η τροπολογία θα ενσωματωθεί στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Οι πέντε βασικές αλλαγές που εισάγονται είναι οι εξής:

1. Κατάργηση προμηθειών για πελάτες τραπεζών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών που είναι μέλη της ΔΙΑΣ
Καταργείται πλήρως η προμήθεια (1,50–2,00 ευρώ) που επιβαρύνει μέχρι σήμερα τους καταθέτες, όταν πραγματοποιούν αναλήψεις από ΑΤΜ όχι απλά της τράπεζας τους, αλλά και από ΑΤΜ κάθε άλλης τράπεζας που είναι μέλος της ΔΙΑΣ.

2. Καμία προμήθεια για αναλήψεις από ΑΤΜ παρόχου, με τον οποίο η τράπεζα έχει μετοχική σύνδεση για τους πελάτες της συγκεκριμένης τράπεζας.
Εφόσον η τράπεζα στην οποία ο πολίτης διατηρεί τον λογαριασμό του έχει μετοχική σύνδεση με πάροχο ΑΤΜ (ATM operator), οι αναλήψεις στα ΑΤΜ του παρόχου ,δεν θα υπόκεινται σε οποιαδήποτε επιβάρυνση.

3. Πλαφόν προμήθειας 1,50 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση της τράπεζας σε ΑΤΜ (π.χ. ξένες τράπεζες που δεν συμμετέχουν στη ΔΙΑΣ), είτε χρεώσεις τρίτων παρόχων.
Ορίζεται ανώτατο όριο προμήθειας 1,50 ευρώ. Σήμερα, για τέτοιες συναλλαγές, οι χρεώσεις μπορούν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 5 ευρώ.

4. Δωρεάν αναλήψεις σε περιοχές με ένα μόνο διαθέσιμο ΑΤΜ είτε για τράπεζες , είτε για παρόχους
Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ (είτε τραπεζικό είτε παρόχου), οι αναλήψεις μετρητών θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία προμήθεια, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας του ΑΤΜ. Δηλαδή, επεκτείνεται η ήδη ισχύουσα ρύθμιση για τις τράπεζες και σε τρίτους παρόχους.

5. Δωρεάν ερωτήσεις υπολοίπου και εναρμόνιση παρόχων με τις χρεώσεις των τραπεζών για τα εμβάσματα
Καταργούνται πλήρως οι χρεώσεις για ερωτήσεις υπολοίπου σε ΑΤΜ, είτε αυτά ανήκουν σε τράπεζες είτε σε παρόχους.

Επιπλέον, οι πάροχοι ΑΤΜ εντάσσονται στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τις τράπεζες όσον αφορά τα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα, με εφαρμογή πλαφόν χρέωσης στο 0,50 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πιερρακάκης, επιπλέον, για πρώτη φορά θεμελιώνεται νομοθετικά και η μηδενική χρέωση για αναλήψεις από την τράπεζα στην οποία ένας πολίτης διατηρεί το λογαριασμό του, ώστε να υπάρξει θεσμική κατοχύρωση και στο μέλλον.

Η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας, τη μείωση του κόστους βασικών τραπεζικών υπηρεσιών και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά και απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Βουλή: Συμπληρωματική δικογραφία για τα Τέμπη

Στη Βουλή διαβιβάστηκε συμπληρωματική δικογραφία κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, μετά από μήνυση των βουλευτών Βασίλη Κόκκαλη και Αλέξανδρου Αυλωνίτη για το λεγόμενο «μπάζωμα» του τραγικού

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιάννης Πλούταρχος για την κόρη του, Κατερίνα: «Έμαθα ότι παντρεύεται» – Η on stage ατάκα για τα πρόσφατα δημοσιεύματα

Το βράδυ της Δευτέρας 8 Σεπτεμβρίου, οι θεατές στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μοναδική συναυλία. Ο Γιάννης Πλούταρχος και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κώστας Παπαζάχος: «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν»

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις κατασκευές που χρήζουν βελτιώσεων προκειμένου να «αντισταθούν» στις σεισμικές δονήσεις κρούει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατάρ | Το Ισραήλ χτύπησε το αρχηγείο της Χαμάς στην Ντόχα

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Παράλληλα, υπήρχαν αναφορές για σύννεφα καπνού που αναδύονταν από σημεία της πρωτεύουσας. Ρεπόρτερ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βερολίνο: Σε εμπρησμούς απέδωσαν οι αρχές τις διακοπές ρεύματος

Οι γερμανικές αρχές, ανακοίνωσαν ότι οι διακοπές ρεύματος στο Βερολίνο ενδέχεται να οφείλονται σε εμπρησμούς. Περισσότερα από 43.000 νοικοκυριά και 3.000 επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ρεύμα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανοιχτή επιστολή 1.500 σκηνοθετών και ηθοποιών: Σταματάμε να συνεργαζόμαστε με ισραηλινές εταιρείες που «εμπλέκονται στη γενοκτονία» της Γάζας

Σκηνοθέτες, ηθοποιοί και άλλοι επαγγελματίες του κινηματογράφου, όπως οι Ολίβια Κόουλμαν, Γιώργος Λάνθιμος, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Μαρκ Ράφαλο, Τίλντα Σουίντον και Άιο Εντεμπίρι, ανακοίνωσαν ότι σταματούν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >