AD

H κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε τα αρχεία του FBI για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του

Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα τα αρχεία της παρακολούθησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ από το FBI, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας του δολοφονηθέντος νομπελίστα και της ομάδας για τα πολιτικά δικαιώματα της οποίας ηγήθηκε μέχρι τη δολοφονία του το 1968.

Η αποδέσμευση αφορά περίπου 200.000 σελίδες αρχείων που βρίσκονταν υπό δικαστική σφραγίδα από το 1977, όταν το FBI συγκέντρωσε για πρώτη φορά τα αρχεία και τα παρέδωσε στην Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Τεκμηρίων (National Archives and Records Administration).

Η οικογένεια του Κινγκ, συμπεριλαμβανομένων των δύο εν ζωή παιδιών του, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Γ’ και της Μπερνίς, ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για την έκδοση και οι δικές τους ομάδες εξέτασαν τα αρχεία πριν από τη δημοσιοποίηση.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε ως υποψήφιος να δώσει στη δημοσιότητα αρχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963. Όταν ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων του JFK, μαζί με εκείνα που σχετίζονται με τις δολοφονίες του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι (RFK) και του Κινγκ το 1968.

Η κυβέρνηση αποσφράγισε τα αρχεία του JFK τον Μάρτιο και αποκάλυψε ορισμένα αρχεία του RFK τον Απρίλιο.

Τα αρχεία του Κινγκ επρόκειτο αρχικά να παραμείνουν σφραγισμένα μέχρι το 2027, μέχρι που οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστή να άρει τη διαταγή σφράγισης πριν από την ημερομηνία λήξης της.

Από καιρό έχει διαπιστωθεί ότι ο τότε διευθυντής του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, είχε έντονο ενδιαφέρον αν όχι εμμονή με τον Κινγκ και άλλους που θεωρούσε ριζοσπάστες. Τα αρχεία του FBI που είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν δείχνουν πώς το γραφείο του Χούβερ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές γραμμές του Κινγκ, έβαζε κοριούς στα δωμάτια του ξενοδοχείου του και χρησιμοποιούσε πληροφοριοδότες για να αντλεί πληροφορίες εναντίον του.

«Στοχοποιήθηκε ανελέητα από μια επιθετική, αρπακτική και βαθιά ενοχλητική εκστρατεία παραπληροφόρησης και παρακολούθησης. που ενορχήστρωσε ο Τζ. Έντγκαρ Χούβερ μέσω του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI)», ανέφεραν τα παιδιά του Κινγκ στην ανακοίνωσή τους.

«Η πρόθεση της κυβερνητικής εκστρατείας COINTELPRO δεν ήταν μόνο να παρακολουθήσει, αλλά να δυσφημίσει, να διαλύσει και να καταστρέψει τη φήμη του Δρ Κινγκ και του ευρύτερου αμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα», συνεχίζουν. «Οι ενέργειες αυτές δεν ήταν μόνο παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, αλλά σκόπιμες επιθέσεις κατά της αλήθειας – υπονομεύοντας την αξιοπρέπεια και τις ελευθερίες των ιδιωτών που αγωνίστηκαν για τη δικαιοσύνη, με σκοπό να εξουδετερώσουν όσους τόλμησαν να αμφισβητήσουν το status quo».

Τα παιδιά του Κινγκ δήλωσαν ότι «υποστηρίζουν τη διαφάνεια και την ιστορική λογοδοσία», αλλά «αντιτίθενται σε κάθε επίθεση στην κληρονομιά του πατέρα μας ή σε κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για τη διάδοση ψευδών γεγονότων».

Πηγή: Associated Press

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ιράν: Καύσωνας με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 53°C προκαλεί προβλήματα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση

Κύμα καύσωνα που πλήττει το Ιράν προκαλεί προβλήματα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της χώρας καθώς οι δεξαμενές έχουν επηρεαστεί και η στάθμη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Δεν ζω για την επιτυχία, αλλά αν έρθει, τη χαίρομαι»

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλοκαιρινό ραντεβού» με την Κωνσταντίνα Μαύρου, όπου συζήτησε τόσο για την καριέρα του όσο και για την προσωπική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Με 157 ψήφους υπέρ, παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραπομπή του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών. Στην μυστική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανάλυση: Το Πεκίνο ενισχύει την επιρροή του στη Λατινική Αμερική – Περνούν οι ΗΠΑ σε δεύτερο ρόλο;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική, αλλά δεν έχουν αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να την αντιμετωπίσουν. Παράλληλα,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιώργος Γρηγοριάδης: «Αν ήμουν λίγο πιο όμορφος και πιο νέος, θα έκανα αποκλειστικά και μόνο ψυχαγωγία»

Οι Δεκατιανοί, Γιάννης Πιτταράς και Γιώργος Γρηγοριάδης, μίλησαν στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαιρινό ραντεβού» με την Κωνσταντίνα Μαύρου. Ο Γιάννης Πιτταράς δήλωσε: «Συνεχίζουμε κανονικά και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >