AD

Χατζηβασιλείου: Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία μας δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης

«Η άσκηση των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από την εθνική μας κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με οποιαδήποτε τρίτη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Βασίλη Αδαμόπουλο το πρωί της Τρίτης.

Ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τα θαλάσσια πάρκα ως «την πιο σημαντική απόφαση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες», τονίζοντας ότι «καθιστά τη χώρα πρωτοπόρο στο ζήτημα της θαλάσσιας προστασίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο». Όπως ανέφερε, πρόκειται για κίνηση με διπλή στόχευση: την περιβαλλοντική θωράκιση του θαλασσίου πλούτου και την έμπρακτη άσκηση δικαιωμάτων.

Απαντώντας στην τουρκική αντίδραση, ο Βουλευτής Σερρών υπογράμμισε: «Η Αθήνα δεν μπαίνει σε διαδικασία συζήτησης ανύπαρκτων ζητημάτων, όπως το δήθεν γκριζάρισμα του Αιγαίου». Όπως σημείωσε, η Τουρκία προβάλλει ανυπόστατους ισχυρισμούς περί ημίκλειστων ή κλειστών θαλασσών, παραβλέποντας το γεγονός ότι «το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο» και ορίζεται με σαφήνεια από τις διεθνείς συνθήκες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική με αποτελέσματα και όχι με κορώνες πατριδοκαπηλίας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Χατζηβασιλείου θύμισε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από στρατηγική συνέπεια και αποφασιστικότητα, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα: την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η κυβέρνηση αυτή προχωρά με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επανέλαβε πως «η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα» για τη μία και μόνη διαφορά, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στην ουσία της τουρκικής αντίδρασης, παρατήρησε: «Το γεγονός ότι η Άγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση σε συνέχεια της ελληνικής απόφασης για τα θαλάσσια πάρκα, είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που εντός Ελλάδας κάνουν λόγο για δήθεν ενδοτική εξωτερική πολιτική». Και πρόσθεσε: «Η κάθε χώρα προστατεύει το περιβάλλον της και η Ελλάδα σήμερα αυτό κάνει πολύ σωστά, προστατεύει τον θαλάσσιο πλούτο της».

Παράλληλα, ανέφερε ότι μπορεί και η Τουρκία να πράξει το ίδιο, εφόσον το επιθυμεί, «στην Ίμβρο και την Τένεδο, στα παράλια της Μικράς Ασίας, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Προποντίδα, οπουδήποτε εντός των θαλάσσιων περιοχών της».

Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε πως παραιτήθηκε από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για λόγους ευθιξίας και λόγω της εγγύτητας προς τον πρωθυπουργό. Όπως τόνισε, προτεραιότητά του αποτελεί η συνέχιση του έργου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας παράλληλα «ας μπει φρένο στην κρεατομηχανή, δεν έχω καμία σχέση με τα παράνομα βοσκοτόπια και τις παράνομες επιδοτήσεις, δεν έχω καμία δίωξη, δεν είμαι υπό διερεύνηση».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ιράν: Καύσωνας με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 53°C προκαλεί προβλήματα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση

Κύμα καύσωνα που πλήττει το Ιράν προκαλεί προβλήματα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της χώρας καθώς οι δεξαμενές έχουν επηρεαστεί και η στάθμη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Δεν ζω για την επιτυχία, αλλά αν έρθει, τη χαίρομαι»

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλοκαιρινό ραντεβού» με την Κωνσταντίνα Μαύρου, όπου συζήτησε τόσο για την καριέρα του όσο και για την προσωπική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Με 157 ψήφους υπέρ, παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραπομπή του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών. Στην μυστική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανάλυση: Το Πεκίνο ενισχύει την επιρροή του στη Λατινική Αμερική – Περνούν οι ΗΠΑ σε δεύτερο ρόλο;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική, αλλά δεν έχουν αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να την αντιμετωπίσουν. Παράλληλα,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιώργος Γρηγοριάδης: «Αν ήμουν λίγο πιο όμορφος και πιο νέος, θα έκανα αποκλειστικά και μόνο ψυχαγωγία»

Οι Δεκατιανοί, Γιάννης Πιτταράς και Γιώργος Γρηγοριάδης, μίλησαν στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαιρινό ραντεβού» με την Κωνσταντίνα Μαύρου. Ο Γιάννης Πιτταράς δήλωσε: «Συνεχίζουμε κανονικά και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μηδενικές προμήθειες στα ΑΤΜ: Ποιες χρεώσεις καταργούνται – Ποιες μειώνονται σε 1,5 ευρώ

Πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου θα ενεργοποιηθεί η μείωση ή και ο μηδενισμός των χρεώσεων που υφίστανται σήμερα οι καταναλωτές στα ATM. Tα κυβερνητικά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >