AD

Βloomberg: Το σχέδιο της Ελλάδας για τη λειψυδρία – Σήμερα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη

Η Ελλάδα προγραμματίζει τη συγχώνευση εκατοντάδων μικρών εταιρειών ύδρευσης, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ξηρασία που έχει ρίξει τις δεξαμενές που τροφοδοτούν την Αθήνα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Πάνω από 700 ύδρευσης επιχειρήσεις, κυρίως υπό τον έλεγχο δήμων, θα συγχωνευθούν σε τρεις, προκειμένου να ενισχυθεί η διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου, ανέφερε πηγή που γνωρίζει το σχέδιο. Οι υφιστάμενες εταιρείες ύδρευσης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ – θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ ένας τρίτος φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση της υπόλοιπης χώρας, πρόσθεσε η πηγή, που μίλησε ανώνυμα καθώς το σχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων όπως φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του νερού. Η Αττική και η Κρήτη θα αποκτήσουν καθεστώς λειψυδρίας για να επιταχυνθούν οι νέες επενδύσεις, δήλωσε η ίδια πηγή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε συνάντηση την Τετάρτη για να συζητηθεί το εθνικό σχέδιο για το νερό. Αυτή η σειρά μέτρων έρχεται καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες να φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα. Οι αποθήκες νερού για τα 4,4 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής έχουν μειωθεί για τρία συνεχόμενα χρόνια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των χαμηλών βροχοπτώσεων. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα παγκοσμίως, με τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ξηρασίας.

Αυτό το γεγονός απειλεί τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι πλημμύρες από ισχυρές καταιγίδες, επιβαρύνουν τις παλιές υποδομές της χώρας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης στην Ελλάδα που απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ. Από το 2019, έχουν ολοκληρωθεί 278 έργα διαχείρισης υδάτων συνολικού ύψους 356,4 εκατ. ευρώ. Οι τρεις εταιρείες ύδρευσης θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να βελτιώσει τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για να γίνουν πιο αποδοτικές.

Οι διαδικασίες πρόσληψης θα εξορθολογιστούν, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να προσελκύσει διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και οι προτάσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Οι θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στην 89η ΔΕΘ: Η πολιτική αλλαγή περνάει μέσα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ – Κοστολογημένα τα μέτρα

Με κεντρικό μήνυμα ότι «η πολιτική αλλαγή περνά μέσα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ», ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συνελήφθη ο γιος του Σωκράτη Μάλαμα -Ο νεαρός μουσικός κατηγορείται για επίθεση σε αστυνομικό

Στη σύλληψη του μουσικού Γιάννη Μάλαμα, γιου του τραγουδιστή Σωκράτη Μάλαμα, προχώρησαν τα ξημερώματα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 05:25 σημειώθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιράν: Προειδοποίηση για άμεση αναστολή της πυρηνικής συμφωνίας με τον IAEA

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) είναι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μήνυμα του Κ. Τασούλα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, έπειτα από ιστορική παρουσία περισσότερων από 3000 ετών» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Με αμείωτο ρυθμό οι ροές στην Κρήτη: Μετά τη Γαύδο 71 ακόμη μετανάστες στη Χώρα Σφακίων

Νέα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του EKΣEΔ. Πρόκειται για 71 αλλοδαπούς που επέβαιναν σε λέμβο και εντοπίστηκαν από πλοίο της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >