AD

Ζελένσκι: Το Κίεβο εργάζεται για τη χρηματοδότηση 10 συστημάτων Patriot – Άκουσα τους διαδηλωτές για τον νόμο κατά της διαφθοράς

Μια πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που έγιναν κατά τις διαπραγματεύσεις αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν σήμερα, Παρασκευή (25/7).

Η Ουκρανία έχει καταστήσει μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, στην οποία θα επιθυμούσε να δει να μετέχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντικείμενο διαπραγματεύσεων για να δοθεί τέλος στη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια που διαρκεί πλέον πάνω από τρία χρόνια.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει γνωστοποιήσει από την πλευρά του ότι θα ήταν έτοιμος για μια τέτοια σύνοδο κορυφής μόνον σε μια «τελική φάση» των διαπραγματεύσεων, οι οποίες προς το παρόν έχουν αποφέρει λίγους καρπούς.

«Οφείλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, κάτι το οποίο ξεκινά μάλλον από μια συνάντηση των ηγετών», σημείωσε ο Ζελένσκι σε συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη με δημοσιογράφους, στην οποία μετείχε το AFP.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές «άρχισαν να το συζητούν» με την ουκρανική πλευρά, σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, αποτιμώντας ότι αυτό συνιστά «πρόοδο προς ένα είδος μορφοποίησης της συνάντησης».

Σε έναν τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων που είχαν την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ρουστέμ Ουμέροφ πρότεινε η συνάντηση αυτή να γίνει ως το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με το τελεσίγραφο 50 ημερών που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίτευξη προόδου προς μια ειρηνευτική λύση, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση με την επιβολή σοβαρών κυρώσεων στη Ρωσία.

Η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται ωστόσο αισιόδοξη όσον αφορά την πιθανότητα μιας επικείμενης συνάντησης.

«Η συνάντηση θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά. Μόνον έτσι θα έχει νόημα», σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Κι ενώ οι συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τα εκ διαμέτρου διαφορετικά αιτήματα, αποφέρουν μέχρι στιγμής λίγα αποτελέσματα, η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά στη γραμμή του μετώπου.

«Προσπαθούν όντως να τη διαπεράσουν. Όμως δεν έχουν επιτύχει μεγάλες προόδους», διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Συστήματα Patriot

Η Ουκρανία εργάζεται για τη χρηματοδότηση 10 συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ που επιτρέπει σε ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν αμερικανικά όπλα για να τα προμηθεύουν στο Κίεβο, πρόσθεσε επίσης ο Ζελένσκι στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν σήμερα.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μας μεταφέρει, θα μας πωλήσει αυτά τα συστήματα. Το έργο μας είναι να βρούμε χρηματοδοτήσεις για αυτά τα δέκα συστήματα», σημείωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση τριών τέτοιων συστημάτων έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Νόμος κατά της διαφθοράς

Ο Ουκρανός πρόεδρος βεβαίωσε επίσης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με δημοσιογράφους ότι «άκουσε» τους διαδηλωτές που αντιτίθενται στον νόμο που ανακαλεί την ανεξαρτησία των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς, και τους απάντησε με νέο νόμο.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό οι άνθρωποι να αντιδρούν όταν δεν θέλουν κάτι ή όταν αυτό (το κάτι) δεν τους αρέσει», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε με τον σωστό τρόπο».

«Οι άνθρωποι ζήτησαν αλλαγές. Ανταποκριθήκαμε», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι «θα χρειαζόταν μάλλον ένας διάλογος» προτού υιοθετηθεί ο νόμος που επικρίθηκε για τις αρχές κατά της διαφθοράς.

Το πρώτο κείμενο, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη από το κοινοβούλιο και επικυρώθηκε στη συνέχεια από τον Ζελένσκι, προέβλεπε να τεθεί η Nabu και η SAP, οι δύο βασικές αρχές για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία, υπό τη δικαιοδοσία του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του υπάγεται στον πρόεδρο. Το μέτρο αυτό κατέστειλε στην πράξη την ανεξαρτησία τους.

Ο νόμος αυτός προκάλεσε κατακραυγή στην κοινωνία των πολιτών και τις πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους του Κιέβου από τότε που έγινε η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το 2022. Επίσης προκάλεσε έντονες επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Ουκρανία.

Απέναντι στην πολεμική αυτή, ο Ζελένσκι αρχικά προσπάθησε να υπερασπιστεί το κείμενο κατηγορώντας τις δομές αυτές για αναποτελεσματικότητα και ότι είναι «υπό ρωσική επιρροή». Εν τέλει ανακοίνωσε χθες ότι προτείνει νέο σχέδιο νόμου για να εξασφαλίσει εκ νέου την «ανεξαρτησία» τους απέναντι στην εξουσία.

Η Nabu, υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τις έρευνες για διαφθορά, χαιρέτισε το νέο κείμενο, το οποίο τώρα θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Από την ίδρυσή της το 2015, αυτή η αρχή έχει φέρει στο φως μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου στους κόλπους του στρατού και της κυβέρνησης. Ωστόσο λίγες μεταξύ αυτών έχουν καταλήξει σε καταδίκες στη δικαιοσύνη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ζαχαράκη: Οι βάσεις δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή – Τι αλλάζει σε σχολεία και πανεπιστήμια

Μια ημέρα νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης, ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, να υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΕΡΤNews

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συνεχίζεται η αύξηση στα στεγαστικά δάνεια: Ένα δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους – Τι να προσέχουν οι δανειολήπτες

Συνεχίστηκε και στο πρώτο του 2025 η ανοδική πορεία της στεγαστικής πίστης. Ειδικότερα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών οι νέες εκταμιεύσεις στο εξάμηνο προσέγγισαν το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Καστοριά και Ευρυτανία, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές – Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Θεσπρωτία και Κιλκίς

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Καστοριά και Ευρυτανία, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ενώ βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές σε Θεσπρωτία και Κιλκίς, όπου δεν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πυρκαγιά στις Πιτσινάδες Κυθήρων – Κατευθύνεται στον οικισμό Αρωνιάδικα

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πιτσινάδες Κυθήρων. Κινητοποιήθηκαν 24 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 9ης ΕΜΟΔΕ, 6 οχήματα, εθελοντές, 1 Ε/Π ΚΑΙ 2

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >