AD

Ορμπάν: «Δεν θα στηρίξουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ εκτός αν αποδεσμευτούν κονδύλια»

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν θα στηρίξει τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ παρά μόνο εάν οι Βρυξέλλες αποδεσμεύσουν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν «παγώσει», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο εθνικιστικής ηγέτης έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για τις πολιτικές του στη μετανάστευση, τον περιορισμό των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τη φθίνουσα δημοκρατία, σύμφωνα με επικριτές, στην Ουγγαρία. Η ΕΕ έχει αναστείλει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια που προορίζονταν για την Ουγγαρία, ενώ η διαμάχη για το κράτος δικαίου συνεχίζεται.

«Η έγκριση του νέου επταετούς προϋπολογισμού απαιτεί ομοφωνία και μέχρι εμείς να λάβουμε τα εναπομείναντα (παγωμένα) κονδύλια, δεν θα υπάρξει ούτε ένας νέος προϋπολογισμός της ΕΕ», δήλωσε ο Ορμπάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε ένα πανεπιστήμιο στη ρουμανική πόλη Μπάιλε Τούσναντ.

Έντονη κριτική Ορμπάν για τη στάση της ΕΕ στο ουκρανικό

Επέκρινε επίσης την ΕΕ επειδή στηρίζει την Ουκρανία και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν μια «φιλο-ουκρανική και υπέρ των Βρυξελλών κυβέρνηση» στην Ουγγαρία στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νυν ηγεσία της ΕΕ έχει θέσει την Ένωση σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, τον οποίο η Ευρώπη «δεν μπορεί να κερδίσει».

«Η νυν ηγεσία της ΕΕ θα είναι πάντα η τελευταία που θα υπογράφει συμφωνίες με τις ΗΠΑ και πάντα τις χειρότερες συμφωνίες», πρόσθεσε ο Ορμπάν, ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή της ηγεσίας του μπλοκ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αύριο στη Σκωτία, αφού Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες είπαν πως αναμένουν την επίτευξη ενός πλαισίου εμπορικής συμφωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα έναν προϋπολογισμό για την ΕΕ ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2028-2034, με έμφαση στην οικονομική ανταγωνιστικότητα και την άμυνα.

Επιπλέον, ο Ορμπάν είπε πως οι «υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης γραφειοκράτες» συνωμοτούν για να διοχετεύσουν τα χρήματα της Ευρώπης προς την Ουκρανία», την ώρα που «οι αγρότες μας ξεσηκώνονται για να υπερασπιστούν το μέλλον τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Από 1η Δεκεμβρίου 2025 το IRIS για τα νομικά πρόσωπα

Παράταση κατά ένα μήνα στην υποχρέωση αποδοχής άμεσων πληρωμών μέσω IRIS από τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η έναρξη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου – Δείτε βίντεο

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Νίκου Δένδια και Βασίλη Πάλμα, των προέδρων του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χατζηδάκης: Συγκίνηση και περηφάνια για τον πατέρα του που τραυματίστηκε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο

Την ιστορία του πατέρα του, Γιάννη Χατζηδάκη, που τραυματίσθηκε σοβαρά στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, παραθέτει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χωρίς λύση τερματίστηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αφγανιστάν-Πακιστάν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγές

Οι συνομιλίες μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν στην Κωνσταντινούπολη με στόχο της επίτευξη μακροπρόθεσμης ανακωχής τερματίστηκαν χωρίς να υπάρξει λύση, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μιμή Ντενίση και Κρατερός Κατσούλης σε επικό διάλογο: «Τώρα που έχεις χωρίσει, τα λέμε πιο άνετα»

Τη Μιμή Ντενίση υποδέχθηκαν σήμερα ο Κρατερός Κατσούλης και η Μαρία Ηλιάκη στο πλατό της εκπομπής «Νωρίς Νωρίς». Στην έναρξη της συζήτησης, ο Κρατερός Κατσούλης

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιεράπετρα: Διασώθηκαν 57 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε λέμβο κοντά στη Χρυσή – Και παιδιά ανάμεσά τους

Άλλη μια λέμβος με μετανάστες εντοπίστηκε δυτικά της Νήσου Χρυσής, 11 μίλια νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση διάσωσης υπό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >