AD

Μακρόν και Ζελένσκι συμφώνησαν ότι είναι σημαντική η καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω ανεξάρτητων θεσμών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβαν τη σημασία της καταπολέμησης της διαφθοράς, μέσω ανεξάρτητων και αποτελεσματικών θεσμών, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το πρωί, ανέφερε ο πρώτος σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Αυτήν την εβδομάδα ο Ζελένσκι προκάλεσε σάλο με έναν νόμο που ακύρωνε εκ των πραγμάτων την ανεξαρτησία δύο υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς, θέτοντάς τες απευθείας υπό την αιγίδα του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος υπάγεται στην εκτελεστική εξουσία. Ο Ζελένσκι επικύρωσε αμέσως τον νόμο μετά την ψήφισή του από το κοινοβούλιο, την Τρίτη, αλλά υπαναχώρησε δύο ημέρες αργότερα.

«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι, αυτό που ξεχωρίζει σήμερα την Ουκρανία από τη Ρωσία είναι ότι παραμένει, παρά τον πόλεμο, ζωντανή δημοκρατία και ότι σκοπεύει να συνεχίσει να προοδεύει στον ευρωπαϊκό δρόμο της. Στο πλαίσιο αυτό, επαναβεβαιώσαμε πόσο σημαντική είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω ανεξάρτητων και πλήρως αποτελεσματικών θεσμών» ανέφερε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία και θα εντείνει τις πιέσεις του στη Ρωσία η οποία «θα πρέπει εντέλει να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός που θα ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες, για μια ισχυρή και βιώσιμη ειρήνη, με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε ζητήσει «εξηγήσεις» από τον Ζελένσκι για την επικύρωση του αμφιλεγόμενου νόμου, ανέφερε σήμερα, επίσης στην πλατφόρμα Χ, ότι η Ουκρανία οφείλει «να διαφυλάξει τα ανεξάρτητα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς, που αποτελούν θεμέλιο λίθο του κράτους δικαίου».

Το Κίεβο «μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας για να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο του», πρόσθεσε.

Λόγω του σάλου που προκλήθηκε με τον νόμο αυτόν, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τελικά την Πέμπτη ότι θα προτείνει ένα νέο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει εκ νέου την «ανεξαρτησία» των ουκρανικών υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς. Το μέτρο αυτό χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μπέττυ Μαγγίρα για το «ναυάγιο» της συνεργασίας της με την ΕΡΤ: «Στεναχωρήθηκα, δεν υπάρχει λόγος να πούμε τι συνέβη»

Στα γυρίσματα του νέου κύκλου του GNTM βρέθηκε η Μπέττυ Μαγγίρα. Η γνωστή παρουσιάστρια πρόκειται να συμμετάσχει ως guest στο ριάλιτι μόδας του Star, το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Aφαίρεση έργου τέχνης του Banksy από κτίριο στη Βενετία για αποκατάσταση

Γνωστή τοιχογραφία του Banksy στη Βενετία αφαιρέθηκε για αποκατάσταση, προκαλώντας αναστάτωση. Με τίτλο «Migrant Child» (Παιδί Μετανάστης) το έργο απεικονίζει ένα παιδί με σωσίβιο που

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λάμπρος Κωνσταντάρας για Ιωάννα Τούνη: «Δεν μπορείς να προστατεύεις το παιδί σου αλά καρτ»

Τη δημοσίευση του Δημήτρη Αλεξάνδρου που έγινε το Σαββατοκύριακο σχολίασε το πρωί της Δευτέρας (28/7) η ομάδα του «Καλοκαιρινού Ραντεβού» του ΟΡΕΝ. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη Κ. Γρίβα: Ένοχος για όλα ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Κ. Γρίβα, η πρόταση της εισαγγελέως

Την ενοχή του κατηγορούμενου για το έγκλημα με θύμα την 28χρονη σύντροφό του Κυριακή Γρίβα, έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, πρότεινε η εισαγγελέας,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πνιγμός η αιτία θανάτου για το κοριτσάκι στο Π. Φάληρο

Πραγματοποιήθηκε η ιατροδικαστική εξέταση για το τρίχρονο κορίτσι, που βρέθηκε νεκρό σε παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν προκύπτει εγκληματική ενέργεια∙

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >