AD

Διαλύθηκε πανηγύρι στην Αμοργό, νεαροί φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», έκοψαν το ρεύμα όταν τους απάντησαν «Λευτεριά στην Κύπρο»

Μια νύχτα που άρχισε με παραδοσιακή μουσική και χορό, προκειμένου να διατηρηθεί η τοπική πολιτιστική κληρονομιά, μετατράπηκε ξαφνικά σε σκηνικό έντασης και επεισοδίων, όταν ομάδα αναρχικών παρενέβη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διεξαγόταν στα Κατάπολα, στο νησί της Αμοργού.

Κατά τις μαρτυρίες των κατοίκων που ήταν παρόντες, το γλέντι είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο της γιορτής της «ψημένης», μια παραδοσιακή τελετή που πραγματοποιείται ετησίως και έχει θεσμικό χαρακτήρα για την τοπική κοινότητα. Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν ο Ψαθάς ο Ατσάς (με βιολί), ο Αντώνης Γιαννακός, καθώς και οι λαουτάρηδες Μανώλης Νομικός και Μανώλης Δεσποτίδης, προσφέροντας μια βραδιά γεμάτη μελωδίες του τόπου, ζωντάνια και κοινό συναίσθημα.

Γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα, η γιορτή διακόπηκε αιφνιδίως, όταν ομάδα νεαρών, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμένει στο τοπικό κάμπινγκ, εμφανίστηκε κρατώντας παλαιστινιακή σημαία και άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, όπως «λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «free free Palestine». Η παρέμβασή τους προκάλεσε ένταση, καθώς προσπάθησαν να επιβάλουν την παρουσία και τα συνθήματά τους, αδιαφορώντας για τη φύση της εκδήλωσης.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ψαθάς αντέτεινε από το μικρόφωνο τη φράση «λευτεριά στην Κύπρο μας», γεγονός που προκάλεσε την οργή της ομάδας των αναρχικών, οι οποίοι άρχισαν να τον αποκαλούν φασίστα και προσπάθησαν να διακόψουν τη μουσική. Η κατάσταση ξέφυγε όταν, όπως καταγγέλλουν οι παρευρισκόμενοι, οι αναρχικοί έκοψαν το ρεύμα, βγάζοντας εκτός λειτουργίας τα μικρόφωνα και τον ήχο, με σκοπό να σταματήσει το γλέντι.

Στο σκοτάδι, επικράτησε πανδαιμόνιο: κάτοικοι και παρευρισκόμενοι έσπευσαν να προστατεύσουν τα παιδιά, τα μουσικά όργανα και τα μηχανήματα, ενώ δεν έλειψαν οι χειροδικίες και η γενικευμένη σύρραξη. Στο σημείο επενέβησαν άνδρες του Λιμενικού, οι οποίοι, σύμφωνα με τις περιγραφές, δέχθηκαν και οι ίδιοι επίθεση, αλλά και αντεπίθεση για να αποκαταστήσουν την τάξη. Τελικά, με την παρέμβαση ψυχραιμότερων και καθώς τα μουσικά όργανα είχαν ήδη συλλεγεί, η εκδήλωση διαλύθηκε με βίαιο τρόπο.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σήμερα βροχερός καιρός στα δυτικά, αύριο Τρίτη σχεδόν σε όλη τη χώρα – Πρόγνωση από τον Π. Γιαννόπουλο

Σήμερα στη δυτική Ελλάδα προβλέπεται βροχερός καιρός, ενώ θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Αύριο Τρίτη, με εξαίρεση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανστρατιά αστυνομικών στα Βορίζια: Σήμερα στις 14:00 η κηδεία του 39χρονου – Πού κινούνται οι έρευνες της αστυνομίας, φόβοι για αντίποινα

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα Βορίζια Ηρακλείου μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών. Τα θύματα είναι ένας 39χρονος πατέρας πέντε παιδιών και μία 56χρονη νοσοκόμα,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Δεν θα απογοητεύσω την Ελλάδα» – Μετά την ιδιωτική εκδήλωση η «πρώτη αποστολή»

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η πρώτη γυναίκα πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, ξεκινά τη θητεία της με βαρύ πρόγραμμα επαφών και στρατηγικές προτεραιότητες στην Ανατολική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κώστας Τσουρός για Αλέξη Γεωργούλη: «Ήταν μια διαμάχη που δεν έχει ξανασυμβεί μεταξύ εμού και κάποιου άλλου»

Την πρώην συνεργάτιδα του, Ναταλία Γερμανού συνάντησε ο Κώστας Τσουρός το μεσημέρι της Κυριακής προκειμένου να έχουν μια εφ’ όλης ύλης κουβέντα στο “Καλύτερα δε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Χακάν Φιντάν συγκαλεί συνάντηση ισλαμικών χωρών για τη Γάζα στην Κωνσταντινούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα υποδεχθεί στις 3 Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, διεθνή συνάντηση αφιερωμένη στις εξελίξεις στη Γάζα, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >