AD

Ουκρανία: Τουλάχιστον 17 οι νεκροί σε ρωσικό βομβαρδισμό σε φυλακή – Για «σκόπιμο» πλήγμα κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Ρωσικό πλήγμα σε ουκρανική σωφρονιστική αποικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στο νότιο τμήμα της χώρας, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Πρόκειται για ηθελημένο, σκόπιμο πλήγμα όχι τυχαίο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμώντας ότι οι «Ρώσοι δεν μπορεί να μην γνώριζαν ότι στοχοθετούσαν αμάχους σε αυτό το ίδρυμα».

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 42 άλλων, μεταξύ των οποίων ενός εργαζομένου στη φυλακή.

Το πλήγμα αυτό έγινε τρία χρόνια μετά την αεροπορική επίθεση στη φυλακή της Ολενίβκα στο υπό ρωσική κατοχή τμήμα της ουκρανικής περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά), στην οποία σκοτώθηκαν πολλοί Ουκρανοί κρατούμενοι.

Το χτύπημα έγινε επίσης μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στη Μόσχα νέα, συντομότερη, προθεσμία για να τερματίσει τα τρία χρόνια της εισβολής της στην Ουκρανία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σοβαρές κυρώσεις.

Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 274 άνθρωποι, όλοι Ουκρανοί, κρατούνταν στη σωφρονιστική αποικία της Μπιλενκίφσκα, στην οποία την ώρα του πλήγματος ήταν σε υπηρεσία 30 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας Ρώσος αιχμάλωτος πολέμου δεν βρισκόταν σε αυτή τη φυλακή.

Μετά την επίθεση στη φυλακή, ο Ουκρανός μεσολαβητής που είναι αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρο Λουμπίνετς κατήγγειλε σήμερα στο Χ την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και τη «νέα απόδειξη των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττει η Ρωσία». «Οι άνθρωποι που κρατούνται σε σημεία κράτησης δεν χάνουν το δικαίωμά τους στη ζωή και την προστασία», δήλωσε.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε στην Ουκρανία δύο πυραύλους και 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, εκ των οποίων τα 32 καταρρίφθηκαν. Πρόκειται για πολύ μικρότερο αριθμό απ’ ό,τι συνήθως, καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματά της με drones τους τελευταίους μήνες, εκτοξεύοντας μέχρι και πάνω από 500 μέσα σε μία νύχτα.

«Πέντε drones και δύο πύραυλοι έπληξαν τρία σημεία», δήλωσε η Πολεμική Αεροπορία.

Σε άλλες επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ (κέντρο) και Χαρκόβου (βορειοανατολικά) τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πυραυλικό πλήγμα στην πόλη Καμιάνσκε στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, τραυμάτισε πέντε και προκάλεσε ζημιές σε νοσοκομείο, δήλωσε μέσω Telegram ο Σέρχιι Λισάκ, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στο Ντνιπροπετρόφσκ. Ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση στην περιοχή Σινελνικίφσκι στην ίδια περιφέρεια με drones που έφεραν εκρηκτικά και με κατευθυνόμενες βόμβες. Σε άλλη επίθεση στο Βελικομιχαϊλίφσκα, μια «75χρονη γυναίκα σκοτώθηκε», σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου στο Telegram.

Επίθεση με ρουκέτες στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο στο Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Νέα μελέτη: H διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αποφυγή των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία. Η λίστα μεγαλώνει αφού νέα μελέτη απέδειξε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε τηλεφωνικά πολίτες στην Καστοριά – Δύο συλλήψεις για απάτη με λεία αξίας χιλιάδων ευρώ

Στα χέρια των αρχών βρίσκονται δύο αλλοδαποί, ηλικίας 48 και 59 ετών, οι οποίοι φέρονται να είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε πολίτες στην ευρύτερη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αυστραλία: Ο πρώτος εγχώριος πύραυλος συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση

Ο πρώτος πύραυλος κατασκευασμένος στην Αυστραλία, που επιχείρησε να φτάσει σε τροχιά από αυστραλιανό έδαφος, συνετρίβη 14 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του την Τετάρτη (30/7).

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Να καταργήσουμε, λοιπόν, σύνορα και ιδιοκτησία;

Ένα από τα πάγια αιτήματα «προοδευτικών» συλλογικοτήτων (αλλά και ενός μικρού τμήματος της κοινοβουλευτικής Αριστεράς) είναι η εφαρμογή του δόγματος των ανοιχτών συνόρων (κατά μία έννοια,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ντόρα Κουτροκόη – Γιώργος Γρηγοριάδης: Η επίσημη ανακοίνωση του Action24 για το νέο δίδυμο της πρωινής ζώνης

Το «Αction Τώρα» επιστρέφει στους δέκτες την 1η Σεπτεμβρίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 09:50. Ένα ακόμη νέο δίδυμο στο Action24 έρχεται την τηλεοπτική σεζόν 2025-2026. Η Ντόρα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >