AD

Αλεξανδρούπολη: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν τον νανοδορυφόρο του Δημοκρίτειου

Σημαντική στιγμή για τη διαστημική τεχνολογία της Ελλάδας αποτελεί η ολοκλήρωση του πρώτου ελληνικού νανοδορυφόρου MICE-1 (Maritime Identification & Communication systEm – 1), ο οποίος αναχωρεί από την Αλεξανδρούπολη με τελικό προορισμό το Βερολίνο και, ακολούθως, τις εγκαταστάσεις της SpaceX, ενόψει της προγραμματισμένης εκτόξευσης την 1η Οκτωβρίου 2025.

Σύμφωνα με την κα Δήμητρα- Μαρίνα Γιορδαμίλη, υπεύθυνη εταιρικών υποθέσεων της Πρίσμα Ηλεκτρονικά Α.Β.Ε.Ε., ο MICE-1 σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από την ελληνική εταιρεία, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Νανοδορυφόρων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο νανοδορυφόρος MICE-1 ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), Internet of Things (IoT), κυβερνοασφάλειας και προηγμένων αισθητήρων, ανοίγοντας νέους δρόμους για την περιβαλλοντική και ναυτιλιακή παρακολούθηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο δορυφόρος διαθέτει:

Σύστημα AIS & LAROS για ναυτιλιακή επιτήρηση

Ανάλυση δεδομένων με τεχνικές machine learning

Κρυπτογραφημένη διαχείριση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο

Η αποστολή του MICE-1 αποσκοπεί στην υποστήριξη εφαρμογών που σχετίζονται με την επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών, την πρόβλεψη περιβαλλοντικών αλλαγών, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας και της τεχνολογικής αυτονομίας της χώρας στο πεδίο του διαστήματος.

Από την Αλεξανδρούπολη στο Διάστημα

Ο νανοδορυφόρος ολοκλήρωσε πρόσφατα την προετοιμασία του στις υπερσύγχρονες υποδομές της Πρίσμα Ηλεκτρονικά στην Αλεξανδρούπολη, από όπου και αναχώρησε για τη Γερμανία, προκειμένου να ενσωματωθεί σε εκτοξευτικό pod και να αποσταλεί στη SpaceX για την τελική φάση της εκτόξευσης.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ – Μ. Βορίδης στη Βουλή: «Μου λέτε ότι έχω κάνει συνέργεια σε άγνωστο αυτουργό για άγνωστη πράξη»

Σε δύο μόνο σημεία στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας αναφέρεται το όνομά μου, επισήμανε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στη Βουλή, στο πλαίσιο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλ. Χαρίτσης: Απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να αποπεμφθεί ο κ. Φλωρίδης

Σκληρή επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας άθλιες τις κατηγορίες του κατά της αντιπολίτευσης για τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άριελ Κωνσταντινίδη: «Έπρεπε πρώτα να το ξεκαθαρίσω βαθιά μέσα μου, ήταν κάτι υπαρξιακό»

  «Όχι η επιτυχία της επίτευξης ενός στόχου, αλλά ο ίδιος ο δρόμος», εξομολογήθηκε η Άριελ Κωνσταντινίδη. Η Άριελ Κωνσταντινίδη παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στα δικαστήρια 21χρονος και ο πατέρας του για το «ωτοστόπ του τρόμου» – Σε κατάσταση σοκ οι 3 κοπέλες

Το κατώφλι του Ανακριτή πέρασαν το πρωί της Τετάρτης (30/7), ο 21χρονος, μετά την απίστευτη καταδίωξη που ξεκίνησε ύστερα από ένα περιστατικό “ωτοστόπ-τρόμου”, καθώς και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >