AD

Λέκκας για το σεισμό στη Ρωσία: «Διέγερση όλης της χερσονήσου Καμτσάτκα»

Με αφορμή τον ισχύρο σεισμό, μεγέθους 8,8 βαθμών, που έπληξε τα ξημερώματα την Ρωσική Άπω Ανατολή, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στον κόσμο και τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι που έχουν εκδοθεί για πολλά έθνη σε όλο τον Ειρηνικό, καθώς επίσης και στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, μίλησε στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ του ΕΡΤNews και στον Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο μεγάλος σεισμός έχει προκαλέσει διέγερση όλης της χερσονήσου Καμτσάτκα.

«Μετά το σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε γύρω στις 02:30 ώρα Ελλάδας, έχουμε την προειδοποίηση για τσουνάμι», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ήταν ένας μεγάλος σεισμός. Συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα μεγαλυτέρων σεισμών που έχουν καταγραφεί στην περίοδο της ενόργανης σεισμικότητας σε όλο τον κόσμο. Ένας σεισμός, ο οποίος επειδή είναι στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά της χερσονήσου Καμτσάτκα, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι. Έχει προκαλέσει ήδη τσουνάμι και βεβαίως οι χώρες όπως η Ιαπωνία, η Χαβάη και οι άλλες παρακείμενες χώρες στον Ειρηνικό Ωκεανό έχουν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβέλψει σε τι ύψους μπορεί να είναι το τσουνάμο που θα προσβάλει τις ακτές, σημειώνοντας ότι η προειδοποίηση έχει γίνει και η απομάκρυνση του πληθυσμού έχει πραγματοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ώρες.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε ότι πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή, ότι ουσιαστικά πιάνει όλον τον Ειρηνικό Ωκεανός, ο οποίος είναι υπό προειδοποίηση τσουνάμι. Τόνιδε δε, ότι το τσουνάμι μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι τη Χιλή, σημειώνοντας ότι αντίστοιχες περιπτώσεις έδειξαν ότι όλος ο Ειρηνικός Ωκεανός ουσιαστικά θα μπορεί να προσβληθεί από το τσουνάμι.

«Το ύψος βεβαίως εξαρτάται από την παράκτια περιοχή, δηλαδή από την διαμόρφωση του πυθμένα, από τον προσανατολισμό της κάθε μιας περιοχής», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ανέφερε ότι του μεγάλου σεισμού είχαν προηγηθεί εκατοντάδες σεισμοί πάνω από 5 βαθμούς τις τελευταίες 20 ημέρες.

«Έχουμε να κάνουμε με μία διέγερση ουσιαστικά όλης της χερσονήσου Καμτσάτκα λόγω της σύγκρουσης που υπάρχει μεταξύ των πλακών του Ειρηνικού Ωκεανού από την ανατολική πλευρά και της Ευρασίας από την άλλη πλευρά», κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τουρκία: Νέο κάλεσμα Οτσαλάν για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία Άγκυρας – PKK

Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απηύθυνε έκκληση για δράση «με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης» προκειμένου να προχωρήσει η τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φρίκη στην Καλιφόρνια: 8χρονος δολοφονήθηκε από τους γονείς και τη γιαγιά του – Τον βρήκαν μέσα σε ψυγείο

Ένα μικρό αγόρι δολοφονήθηκε και τοποθετήθηκε μέσα σε ένα ψυγείο γεμάτο πάγο από τους ίδιους τους γονείς και τη γιαγιά του, όπως υποστηρίζει η αστυνομία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρούχα που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και μεταδίδουν σήματα: Η επόμενη γενιά των «έξυπνων» υφασμάτων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μετατρέπει τα κοινά υφάσματα σε φορετά εργαλεία επικοινωνίας. Η ομάδα αξιοποιεί τη «φυσική γλώσσα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρώμη: Ημέρα πένθους η Τετάρτη (5/11) για τον θάνατο του εργάτη στα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου

Ημέρα πένθους κήρυξε ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι την Τετάρτη 5/11, για το θάνατο του 66χρονου εργάτη στα συντρίμμια του μεσαιωνικού πύργου Torre dei Conti,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καινούργιου και Χρίσλα Γεωργακοπούλου συναντήθηκαν ξανά στο πλατό του Alpha: «Σου ‘χω λείψει;»

Μία τηλεοπτική συνάντηση από το πρόσφατο παρελθόν είχαμε το πρωί της Τρίτης (4/11) στο πλατό της εκπομπής Super Κατερίνα. Εκεί, η Κατερίνα Καινούργιου υποδέχθηκε τη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >