AD

ΗΠΑ: Νέα σειρά κυρώσεων στο Ιράν με στόχο τα έσοδα από το πετρέλαιο και τον εμπορικό στόλο του – Οι μεγαλύτερες από το 2018

Η αμερικανική κυβέρνησηανακοίνωσε χθες Τετάρτη νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, στοχοποιώντας πάνω από 50 φυσικά και νομικά πρόσωπα και πάνω από 50 πλοία που κατ’ αυτή ανήκουν στον εμπορικό στόλο του γιου αξιωματούχου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως πρόκειται για «τις μεγαλύτερες» κυρώσεις στο Ιράν «από το 2018». Βάζουν στο στόχαστρο ιδίως στόλο πλοίων, δεξαμενόπλοιων και σκαφών μεταφορέας εμπορευματοκιβωτίων, ελεγχόμενο σύμφωνα με την Ουάσιγκτον από τον Μοχαμάντ Χουσέιν Σαμχανί, γιο του Αλί Σαμχανί, συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

«Η ναυτική αυτοκρατορία της οικογένειας Σαμχανί δείχνει το πώς οι ελίτ του ιρανικού καθεστώτος αξιοποιεί τη θέση της για να συσσωρεύει πελώρια πλούτη και να χρηματοδοτεί την επικίνδυνη συμπεριφορά του καθεστώτος», σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Σκοτ Μπέσεντ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

«Οι 115 και πλέον κυρώσεις που θεσπίζονται σήμερα είναι οι μεγαλύτερες μέχρι σήμερα αφότου η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε την εκστρατεία μέγιστης πίεσης στο Ιράν που διεξάγουμε τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

Ο Μοχαμάντ Χουσέιν Σαμχανί επιχειρεί τόσο στο Ιράν όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στον Τύπο.

Μεγάλο μέρος των φυσικών και νομικών προσώπων που μπήκαν στο στόχαστρο έχουν έδρα τα ΗΑΕ.

Το δίκτυο «ελέγχει μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν» και έχει κάθε χρόνο κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, που γίνονται κυρίως χάρη σε πωλήσεις σε κινέζους αγοραστές, κατά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο πέρα από ιρανικό μεταφέρει επίσης ρωσικό πετρέλαιο.

Αξιωματούχος του υπουργείου υποβάθμισε τον κίνδυνο να προκληθούν «αναταράξεις στις παγκόσμιες πετρελαϊκές αγορές» εξαιτίας των κυρώσεων αυτών, τονίζοντας πως πρόκειται για «στοχευμένη» ενέργεια.

Από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε 20 νομικά πρόσωπα και 10 πλοία για την εμπλοκή τους στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε στην ανακοίνωσή του τις αμερικανικές κυρώσεις «αποφασιστική δράση για να υπονομευτεί η δυνατότητα του ιρανικού καθεστώτος να χρηματοδοτεί τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων του πυρηνικού προγράμματός του, της υποστήριξής του σε τρομοκρατικά κινήματος και της καταπίεσης του ίδιου του λαού του».

Το 2020, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Τραμπ, ο Αλί Σαμχανί, τότε γενικός γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είχε γίνει προσωπικά στόχος αμερικανικών κυρώσεων, θύμισε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Αλί Σαμχανί, που τραυματίστηκε στον πόλεμο 12 ημερών του Ισραήλ εναντίον του Ιράν τον Ιούνιο, εμφανίστηκε με μπαστούνι στις κηδείες δημοσία δαπάνη περίπου 60 κορυφαίων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και επιστημόνων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις.

Οι νέες κυρώσεις ανακοινώθηκαν έναν μήνα και κάτι μετά τους ισραηλινούς και αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Υποστηρίζοντας την ισραηλινή επίθεση, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βομβάρδισαν την 22η Ιουνίου το υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Φορντό, νότια της Τεχεράνης, κι άλλες δυο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά, στην Ισφαχάν και στη Νατάνζ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το φετινό καλοκαίρι την Ευρώπη κόστισαν 43 δισ. – Σε Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Μάλτα οι μεγαλύτερες ζημιές

Σε βραχυπρόθεσμες οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 43 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το κόστος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι προκάλεσαν σύμφωνα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Επιστροφή ενοικίου από το Νοέμβριο – Τριπλή αύξηση εισοδήματος με αύξηση των συντάξεων

Πρεμιέρα κάνει το Νοέμβριο το μέτρο επιστροφής ενοικίου και οι ενδιαφερόμενοι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα για να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ερντογάν: Η κυβέρνηση Νετανιάχου σκοπεύει να να βυθίσει τη Μέση Ανατολή στο χάος – Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει χωρίς κυρώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην έκτακτη αραβοϊσλαμική σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται στη Ντόχα του Κατάρ μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά μελών

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πώς να αποφύγετε ενοχλητικό περιεχόμενο στα social media και να προστατεύσετε την ψυχική σας ηρεμία

Όταν βίαια βίντεο γίνονται viral, όπως η πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση κατά του Τσάρλι Κερκ (Charlie Kirk), μπορεί να μοιάζει αδύνατο να προστατευτεί κανείς από εικόνες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Τραμπ επικρίνει την κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης για τη στήριξή της στον «μικρούλη κομμουνιστή» υποψήφιο των Δημοκρατικών Ζοχράν Μαμντάνι

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε σήμερα, Δευτέρα (15/9) στη Δημοκρατική κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ επειδή υποστήριξε τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζοχράν Μαμντάνι στις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Novartis: Ραντεβού στο Εφετείο δίνουν οι «Σαράφης» και «Κελέση» μετά την καταδίκη

Τη ενοχή των δύο πρώην προστατευομένων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, για ψευδείς καταθέσεις αλλά και ψευδή καταμήνυση. Οι Φιλίστορας Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >