AD

Αντίθετοι οι δικηγορικοί σύλλογοι στις αλλαγές στον διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων και των προαγωγών δικηγόρων

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιφέρει τροποποιήσεις στον Κώδικα Δικηγόρων αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων και των προαγωγών δικηγόρων στο Εφετείο και στον Άρειος Πάγος.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στις 8.8.2025, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με έκπληξη λάβαμε γνώση δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία τροποποίησης του Κώδικα Δικηγόρων και δη σε ζητήματα που αφορούν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων και προαγωγής δικηγόρων στο Εφετείο και στον Αρειο Πάγο.

Δεν κατανοούμε τους λόγους που το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε εσπευσμένα και αποσπασματικά να προβεί σε τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων ως προς τα άνω ζητήματα, τη στιγμή, μάλιστα, που στο Υπουργείο λειτουργεί Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος, η οποία επεξεργάζεται τη συνολική τροποποίηση του Κώδικα, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο νομοθέτημα που θα ρυθμίζει το δικηγορικό λειτούργημα υπό το πρίσμα των προκλήσεων και απαιτήσεων της σύγχρονης εποχής και ήδη η Ολομέλεια έχει καταθέσει τις προτάσεις της.

Το ζήτημα του πανελλήνιου διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού της άσκησης και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτοτελώς. Να υπενθυμίσουμε ότι από την ισχύ του ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) μέχρι την ισχύ του ν. 4745/2020 το σχετικό διαγωνισμό διενεργούσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των δικηγόρων, το οποίο φέρεται ως δικαιολογητικός λόγος της προωθούμενης ρύθμισης.

Το ίδιο Υπουργείο, της αυτής Κυβέρνησης, μετέφερε την αρμοδιότητα διενέργειας του διαγωνισμού στην Ολομέλεια αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτορρύθμισης του δικηγορικού επαγγέλματος, αλλά και μπροστά στα προβλήματα που αντιμετώπιζε για τη διενέργεια των εξετάσεων και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων που είχαν ως περαιτέρω συνέπεια την καθυστέρηση των επιτυχόντων να λάβουν την ιδιότητα του δικηγόρου και να εργαστούν.

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην αποσπασματική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου και θεωρεί ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία και όχι αποσπασματικά.

Τα ζητήματα αυτά (διαγωνισμού και προαγωγών) αφορούν πρωτίστως το δικηγορικό σώμα και τα θεσμικά του όργανα, όπως σαφώς συνάγεται τόσο από την πρόσφατα κυρωθείσα και από τη χώρας μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σύμβαση για την προστασία του επαγγέλματος του Δικηγόρου όσο και από την ανάγκη αυτορρύθμισης του δικηγορικού επαγγέλματος, η οποία εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του και διασφαλίζει το Κράτος Δικαίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος ζητάει από τα κύρια μουσεία της Ουάσινγκτον να «ευθυγραμμιστούν» με το όραμα του Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, στο θεσμό, ο οποίος διαχειρίζεται τα κύρια μουσεία της Ουάσινγκτον, πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει μια εμπεριστατωμένη εξέταση

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λάμπρος Κωνσταντάρας για Βάνα Μπάρμπα: «Ακόμα κι αυτό είναι υποκριτικό, αν δεν μπορείς να βοηθήσεις, σώπασε»

“Η δημόσια εικόνα είναι θέμα ενσυναίσθησης, πρέπει να νιώσεις λίγο πιο σιωπηλός”. Το δημόσιο ξέσπασμα της Βάνας Μπάρμπα στα social media σχολίασαν το πρωί της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βενεζουέλα: Ελεύθερη αφέθηκε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε συλληφθεί ύστερα από διαδήλωση

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτα Λία Γκραχάλες, που είχε συλληφθεί ύστερα από διαδήλωση την Παρασκευή και κατηγορείται για «υποκίνηση στο μίσος» και «συνωμοσία», αφέθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 14 Αυγούστου 2025

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Πέμπτη 14 Αυγούστου 2025, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Reuters: Ο Ζελένσκι στο Βερολίνο για κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με Τραμπ και Μερτς πριν τη σύνοδο στην Αλάσκα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί σήμερα στο Βερολίνο για να μετάσχει μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς σε τηλεδιάσκεψη με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >