AD

Πάνω από 100 δράσεις για επάρκεια νερού σε μικρά νησιά – Με fast track διαδικασίες αδειοδοτήθηκαν 35 νέες μονάδες αφαλάτωσης

Στην υλοποίηση έργων επάρκειας νερού και αφαλάτωσης, με έμφαση στα πιο απομακρυσμένα και μικρά νησιά, έχουν προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 103 παρεμβάσεις σε 61 νησιωτικούς δήμους (ΟΤΑ) και ΔΕΥΑ, με χρηματοδότηση 9.073.448 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Δράσης για τη Λειψυδρία για το έτος 2025.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Υδάτων, εγκρίθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ, για έργα σε περιοχές με άμεσες ανάγκες.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η απλούστευση της αδειοδότησης μικρών μονάδων αφαλάτωσης, με fast track διαδικασίες. Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 35 νέες μονάδες σε περισσότερα από 27 νησιά, ενισχύοντας σημαντικά τα υδροδοτικά τους συστήματα.

Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής παρέχει τεχνική υποστήριξη σε μικρούς νησιωτικούς δήμους και αναλαμβάνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αποφυγή καθυστερήσεων. Για τη Μεγίστη, τους Λειψούς, την Κίμωλο, τα Διαπόντια νησιά, τη Γαύδο, τον Άγιο Ευστράτιο και την Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης, λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή, ενώ έχει χρηματοδοτήσει την πρόσληψη τεχνικών συμβούλων σε περισσότερους από 15 δήμους για την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων ύδρευσης.

Επιπρόσθετα, δρομολογείται συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την εκπόνηση πρότυπων τευχών προδιαγραφών, τη θέσπιση ενιαίας κοστολόγησης έργων αφαλάτωσης και την υποστήριξη αδύναμων δικαιούχων.

Τέλος, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για τα Ύδατα και υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καταθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία του, ώστε η νησιωτικότητα να αποτελεί σταθερό κριτήριο στη χάραξη πολιτικών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Σημειώνεται ότι από το 2019 έως σήμερα, το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν χρηματοδοτήσει περισσότερα από 400 έργα σε 78 νησιά, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ και με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο μικρές και απομακρυσμένες περιοχές.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε σχετικά: «Με ταχύτητα, συνεργασίες και στοχευμένες παρεμβάσεις, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στα νησιά μας. Με τις 103 δράσεις που πραγματοποιούνται φέτος σε 61 δήμους και τη διάθεση των 9.073.448 εκατομμυρίων ευρώ, βελτιώνουμε τις συνθήκες υδροδότησης, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και στηρίζουμε τη νησιωτικότητα που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ανέφερε: «Με συνεχείς επισκέψεις στα νησιά μας, σε στενή επαφή με τους βουλευτές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα νησιωτικά επιμελητήρια, τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, καταγράφουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε να δώσουμε αξιόπιστες λύσεις, όπως τώρα στο ζήτημα της λειψυδρίας. Οι υπηρεσίες της Γενικής μας Γραμματείας, έχουν χαρτογραφήσει τις ανάγκες των νησιών – μικρών και μεγαλύτερων – και με σωρεία παρεμβάσεων, που το τρέχον έτος ξεπερνούν τις 100, βοηθάμε ουσιαστικά τους νησιώτες μας. Άλλωστε, η προστασία και η περαιτέρω ανάδειξη της “Νησιωτικότητας”, αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησής μας».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Οι πρόγονοι του ανθρώπου εκτέθηκαν σε μόλυβδο πολύ πριν από την εξόρυξή του

Οι πρόγονοι του ανθρώπου εκτέθηκαν περιοδικά σε μόλυβδο πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε, έως και δύο εκατομμύρια χρόνια πριν οι σύγχρονοι άνθρωποι αρχίσουν να εξορύσσουν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έρευνα αποκαλύπτει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα για συστατικά φαρμάκων

Εδώ και χρόνια, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Κίνα για την παρασκευή κρίσιμων φαρμάκων. Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νέες αποκαλύψεις για την Μπρίτνεϊ Σπίαρς από τον πρώην της: Έκαψε τα μαλλιά των παιδιών μας με χλωρίνη και την έπιασα να φιλιέται με χορεύτριά της

Με το αυτοβιογραφικό του ντεμπούτο «You Thought You Knew», ο Κέβιν Φέντερλαϊν αφηγείται τη δική του πλευρά της ιστορίας. Ο 47χρονος ήρθε για πρώτη φορά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Έις Φρέιλι, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Kiss

Ο Έις Φρέιλι, ο εμβληματικός πρώτος κιθαρίστας και συνιδρυτής του θρυλικού συγκροτήματος Kiss, πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Ο Frehley, γνωστός για το εντυπωσιακό μακιγιάζ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Ιθάκη» ο τίτλος του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα – Τι θα περιλαμβάνουν τα 11+1 κεφάλαια

Ο εκδοτικός οίκος Gutenberg ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο «Ιθάκη», το οποίο θα είναι διαθέσιμο το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Αθηνά Οικονομάκου για τον γάμο της με τον Μπρούνο Τσερέλα: «Θα προτιμούσα να μη μάθει κανείς τίποτα»

Σε βραδινή έξοδο συνάντησαν την Αθηνά Οικονομάκου οι τηλεοπτικές κάμερες την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου. Η ηθοποιός και επιχειρηματίας απάντησε για ακόμη μια φορά για τον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >