AD

Γαλλία: Προσωρινό κλείσιμο πυρηνικού σταθμού λόγω… εισβολής μεδουσών

Ένα απρόσμενο περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα στη βόρεια Γαλλία, όταν κοπάδι μεδουσών μπλόκαρε τις αντλίες ψύξης του πυρηνικού σταθμού Γκραβελιν, οδηγώντας σε αυτόματη παύση λειτουργίας τεσσάρων μονάδων, όπως ανακοίνωσε η ενεργειακή εταιρεία EDF.

Σύμφωνα με την EDF, η διακοπή δεν επηρέασε την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, του προσωπικού ή του περιβάλλοντος. Ο σταθμός έκλεισε πλήρως, καθώς οι υπόλοιπες δύο μονάδες βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.

Οι ομάδες του σταθμού πραγματοποιούν ελέγχους, με στόχο την ασφαλή επανεκκίνηση των μονάδων έως την Πέμπτη. Η EDF τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ενεργειακής επάρκεια, καθώς η ζήτηση καλύπτεται από άλλες πηγές, όπως η ηλιακή ενέργεια.

Gravelines (Photo by Sameer AL-DOUMY / AFP)

Ο σταθμός Γκραβελιν, είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Δυτικής Ευρώπης, διαθέτοντας έξι αντιδραστήρες ισχύος 900 μεγαβάτ ο καθένας, ενώ σχεδιάζει την προσθήκη δύο νέων αντιδραστήρων 1.600 μεγαβάτ έως το 2040.

Παρότι τέτοια περιστατικά είναι σπάνια –το τελευταίο στη Γαλλία είχε καταγραφεί τη δεκαετία του 1990– έχουν σημειωθεί αντίστοιχα προβλήματα διεθνώς: το 2013 η Σουηδία ανέστειλε για τρεις ημέρες τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού λόγω μεδουσών, ενώ το 1999 η Ιαπωνία κατέγραψε μεγάλη μείωση παραγωγής από παρόμοιο συμβάν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υπεραλίευση, η ρύπανση από πλαστικά και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών, καθιστώντας τέτοια περιστατικά πιθανότερα στο μέλλον.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δημήτρης Μακαλιάς: «Δεν μπορεί η κρατική τηλεόραση να λειτουργεί με τους όρους της ιδιωτικής και να έχει στόχο τα νούμερα»

Ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς προχώρησε σε δηλώσεις που συζητήθηκαν, εμφανιζόμενος στην εκπομπή Breakfast@star με τον Ηλία Σκουλά. Μεταξύ άλλων, ο Μακαλιάς μοιράστηκε τις απόψεις

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΔΝΤ: Η Βρετανία δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία το 2025, αλλά με τον υψηλότερο πληθωρισμό στη G7

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έχει τη δεύτερη ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών το 2025, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δήμητρα Παπαδοπούλου: «Όποτε βλέπω τους Απαράδεκτους, κοιτάζω άναυδη το θάρρος και το θράσος μας»

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα την Τετάρτη, με αφορμή τη θεατρική πρεμιέρα της παράστασης που σκηνοθετεί για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP): 13,7 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με ακραία επίπεδα πείνας λόγω περικοπών στη διεθνή βοήθεια

Σχεδόν 14 εκατ. άνθρωποι στο Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αϊτή, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν κινδυνεύουν με ακραία επίπεδα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η άσκηση με βάρη μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου μέσα σε λίγες εβδομάδες, υποστηρίζει μελέτη

Η άσκηση με βάρη δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά τo μικροβίωμα του εντέρου μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες. Αυτό προκύπτει

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κώστας Μπίγαλης: «Όταν μια γυναίκα είναι καλυμμένη σε μια σχέση, δεν πάει πουθενά»

Ο γνωστός καλλιτέχνης Κώστας Μπίγαλης, πρόσφατα παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή “Νωρίς νωρίς” της ΕΡΤ, όπου φιλοξενήθηκε από τους παρουσιαστές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >