AD

Τι μπορεί να κάνουν δύο ακτινίδια τη μέρα;

Υπάρχει μια σημαντική επίδραση της κατανάλωσης ακτινίδιων κάθε μέρα, λέει νέα μελέτη, η οποία δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών.

Όταν σκέφτεσαι τα αγαπημένα σου φρούτα, τι έρχεται στο μυαλό σου; Οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα μήλα τείνουν να είναι τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο κάθε χρόνο, αλλά πού βρίσκονται τα ακτινίδια; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα φρούτα μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, με ένα από τα οποία να είναι πολύ σημαντικό και να αφορά την αποκατάσταση έπειτα από έντονη άσκηση.

Δύο ακτινίδια την ημέρα το στρες κάνει πέρα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ελίτ δρομείς που έτρωγαν δύο ακτινίδια την ημέρα για ένα μήνα μείωσαν την οξειδωτική βλάβη από την έντονη σωματική άσκηση. Οι αθλητές που προπονούνται συνήθως σε υψηλή ένταση τείνουν να λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα οξυγόνου όταν γυμνάζονται. Ενώ το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τη μυϊκή συστολή, η εισπνοή πάρα πολλών ουσιών μπορεί επίσης να αυξήσει τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα σου. Με τη σειρά του, εμφανίζεται οξειδωτικό στρες, το οποίο περιγράφεται ως ανισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Με την πάροδο του χρόνου, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει το DNA, καθώς και τους απαραίτητους λιπώδεις ιστούς και πρωτεΐνες στο σώμα σου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, διαβήτης, αθηροσκλήρωση και ακόμη και νόσος του Αλτσχάιμερ. Εκτός από την εντατική προπόνηση, το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκληθεί από την κατάποση φυτοφαρμάκων από φρούτα και λαχανικά που δεν είναι βιολογικά, από την ατμοσφαιρική ρύπανση και ακόμη και με κατανάλωση διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλκοόλ.

Με τόσους πολλούς πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των ελεύθερων ριζών, είναι σημαντικό να τρως τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά για να αποκαταστήσεις την ισορροπία. Και το ακτινίδιο μπορεί να είναι το αουτσάιντερ φρούτο που δεν σκέφτηκες ποτέ να φας για να αυξήσεις τα αντιοξειδωτικά σου επίπεδα.

Ακόμα κι αν δεν είσαι αθλητής, τα ακτινίδια μπορεί να σε βοηθήσουν να αποφύγεις το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες.

Η μελέτη

Για τη μελέτη, ερευνητές στην Ιαπωνία χρησιμοποίησαν 30 άνδρες δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστασέων, ηλικίας κολλεγίου, οι οποίοι εκτέθηκαν σε οξειδωτικό στρες που προκλήθηκε από την προπόνηση. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να τρώνε δύο ακτινίδια την ημέρα για δύο μήνες χωρίς άλλες αλλαγές στη διατροφή τους και οι άλλοι μισοί δεν κατανάλωσαν καθόλου ακτινίδια. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ακτινίδια δύο φορές την ημέρα μείωσαν τις επιζήμιες επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο σώμα τους αυξάνοντας τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών τους.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα ακτινίδια περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να καταπολεμήσουν την οξειδωτική βλάβη του DNA. Μία μελέτη δείχνει ακόμη ότι τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C που υπάρχουν στα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του άσθματος.

Πηγές

www.mdpi.com

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

thorax.bmj.com

via wefit.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Στα 216 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Το κόστος της ανοικοδόμησης της Συρίας, έπειτα από έναν πόλεμο 13 ετών που κατέστρεψε τις υποδομές της, μπορεί να ξεπεράσει τα 216 δισ. δολάρια, εκτίμησε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Έως τις 30 Νοεμβρίου η απογραφή ανελκυστήρων – Τσουχτερά τα πρόστιμα για όσους το αμελήσουν

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτιρίων που διαθέτουν ασανσέρ πρέπει να το δηλώσουν στην σχετική πλατφόρμα προκειμένου να γίνει απογραφή και κάθε ανελκυστήρας να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δωροθέα Μερκούρη: «Έχω φύγει από την Ελλάδα δύο φορές, δεν άντεχα άλλο το πρόβλημα με τα αδέσποτα»

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Buongiorno» ήταν σήμερα η Δωροθέα Μερκούρη, η οποία αποκάλυψε και το λόγο που έχει φύγει δύο φορές από την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καταιγιστική πίεση για οριστική απομάκρυνση του πρίγκιπα Άντριου μετά το βιβλίο «Nobody’s Girl»

Ο πρίγκιπας Άντριου βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα κρίση στη δημόσια εικόνα του, μετά την έκδοση του μεταθανάτιου βιβλίου της Βιρτζίνια Τζιούφρε με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σύλληψη 37χρονου στη Ρόδο – Επιχείρησε να προκαλέσει ανάφλεξη μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο

Στη Ρόδο συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας 20 Οκτωβρίου ένας 37χρονος ημεδαπός, μετά από επικίνδυνο περιστατικό στο Αστυνομικό Μέγαρο του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Μουσικές γέφυρες»: Η ΚΟΘ και το ΚΩΘ συμπράττουν με την Academic Symphony Orchestra της Σόφιας στο πλαίσιο των 60ών Δημητρίων

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 60ο Φεστιβάλ Δημητρίων με 5 σπουδαίες παραγωγές, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >