AD

ΛΔ Κονγκό: Νέα επιδρομή τζιχαντιστών της ADF – Τουλάχιστον 9 νεκροί

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αποδιδόμενη στην οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) στην κοινότητα Οϊτσά, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, ανέφεραν χθες Κυριακή πηγές στην περιοχή.

Εγκατεστημένοι από τα μέσα των χρόνων του 1990 στο βορειοανατολικό τμήμα της αχανούς χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα, η ADF αρχικά είχε σχηματιστεί από κατά πλειονότητα μουσουλμάνους αντάρτες από το γειτονικό κράτος. Κατηγορείται πως έχει δολοφονήσει χιλιάδες αμάχους στην κονγκολέζικη επικράτεια.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον πολιτών στην Οϊτσά, λήστεψαν καταστήματα και πυρπόλησαν σπίτια, σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επιτόπου.

Κατά τη διάρκεια «της επιδρομής αυτής, ο εχθρός, η ADF (…) σκότωσε οκτώ πολίτες και αστυνομικό», τόνισε στο AFP ο Ισαάκ Καβαλαμί, πρόεδρος της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, αντιπρόσωπος συνδικάτων και ενώσεων.

Στο νεκροτομείο του γενικού νοσοκομείου της Οϊτσά, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε χθες εννιά πτώματα, κάποια από τα οποία έφεραν εμφανή τραύματα από μαχαίρια.

Ο λοχαγός Μαρκ Ελονγκό, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, κατηγόρησε επίσης «τρομοκράτες της ADF» ότι ήταν οι δράστες της εφόδου.

Η ADF «αποφάσισε να εκδικηθεί τον άμαχο πληθυσμό» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη στην περιοχή, σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Καβαλαμί πρόσθεσε πως η κοινωνία των πολιτών είχε «προειδοποιήσει» τις δυνάμεις ασφαλείας για την «απειλή» διάπραξης επίθεσης στην Οϊτσά, αλλά δεν έγινε τίποτε, κατ’ αυτόν.

Η κοινότητα Οϊτσά βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Μπένι, του κέντρου διοίκησης του στρατού της ΛΔ Κονγκό στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

Η ADF ορκίστηκε το 2019 πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, που την παρουσιάζει ως την «επαρχία» του στην Κεντρική Αφρική (ΙΚΚΑ) κι έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις ενέργειές της.

Μέλη της οργάνωσης έχουν σφαγιάσει χιλιάδες αμάχους και πολλαπλασιάζουν τις λεηλασίες και τις δολοφονίες, παρά την ανάπτυξη του στρατού της Ουγκάντας στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό.

Την 27η Ιουλίου, τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κομαντά, στην Ιτουρί, σε επίθεση εναντίον καθολικής εκκλησίας αποδοθείσα στην ADF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον: Πιθανόν πιο κρίσιμη από την ιστορική συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η σύνοδος κορυφής της Αλάσκας φάνηκε να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις, αφού δεν προέκυψε κατάπαυση του πυρός, ούτε κυρώσεις, ούτε μεγαλόστομες ανακοινώσεις.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Kρατικός προϋπολογισμός: Κατέγραψε πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ για το επτάμηνο του 2025

Πλεόνασμα ύψους 2,188 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2025, έναντι του στόχου για έλλειμμα 1,961 δισ. ευρώ

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νέα Ζηλανδία: Στρατιώτης κρίνεται ένοχος για απόπειρα κατασκοπείας

Νεοζηλανδικό στρατοδικείο έκρινε ένοχο σήμερα, Δευτέρα 18/8, για απόπειρα κατασκοπείας στρατιώτη, που παραδέχθηκε ότι προσπάθησε να διαβιβάσει λεπτομερείς πληροφορίες για βάσεις των ενόπλων δυνάμεων σε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατέληξε ο ασθενής μετά την ανατροπή ιδιωτικού ασθενοφόρου στο Γουδί – Δείτε βίντεο

Σε τραγωδία μετατράπηκε το τροχαίο στο Γουδί με ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο που μετέφερε 54χρονο ασθενή ο οποίος υπέκυψε τελικά στα τραύματά του. Σύμφωνα με πληροφορίες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αμερικανοί διπλωμάτες προς Ευρωπαίους: Να ετοιμαστείτε για τριμερή εντός της εβδομάδας

Αμερικανοί διπλωμάτες ζήτησαν από Ευρωπαίους ομολόγους τους να είναι έτοιμοι για τριμερή συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μέσα στην εβδομάδα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά απόψε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >