Την ανάγκη για ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης και αναγέννησης της Αμανής στη Χίο, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι φετινές πυρκαγιές, τονίζει με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης.
Όπως αναφέρει, οι δύο μεγάλες πυρκαγιές του Ιουνίου και του Αυγούστου σημάδεψαν το νησί, με πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα για τη Βολισσό και την ευρύτερη περιοχή της Αμανής, οι ζημιές απειλούν να ανατρέψουν την αναπτυξιακή πορεία των τελευταίων ετών.
Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι:
- Πέρα από την αποκατάσταση ζημιών, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης, με έμφαση στη στήριξη των μονίμων κατοίκων, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
- Ζητά άμεση ενεργοποίηση του πλαισίου Κρατικής Αρωγής (Ν. 4797/2021), με μέτρα όπως η άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, η χορήγηση ψηφιακών καρτών στήριξης της τοπικής αγοράς και η επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
- Υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των κατεστραμμένων πρώτων κατοικιών, με ανακατασκευή σε πυρίμαχα υλικά και πλήρη αξιοποίηση των ανακοινωμένων φορολογικών και στεγαστικών διευκολύνσεων.
- Προτείνει την ενίσχυση του προγράμματος CHIOS PASS για την Αμανή, ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες απώλειες εισοδήματος από τον τουρισμό.
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ζητά:
- Ανάδοχο Αναδάσωσης για την επιστημονικά τεκμηριωμένη αποκατάσταση του οικοσυστήματος, καθαρισμούς, αντιπλημμυρικά έργα και συμμετοχή τοπικών φορέων και εθελοντών.
- Ειδικό Ταμείο Αρωγής και Αναδοχής, για έκτακτες και μη επιλέξιμες δαπάνες, ώστε να στηριχθούν μόνιμοι κάτοικοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μικρές επιχειρήσεις.
- Πρόγραμμα τοπικής οικονομικής αναγέννησης, με κίνητρα για επενδύσεις σε βιώσιμο τουρισμό, αγροδιατροφή και μικρή μεταποίηση.
- Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αμανής και ειδικά κίνητρα για τους μαθητές Λυκείου Βολισσού.
Τέλος, ο κ. Μηταράκης καλεί τον Πρωθυπουργό να οργανώσει διυπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων, ενώ προτείνει τον ορισμό Ειδικού Συντονιστή για την Αναγέννηση της Βόρειας Χίου, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
«Η Βόρεια Χίος μπορεί, με σωστό σχεδιασμό και στήριξη, να αποτελέσει παράδειγμα εθνικής ανθεκτικότητας και αναγέννησης», καταλήγει στην επιστολή του ο Νότης Μηταράκης.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Μηταράκη προς τον Πρωθυπουργό:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Σε συνέχεια της βιντεοκλήσης που πραγματοποιήσατε με τον Πρόεδρο της Βολισσού και τις πολλαπλές επικοινωνίες μας,επανέρχομαι συνολικά για το θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών.
Όπως γνωρίζετε, το φετινό καλοκαίρι, η Χίος βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της ιστορίας της καθώς οι δύο διαδοχικές πυρκαγιές, Ιουνίου και Αυγούστου, κατέστρεψαν σημαντικό μέρος της συνολικής
έκτασης του νησιού. Πλήγωσαν το νησί, με πολλαπλέςεπιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων. Ειδικά η πυρκαγιά στην Αμανή, θα επηρεάσει καθοριστικά τις προοπτικές της περιοχής για πολλά χρόνια. Η Βολισσός, που τα
τελευταία χρόνια έδειχνε σημάδια αναζωογόνησης, κινδυνεύει να επανέλθει σε τροχιά πληθυσμιακής και οικονομικής κάμψης.
Σαφώς με το πέρας της αντιπυρικής περιόδου είναι απαραίτητο να εξεταστεί η επιχειρησιακή προετοιμασίακαι αντίδραση σε αυτές τις σημαντικές πυρκαγιές.
Το ζητούμενο πλέον δεν είναι απλώς η αποκατάσταση ζημιών, αλλά η προστασία της προοπτικής της Αμανής και η ολοκληρωμένη αναγέννηση, μια ολιστική πρωτοβουλία στήριξης της Βόρειας Χίου.
Ως προς την πρώτη αντιμετώπιση, έχουν ήδη έρθει στονησί κλιμάκια του αρμόδιου Υπουργείο για την κρατική αρωγή, για την καταγραφή των ζημιών.
Το πλαίσιο Κρατικής Αρωγής (Ν. 4797/2021 όπωςισχύει) καλύπτει σημαντικό μέρος των άμεσων επιπτώσεων. Ως προς την Κρατική Αρωγή, θα συνέβαλε σημαντικά η ενεργοποίηση προβλέψεων των:
* Άρθρο 6, για άμεση πρώτη αρωγή προς τουςπληγέντες.
* Άρθρου 6Β, για έκδοση ψηφιακών καρτών με σκοπότην τόνωση της τοπικής αγοράς.
* Άρθρου 6Γ, που επιτρέπει σε επιχειρήσεις που έχουνέδρα ή υποκατάστημα, καθώς και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται, σε περιοχές που επλήγησαν είτε άμεσα από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές είτε και έμμεσα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα να στηριχθούν, με ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης για συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων.
Έμφαση πρέπει να δοθεί στις κατεστραμμένες πρώτεςκατοικίες, να στηριχθούν οι κάτοικοι ώστε να αποφύγουμε περεταίρω απογείωση του πληθυσμού. Η ανακατασκευή που θα πρέπει να γίνει με πυρίμαχα υλικά, θέμα που πρέπει να
συζητηθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού. Σημειώνω ότιήδη έχει ανακοινωθεί η
απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α για τρία (3) έτη για τουςιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή ολική καταστροφή καθώς και στεγαστικό επίδομα γιαδιάστημα δύο (2) ετών.
Πρόγραμμα CHIOS PASS, με έμφαση στις πυρόπληκτεςπεριοχές της Αμανής. Τονίζω την καταστροφική επίπτωση της πυρκαγιάς στην λειτουργία επιχειρήσεων εν μέσω τουριστικής σεζόν, που οδηγούν σε άμεση απώλεια εισοδήματος.
Απαιτείται Ανάδοχος Αναδάσωσης για την εφαρμογήενός συνολικού σχεδίου οικολογικής αποκατάστασης. Το συντομότερο πρέπει ναπροχωρήσουν καθαρισμοί των καμένων εκτάσεων, με την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία πιθανόν να πρέπει να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα με προσωπικό. Καθώς και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία οικισμών, υποδομών και παραλιών.
Επιστημονικά τεκμηριωμένη αναδάσωση καιαποκατάσταση οικοσυστημάτων, με συμμετοχή τοπικών φορέων και εθελοντών.
Όπως απαιτείται και ειδικό Ταμείο Αρωγής – Αναδοχής για έκτακτες και μη επιλέξιμες δαπάνες. Μέσω δωρητώνή/και ΠΔΕ να στηριχθούν μόνιμοι κάτοικοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μικρές επιχειρήσεις.
Το σημαντικότερο, τώρα περισσότερο από ποτέχρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο Σχέδιο Ανάταξης, ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στις ανάγκες, την φυσιογνωμία της περιοχής, τις απόψεις των μονίμων κατοίκων. Το κρίσιμο στοίχημα είναι η ανάταξη της Αμανής. Με πρόγραμμα τοπικής οικονομικής
αναγέννησης, με κίνητρα για επενδύσεις σε βιώσιμο τουρισμό, αγροδιατροφή και μικρής κλίμακαςμεταποίηση. Σε συνεργασία με τους κατοίκους και τιςεπιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με μηχανισμό υποστήριξης των δράσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, τις υποδομές, την
οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Επιπλέον θα μπορούσε να εξεταστεί η ίδρυσηΠυροσβεστικού Κλιμάκιο Αμανής, κυρίως για τηναντιπυρική περίοδο, καθώς και να δοθούν κίνητραπυρόπληκτων 2026 στους τελειόφοιτους του Λυκείου Βολισσού.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Για την υλοποίηση, θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθείτο προσεχές διάστημα, Διυπουργική συνάντηση, υπό την προεδρία σας, με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων.
Προτείνω επίσης να εξετάσετε τον ορισμό ΕιδικούΣυντονιστή για την Αναγέννηση της Βόρειας Χίου, με σαφή χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφασισμένων δράσεων. Πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει την
τεχνογνωσία άλλων περιοχών που αντιμετώπισαναντίστοιχες προκλήσεις.
Η Βόρεια Χίος μπορεί, με σωστό σχεδιασμό και στήριξη,να αποδειχθεί παράδειγμα εθνικής ανθεκτικότητας και αναγέννησης, ανάλογη της ιστορίας της και των ανθρώπων της.
Με εκτίμηση,
Νότης Μηταράκης